DE LA DECLANŞAREA RĂZBOIULUI Banca Naţională a Ucrainei a vândut rezerve de aur de peste 12 miliarde de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iulie 2022

Banca Naţională a Ucrainei a vândut rezerve de aur de peste 12 miliarde de dolari

Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari, de la începutul invaziei Rusiei din 24 februarie, a anunţat viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova, transmite Reuters.

"Vindem (acest aur), astfel încât importatorii noştri să poată cumpăra bunurile necesare pentru ţară", a declarat Rozhkova, la televiziunea naţională, potrivit Agerpres.

Oficialul ucrainean a dat asigurări că aurul nu este vândut pentru a susţine grivna - moneda naţională a Ucrainei.

Luna trecută, Banca Naţională a Ucrainei a decis să majoreze dobânda de politică monetară de la 10% la 25%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia şi a proteja moneda naţională de repercusiunile economice ale invaziei ruse.

"Consiliul de Administraţie al NBU a decis să majoreze dobânda de referinţă la 25% pe an", cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2015, a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară, adăugând: "Obiectivul acestei politici intervenţioniste este acela de a proteja veniturile şi economiile gospodăriilor, de a creşte atractivitatea activelor în hrivna şi a reduce presiunile asupra pieţei valutare".

În aprilie, Banca Mondială a dat publicităţii un set de estimări conform cărora Produsul Intern Brut al Ucrainei ar urma să se contracte cu 45,1% în acest an din cauza invaziei ruseşti, care a oprit afacerile, a diminuat exporturile şi a făcut activitatea economică imposibilă în mari părţi ale ţării. Colapsul de 45,1% al economiei ucrainene în acest an prognozat de Banca Mondială este mult mai grav decât estimările Fondului Monetar Internaţional, care a anunţat că se aşteaptă la o scădere cuprinsă între 10% şi 35%.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 164,76 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut până la 155 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.05 atingea 159,2 euro.

-----------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a urcat cu 2,4% ieri, la ICE Futures Europe, atingând 103,58 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a crescut cu 2%, la 99,54 dolari barilul la ora locală 08.03.

-----------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a urcat cu 0,5%, la 1.712,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.05, cea spot - cu 0,3%, la 1.712,83 dolari/uncie.

-----------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 2,8% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,97 dolari/buşel la ora 08.06. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 1,8%, la 6,14 dolari/buşel.

Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este "o problemă de viaţă şi de moarte" şi avem "speranţa" că se va ajunge la un acord săptămâna aceasta pentru deblocarea portului Odesa, a declarat ieri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit AFP.

"Viaţa a (...) zeci de mii de persoane depinde de acest accord" în curs de negociere între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, a explicat Borrell, notează Agerpres.

Acest proiect de acord este menit să scoată prin Marea Neagră circa 20 de milioane de cereale blocate în silozuri ucrainene din cauza ofensivei duse de Moscova.

De asemenea, acordul ar urma să faciliteze exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.

Rusia a anunţat că un "document final" va fi încheiat la o reuniune organizată săptămâna aceasta de Turcia.

-----------------

Cumpărătorii ruşi trec la produse alimentare mai ieftine, în urma scăderii veniturilor reale disponibile, a anunţat ieri cel mai mare retailer alimentar al ţării, X5 Group, inflaţia ridicată afectând puterea de cumpărare, conform Reuters.

Potrivit retailerului, vânzările nete la divizia sa cu preţuri reduse Chizhik au urcat semnificativ în trimestrul al doilea din 2022, la 6,8 miliarde de ruble (120,4 milioane de dolari), în timp ce vânzările nete totale au crescut în ritm anual cu 18,6%, la 647,3 miliarde de ruble, în condiţiile în care firma a deschis 300 de noi magazine.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb