DE LA FINELE LUNII APRILIE BCE şi alte bănci centrale majore nu mai oferă finanţare în dolari pe trei luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 ianuarie 2014

BCE şi alte bănci centrale majore nu mai oferă finanţare în dolari pe trei luni

Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte bănci centrale majore din lume vor înceta să mai ofere, din luna aprilie, finanţare în dolari pe termen de trei luni, ca urmare a detensionării pieţelor monetare.

Banca centrală a SUA, Federal Reserve (Fed), a deschis liniile de swap valutar cu BCE şi Banca Elveţiei (SNB) în decembrie 2007, iar mai târziu şi cu alte bănci centrale, ca să le asigure băncilor accesul la lichidităţi în dolari pe termen scurt. Aceste linii de swap valutar au fost întrerupte în ianuarie 2010, însă au fost redeschise în luna mai a aceluiaşi an, pe fondul crizei financiare. De la momentul respectiv, BCE a oferit, în cadrul operaţiunilor sale obişnuite, finanţări pe o săptămână şi trei luni, în dolari.

La finele săptămânii trecute, BCE a informat că, începând cu sfârşitul lunii aprilie, va opri ofertele de finanţare în dolari pe trei luni, "dată fiind îmbunătăţirea considerabilă a condiţiilor de finanţare în dolari". Aceeaşi măsură va fi luată de băncile centrale din Marea Britanie, Japonia şi Elveţia, conform BCE.

Instituţia europeană a precizat că ofertele de finanţare în dolari pe o săptămână vor continua până cel puţin la sfârşitul lunii iulie. Până la momentul respectiv va fi luată decizia privind continuarea sau oprirea acestor licitaţii.

Liniile swap vor rămâne, însă, deschise, ca urmare a acordului de permanentizare a acestora, stabilit în toamna anului trecut.

Amintim că, la finele lunii octombrie 2013, BCE a decis să facă permanente acordurile de swap valutar cu alte cinci mari bănci centrale din lume, ca să garanteze astfel furnizarea de lichidităţi în dolari, yeni, lire sterline, franci elveţieni şi dolari canadieni. Atunci, Banca Canadei, Banca Angliei, Banca Japoniei, BCE, Federal Reserve şi Banca Naţională a Elveţiei anunţau că acordurile temporare de swap valutar sunt convertite în acorduri permanente, ceea ce înseamnă că acestea rămân în funcţie "până la noi ordine".

Potrivit BCE, acordurile temporare de swap valutar au ajutat la relaxarea tensiunilor de pe pieţele financiare şi au redus efectele lor asupra economiei.

Lichidităţile în dolari accesate la toate băncile centrale au atins un vârf în decembrie 2008: peste 580 de miliarde dolari, însă au scăzut semnificativ ulterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb