Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au înregistrat, de la începutul anului, o creştere de 12,67% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada 20 decembrie 2017 - 14 iunie 2018), mai mult decât dublu faţă de aprecierea indicelui BET, referinţa bursei noastre, care a avut, în aceeaşi perioadă de timp, un avans de 5,3%.
Referitor la evoluţia de până acum a titlurilor băncii clujene, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul SSIF BRK Financial Group, ne-a transmis: "Ştirile pozitive sosite în piaţă în prima jumătate a acestui an, cu referire la activitatea Băncii Transilvania, au determinat creşterea cotaţiilor acţiunilor societăţii la BVB. Între acestea, amintim programul de răscumpărare a acţiunilor proprii din perioada 1 martie 2018 - 23 martie 2018, aprobarea din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Concurenţei pentru cumpărarea pachetului majoritar al Bancpost, operaţiune încheiată la începutul lunii aprilie 2018, finalizarea preluării Victoriabank în mai 2018, respectiv creşterea ratingului IDR (n.r. Long-term Issuer Default Rating - pentru finanţări pe termen lung) al băncii de către Fitch Ratings de la «BB» la «BB+»".
Analistul BRK Financial Group a adăugat: "De asemenea, rezultatele financiare afişate pentru primul trimestru al acestui an au arătat că banca şi-a majorat valoarea activelor totale cu 0,46%, faţă de finalul anului trecut, obţinând un profit de 366 milioane de lei, în creştere cu 48,68% în comparaţie cu perioada similară din 2017. Apreciem, aşadar, constanţa în raportarea unor rezultate pozitive de la trimestru la trimestru".
Potrivit doamnei Sechel, dividendul distribuit acţionarilor înregistraţi la data de 4 iunie 2018, în valoare de 0,14 lei/acţiune, reprezintă un alt factor care a impulsionat optimismul investitorilor în legătură cu evoluţia acţiunilor TLV.
• Prime Transaction: "Perspectivele sectorului bancar, în general, sunt favorabile, având în vedere evoluţiile recente din piaţa monetară"
Referitor la comportamentul acţiunilor TLV din acest an, analiştii societăţii de brokeraj Prime Transaction au apreciat: "În opinia noastră, principalul motiv pentru creşterea preţului acţiunilor Băncii Transilvania este reprezentat de rezultatele financiare foarte bune publicate în 2018 (n.r. atât cele aferente anului 2017, cât şi cele pentru primul trimestru din 2018).
De asemenea, perspectivele sectorului bancar, în general, sunt favorabile, având în vedere evoluţiile recente din piaţa monetară.
Nu trebuie să omitem nici faptul că acţiunile societăţii bancare veneau după un final de an 2017 destul de slab, cu o scădere de aproximativ 20% între august şi decembrie".
În continuare, cei de la Prime Transaction au atras atenţia asupra faptului că, dacă se iau în calcul şi dividendele, randamentul adus de acţiunile TLV, de la începutul anului şi până pe 14 iunie, a fost de 19,27%, faţa de 11,24%, cât a fost rentabilitatea indicelui BET-TR (care este ajustat şi cu dividendele), în aceeaşi perioadă.
• Ioana Sechel, BRK Financial Group: "Investitorii aşteaptă data de înregistrare pentru a beneficia de acţiunile gratuite ce vor fi distribuite de bancă"
Referitor la evoluţia probabilă a titlurilor societăţii bancare în cea de-a doua parte a anului, Ioana Sechel de la SSIF BRK Financial Group a punctat: "Investitorii în acţiuni TLV aşteaptă data de înregistare (n.r. cea care defineşte acţionarii asupra cărora se răsfrâng hotărârile luate în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor), ce a fost stabilită pentru 3 august, în vederea beneficierii de acţiunile gratuite care vor fi emise în urma majorării capitalului social al băncii.
Evenimentele macroeconomice recente, precum şi dinamica economiei naţionale, respectiv creşterea dobânzilor, ne fac optimişti, să sperăm, în continuare, la rezultate pozitive din partea Băncii Transilvania".
La rândul său, echipa de la Prime Transaction s-a arătat încrezătoare în evoluţia pozitivă a titlurilor TLV, pentru restul anului 2018.
Analiştii au subliniat: "Perspectivele sectorului bancar şi, implicit, ale Băncii Transilvania, sunt favorabile. Creşterea economică aduce clienţi mai mulţi şi mai mari, în timp ce creşterea dobânzilor generează o profitabilitate mai mare pentru bancă, iar situaţia e de aşteptat să se menţină cel puţin în 2018 şi 2019. În lipsa unor evoluţii nefavorabile la nivelul întregii pieţe, ne putem aştepta ca şi acţiunile băncii să fie avantajate de perspectivele favorabile ale rezultatelor financiare".
În acest an, Banca Naţională a României a crescut de două ori rata dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 2,5%. În luna decembrie a anului 2017, rata dobânzii era de 1,75%. În acelaşi timp, de la începutul anului şi până acum, ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile comerciale se împrumută între ele) a crescut constant. În 29 decembrie 2017, ROBOR la trei luni era de 2,05%, în timp ce în data de 14 iunie 2018, acest indice atingea nivelul de 2,9%.
În acelaşi interval, ROBOR 6M se situa la finalul anului trecut, la 2,27%, urmând ca, la finalul săptămânii trecute, indicele să depăşească 3%.
În acest an, Banca Transilvania îşi va majora capitalul social cu suma de 471,04 milioane de lei, prin emisiunea a 471,04 milioane de acţiuni noi, cu valoarea nominală de 1 leu, operaţiunea urmând să se realizeze prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2017. Astfel, acţionarii vor primi şi câte 10,85 de acţiuni gratuite la 100 de titluri deţinute.
Acţiunile băncii din Cluj sunt cel mai bine clasate titluri de la BVB în indicele
MSCI Frontier Markets 100, ce urmăreşte cele mai lichide 117 acţiuni tranzacţionate în pieţele de frontieră, ocupând poziţia a 14-ea în indice, cu o pondere de 1,93%, fiind urmate de titlurile Romgaz (SNG), plasate pe poziţia a 27-ea, cu o pondere de 1,05%.
De la începutul anului şi până la data de 14 iunie, din cadrul indicelui BET, doar acţiunile Romgaz (SNG), ce au marcat un avans de 16,13%, au o rentabilitate superioară acţiunilor TLV.
Pe de altă parte, indicele randamentul indicelui BET a fost afectat negativ de scăderile cotaţiilor mai multor titluri, cele mai mari deprecieri de la începutul anului şi până pe data de 14 iunie fiind avute de acţiunile Transelectrica (TEL), - 15,88%, Electrica (EL) - 12,65% şi Digi Communications NV (DIGI) - 11,58%.
Anul trecut, profitul net al băncii a scăzut cu 3,46% faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei.
La nivel de grup, Banca Transilvania a încheiat anul 2017 cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%.
Grupul avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deţine 59,3 miliarde lei.
Banca Transilvania are un acţionariat dispersat, printre care se găseşte Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o deţinere de 8,6% din capitalul social al emitentului.
Societăţile comerciale străine au 38,88% din capitalul băncii, în timp ce societăţile comerciale româneşti deţin 30,97% din TLV, potrivit raportului Consiliului de Administraţie al băncii pentru anul trecut.
Valorea de piaţă a emitentului de la bursă este de circa 10,2 miliarde de lei.