Fondurile deschise locale de investiţii au înregistrat ieşiri de 1,8 miliarde de lei, de la începutul anului, o explicaţie posibilă fiind evoluţia randamentului acestora din ultima perioadă, a precizat, ieri, Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), în cadrul unei conferinţe de presă.
Oficialul AAF a declarat: "Decizia a fost a investitorilor. Cei care au avut, probabil, alte aşteptări sau care poate nu au înţeles foarte bine nici produsul în sine, au fost nemulţumiţi de evoluţia randamentului în ultima perioadă, care este în corelaţie inversă cu rata dobânzilor. La dobânzi în creştere, preţurile obligaţiunilor scad şi, atunci, randamentele fondurilor, prin marcare la piaţă, devin, poate, insuficient de motivante pentru investitorii acestor fonduri".
Potrivit domnului Pricop, probabil, o parte din investitori nu au mai avut răbdarea de rămâne investiţi şi a aştepta o schimbare de trend sau materializarea unor câştiguri pentru plasamentele în obligaţiuni care sunt ţinute până la scadenţă, pentru că nu este neapărat ca un plasament să aibă randamentul pe care îl indică preţul de piaţă.
"Atâta timp cât nu lichidezi investiţia, poţi obţine randamentul iniţial menţinând investiţia până la scadenţă", a precizat directorul AAF.
De asemenea, Jan Pricop a afirmat că este posibil ca o parte din ieşirile de la începutul anului să se fi întors în depozite bancare.
Conform oficialului AAF, de la începutul lui 2018, au ieşit 1,8 miliarde de lei din fondurile deschise locale de investiţii, în timp ce, în fondurile închise a existat o intrare de 168 de milioane de lei.
"În ceea ce priveşte numărul de investitori, în cadrul fondurilor de investiţii, pe categorii, observăm că există o corelaţie între ieşirile active la nivelul fondurilor de obligaţiuni şi o scădere a numărului de investitori de 9%, până la 142.300", a mai adăugat Pricop.
Membrii AAF administrează, în acest moment, peste 42 miliarde de lei, dintre care peste 23 de miliarde lei sunt în zona fondurilor deschise de investiţii, 1,23 miliarde în zona fondurilor închise de investiţii, iar diferenţa, de 18,3 miliarde, reprezintă activele celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea.