Cotaţia acţiunilor producătorului de energie electrică Nuclearelectrica (SNN) a marcat o evoluţie spectaculoasă de la începutul anului, înregistrând o rentabilitate de 50% (calculată pe baza preţurilor de închidere din perioada 3 ianuarie - 25 august) de aproape trei ori mai mare faţă de randamentul indicelui BET, care a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 16,95%. De asemenea, ascensiunea preţului titlurilor SNN a fost cu mult peste cea a indicelui energetic BET-NG, care s-a apreciat cu 16,14%, în acelaşi interval.
• Brokerii: Performanţa financiară din primul semestru - principalul factor pentru evoluţia titlurilor SNN
Potrivit analiştilor pieţei de capital, evoluţia acţiunilor SNN de la începutul anului se datorează, îndeosebi, performanţei financiare deosebite obţinută de companie în primele şase luni din 2017.
Graţiana Ordean, Senior Financial Analyst în cadrul BT Capital Partners, ne-a transmis: "Acţiunile SNN au evoluat cu mult peste piaţă de la începutul acestui an, în primul rând datorită rezultatelor financiare solide obţinute în prima jumătate a anului, având în vedere că vorbim de un profit net care a urcat spectaculos, de la doar 1,7 milioane lei în prima jumătate a lui 2016, la nu mai puţin de 134 milioane lei în semestrul întâi din acest an".
Doamna Ordean a explicat că majorarea profitului este dată de creşterea veniturilor din vânzarea şi transportul de energie electrică: "Evoluţia aceasta poate fi pusă atât pe seama producerii şi livrării unor cantităţi mai mari de energie electrică, cât şi pe o creştere a preţului mediu realizat cu mai mult de 10% faţă de anul 2016, factori care, împreună, au generat venituri mai mari din vânzarea şi transportul de energie electrică".
Conform analistului BT Capital Partners, această apreciere a apărut ca urmare a reducerii livrărilor companiei pe piaţa reglementată şi a conjuncturii existente în piaţa de energie de la începutul anului.
Graţiana Ordean a declarat: "Creşterea aceasta a preţurilor medii realizate a fost antrenată, în primul rând, de scăderea ponderii vânzărilor pe piaţa reglementată, în linie cu procesul de liberalizare graduală a pieţei, în contextul în care preţul de pe piaţa reglementată este mai mic decât cel de pe piaţa concurenţială. În al doilea rând, criza pieţei de energie şi vremea extremă din primele luni ale acestui an au dus la creşterea veniturilor companiei din vânzările pe piaţa spot, preţul mediu de vânzare al energiei în această perioadă fiind mai mare cu peste 50% decât cel înregistrat în semestrul întâi din 2016".
Şi analiştii societăţii de brokeraj Prime Transaction pun evoluţia foarte bună a titlurilor SNN din prima parte a anului pe seama rezultatelor financiare. Aceştia ne-au spus: "Din punctul nostru de vedere, factorul principal pentru creşterea preţului a fost îmbunătăţirea situaţiei financiare a companiei. Profitul net al producătorului de energie electrică a fost, în prima jumătate a anului curent, cu aproape 19% mai mare decât cel din întregul an 2016. De asemnea, perspectivele sunt bune dacă avem în vedere perioadele repetate de creştere a preţului energiei electrice pe piaţa liberă".
• Prime Transaction: "Rezultatele financiare s-au îmbunătăţit într-o măsură mai mare decât creşterea preţului acţiunilor"
În plus, brokerii au subliniat faptul că aprecierea cotaţiei SNN a avut un ritm mai scăzut faţă de îmbunătăţirea situaţiei financiare a companiei. Analiştii ne-au explicat: "Chiar dacă preţul a crescut atât de mult, în momentul de faţă PER-ul (n.r. durata de recuperare, în ani, a investiţiei într-o acţiune din profiturile obţinute de emitent) SNN este de doar 7,8, unul dintre cei mai mici din indicele BET, faţă de 17,7 la preţul de închidere din 3 ianuarie 2017, cu rezultatele financiare din trimestrul al treilea 2016. Prin urmare, rezultatele financiare s-au îmbunătăţit considerabil mai mult decât a crescut preţul în piaţă".
Pe lângă elemente ce ţin de analiză fundamentală, Graţiana Ordean de la BT Capital Partners pune în evidenţă şi factori de natură tehnică, ce explică evoluţia titlurilor SNN (vezi grafic).
Domnia sa a punctat: "Argumente de ordin tehnic justifică, de asemenea, creşterile înregistrate de SNN, acest titlu subperformând piaţa de la listare şi până la începutul acestui an. În plus, pe tot parcursul anului 2016, acţiunile au evoluat într-un interval de variaţie relativ îngust, formând repetate divergenţe pozitive cu oscilatorii de preţ (n.r. situaţie în care preţul face o serie de minime în scădere, în timp ce oscilatorul - indicator ce evaluează gradul de accelerare/decelerare a tendinţei cotaţiei - face o serie de minime în creştere), element ce constituie, de regulă, baza solidă pentru reluarea trendurilor ascendente".
• Brokerii: "Perspectivele companiei depind, îndeosebi, de preţul energiei electrice"
În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a titlurilor SNN, analiştii pieţei de capital sunt optimişti, considerând preţul energiei electrice drept principalul factor de influenţă în acest sens.
Echipa societăţii de brokeraj Prime Transaction a precizat: "În momentul de faţă, perspectivele par să fie mai bune decât în anii trecuţi. Acţiunea SNN este destul de ieftină raportat la rezultatele financiare şi la restul emitenţilor, iar preţul energiei dă semne de creştere. În privinţa factorilor de influenţă, compania este în mare parte dependentă de preţul energiei electrice, în condiţiile în care producţia este constantă. Acesta este principalul factor care poate să influenţeze rezultatele financiare şi, indirect, cotaţia acţiunilor".
Pe lângă preţul energiei, analiştii societăţii de brokeraj au pus accentul şi pe alte elemente cu impact asupra comportamentului societăţii şi a titlurilor acesteia: "Un alt factor de influenţă a fost, până acum, evoluţia cursului valutar, aceasta influenţând uneori în mod semnificativ rezultatele companiei. În al treilea rând, trebuie văzut câţi bani va necesita extinderea duratei de viaţă a Unităţilor 1 şi 2 (n.r. de la Cernavodă) şi ce rol va avea compania în dezvoltarea, încă nesigură, a Unităţilor 3 si 4".
Referitor la perspectivele societăţii, analistul societăţii BT Capital Partners, Graţiana Ordean, ne-a transmis: "În ce priveşte evoluţia viitoare a companiei şi a titlurilor SNN la bursă, principalul motor de creştere pe care îl vedem ţine de preţurile ridicate ale energiei electrice din perioada curentă, ce se situează la niveluri cu mult superioare anilor anteriori. Este de aşteptat ca acestea să se menţină la nivelurile actuale cel puţin până anul viitor, datorită mixului de producţie local destul de costisitor comparativ cu restul Europei şi a nivelului inadecvat de capacităţi de interconectar. În acelaşi timp, costurile de producţie pentru SNN au scăzut considerabil în urma renunţării la contractele cu CNU (n.r. Compania Naţională a Uraniului) şi încheierii unor noi înţelegeri cu Cameco, ceea ce reduce din presiunile exercitate asupra rezultatului operaţional".
De asemenea, în opinia analistului de la BT Capital Partners, evoluţia companiei din următorul an este condiţionată de stabilitatea fluxului operaţional şi de gradul de realizare a planului de investiţii.
Doamna Ordean a punctat: "Potenţialul de apreciere pentru următoarele douăsprezece luni este condiţionat de un flux operaţional stabil, întrucât opririle neplanificate impactează defavorabil producţia şi pot fi percepute negativ de către piaţă. De asemenea, realizarea într-o pondere cât mai ridicată a planului de investiţii bugetat, unde compania a stagnat în anii anteriori, ar putea duce la o evaluare mai ridicata".
• Graţiana Ordean, "BT Capital Partners": "Pe termen mediu, obiectivul de preţ al cotaţiei SNN este de 9 lei"
Nu în ultimul rând, bazându-se pe un element de analiză tehnică, analistul BT Capital Partners ne-a indicat şi o ţintă de preţ pentru titlurile SNN: "Din punct de vedere tehnic, potenţialul titlului pe termen mediu este situat în jurul valorii de 9 lei/acţiune, nivel la care întâlnim o confluenţă Fibonacci majoră (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţioneză ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă - ce acţioneză ca o barieră în faţa creşterii cotaţiei)".
Totodată, Graţiana Ordean a subliniat că termenul mediu este asociat cu un interval de timp de până la douăsprezece luni.
Profitul producătorului de energie nucleară a urmat un trend ascendent, în ultimii ani, potrivit directorului general Daniela Lulache. În 2012 profitul Nuclearelectrica era de 20 de milioane de lei, în 2013, acesta se ridica la circa 436-437 de milioane de lei, între anii 2014 şi 2016 a fost de peste 100 de milioane de lei, iar pe primele şase luni ale anului curent, compania a înregistrat un profit de 130 de milioane de lei, a spus domnia sa, vineri.
Daniela Luclache va fi înlocuită, din 2 septembrie, de Cosmin Ghiţa, care are un mandat provizoriu de patru luni. Ghiţă este un consilier al premierului, în vârstă de 28 de ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 14:23)
Cam pe acolo vad si SNN,la 9 lei si ,ca moment al atingerii cotatiei,decembrie anul asta...
1.1. Visuri frumoase ... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 15:56)
Stau si ma minunez : pe ce va bazati cand vedeti
SNN la 9 lei peste doar patru luni ? Aveti actiuni la
8 lei , sau ce ? In 11 august a.c. BURSA a scris
despre niste rezultate financiare formidabile ale
aceste societati iar a doua zi cotatia a scazut cu
procente intregi ! Unde-i logica ? Acum totul bal-
teste pe la 7,3 lei . Nu zau : ce va face sa vorbiti
in dodii ? Ce argumente aveti ? in rest , Pace !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 16:19)
Nu am actiuni la SNN,insa ,daca stii cat de cat analiza tehnica,ce spune d-na de la BT,retragerile fib ,pe acolo sunt,la pretul de 9 lei.Tot pe baza de AT e posibil sa vedem SNN in decembrie, la acel pret. .Si cu fibonacci poti afla momentul posibil cand un emitent poate atinge un top sau un bottom,dar si cu altele.In general,sunt putini care isi divulga instrumentele pe care le folosesc in piete sau,daca o fac,doar o parte.Dna de la BT,sunt convins,ca nu stie doar despre retrageri fibonaci si nici eu nu iti spun ce tehnica(i) folosesc.Cauta si vei afla!..se scrie undeva
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 16:35)
Hai sa iti explic ce zice dna de la BT!Retragerea fib de care vorbeste,la pretul de 9 lei/actiune inseamna,daca te uiti pe graficul weekly si aplici tehnica asta,ai retragerea de 0,618 fib,considerata ca fiind cea mai importanta din alea pe care le vezi tu cand aplici tehnica.Dar poti folosi mai multe retrageri fib,din alte maxime si minime si le mai poti combina si cu extensii fibonacii.Daca vreo 2,mai bine ar fi sa fie 3 astfel de retrageri si/sau extensii,se intalnesc intr-o zona de pret,sa zicem 9 lei,atunci sunt sanse ca acel prag sa devina un top sau,dupa caz,un bottom pentru o anumita perioada de timp,uneori mai lunga,ani..
1.4. Rog bibliografie despre jocul pe bursa (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Adrian P. în data de 29.08.2017, 16:36)
Am tot cautat dar nu am aflat , pentru ca biblio-
grafia despre bursa gasita la biblioteca ASE este
foarte saraca . De cumparat , ca sa studiezi acasa , in liniste , ca pensionarii deh!,e imposibil : nu am
gasit nimic ! Ziarul BURSA scrie cate ceva , dar
mult prea putin . Si de ce ar face-o ?
In concluzie : spuneti-mi , va rog , ce manual as
putea cumpara si de unde ?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 16:58)
M-ai facut sa zambesc legat de biblioteca de la ASE.Surse de informare gasesti acolo unde s-a inventat piata de capital,adica SUA.Cartile scrise de traderii care au activat/activeaza pe bursele lor sau altele importante din lume,conteaza.Trebuie sa stii engleza,sa ai timp si rabdare sa citesti despre asa ceva.E mult de citit.Nu iti imagina ca citesti doua brosuri si esti cel mai tare investitor de la bvb...
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 18:21)
Tot e bine ca nu am provocat decat un zambet ...
Din 1997,cand a aparut "Bursa de Valori" a lui
Bogdan Ghilic-Micu (Editura Economica),nu stiu sa
mai fi aparut ceva la noi . Gresesc ? Asta doream sa stiu ...
La cei 83 de ani ai mei prefer lucruri simple si clare . Nu sunt broker , sunt un amator care vrea
sa aiba o activitate intelectuala cat de cat utila ,
dar nu supersofisticata si epuizanta . Oricum ,
multumesc . Iar engleza mi-o folosesc la lecturi
mai placute , la rasfoitul cate unui ziar etc.
O mica precizare : in socialism , cine dracu studia
bursa inafara de Mugur Isarescu , care a si dat un doctorat pe tema asta ?
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 18:43)
Si nu e numai lectura...trebuie sa ajungi sa aplici din cele citite,sa gasesti un stil care sa ti se potriveasca,sa il aplici cu disciplina de fier,as zice.Sunt lucruri care se obtin in timp,in ani,uneori.Exista si varianta sa te fi nascut cu unele calitati pentru o asemenea activitate,insa sunt cazuri rare.E nevoie ,in general,de mult studiu,practica in piata ,care se contabilizeaza in ani,uneori, bani pierduti in primii ani .Unii spun ca e una dintre cele mai complicate activitati din lume .
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 18:57)
Uite,hai sa iti arat de ce retragerea fib de 0,618 e cea mai importanta.Numerele fibonacci ,adica 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34 ...si tot asa .Daca vei imparti oricare numar din sirul fibonacci la urmatorul ,iti va da intotdeauna 0,618 sau pe acolo,gen 0,62 sau 0.667 .Un numar fibonacci este suma celor doua numere Fibonacci anterioare.De ex ,nr fib 8 este dat de 5+3 ..Astfel ca oricare nr ai lua din sirul fibonacci,faci aceleasi calcule
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 19:23)
Exista cateva carti de AT in lb romana ,de ex Ileana Vrejba are una,Mircea Dologa 3 volume ,100% Forex de la Admiral markets,de la ed Economica ''Introducere in studiul pietelor titlurilor de valoare '',de fapt e ceva de la Reuters tradus,si la Educofin ,avea si un curs si niste carti.Astea sunt in lb romana.
1.10. EROARE (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 22:35)
Eu stiam ca prima bursaa din lume a aparut in Europa ,nu peste ocean !
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 06:44)
Da,mea culpa,in Olanda.
1.12. TOT EU DE LA 1.11 (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 07:03)
si daca nu ma inseala memoria,acolo a aparut si primul crach,cu bulbii de lalele ..
2. Baliverne !
(mesaj trimis de Adrian P. în data de 29.08.2017, 14:49)
Doamnele broker bat campii!
In 5 decembrie 2013 "Bursa" o cita pe doamna
Lulache : " Scopul meu este(...) in esenta sa cres-
tem financiar si sa livram valoare actionarilor ". Asa
ca a doua zi am cumparat actiuni SNN cu 11,417 lei. Cotatia a scazut vertiginos ,cu peste 50% si
trei ani tot jos a baltit ! Culmea este ca am incasat dividende ! S-a vorbit de profituri uriase ,
dar pretul nu a prea crescut . Cand totul mergea
in jos distinsele doamne taceau chitic . Acum , ca
SNN este pe la 7,23 lei , dansele vorbesc de "Per-
formanta" , de atingerea pragului de 8 si chiar de
9 lei pe actiune . Ce performanta este asta pentru cei care detine actiuni la un pret mediu de 7,707
lei ? Siner sa fiu, nu cred ca voi vinde vreodata
in castig !Curata valoare livrata de cei de la Nucle-
arelectrica ! Iar cand s-a pus problema unui spor
de dividend ,de 1,5 lei /actiune , stabii au sarit ca
arsi : totul se pastreaza pentru investitii . In cazul
statului ,actionar majoritar, mai inteleg ca s-a pro-
cedat asa . Dar de ce nu s-a facut o exceptie cu
micii actionari ,incat sa fie atrasi sa mai investeasca in SNN ? De-aia zic : ce se intampla
pe bursa , in general, este nebulos si greu de inte-
les pentru cei fara informatii "confidentiale". Da ,
Doamne sa pot scapa de actiunile SNN fara sa
le vand in (mare) pierdere ! Amin !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 20:51)
Mda...4.5-4.6 scrie pe SNN in 1-2 ani
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 22:00)
Nu o lua în nume de rau, dar tot ce scris arata amatorism. În primul rand cele mai multe titluri subperformeaza după IPO. Apoi nu tranzacționezi după ce spune conducerea companiei. Cate declarații nu se fac aiurea. Chestia cu informațiile confidențiale e o gluma. Important e sa stăpânești tranzacționarea,nu sa crezi în cine știe ce. Poate îți vine greu sa crezi, dar marii traderi au câștiguri mai mari decât cei ce beneficiază de informații din interior, pentru ca știu când sa intre și iasă, adică sunt abili în asta. Sa știi ca a cauta sa câștigi în fiecare tranzacție este imposibil. De fapt poți sa câștigi foarte mult cu sub 50% tranzacții câștigătoare.
2.3. De acord ! (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Adrian P. în data de 29.08.2017, 22:48)
Intr-adevar , sunt amator , fara prea multe cunostinte teoretice despre bursa . M-am convins
ca important e sa ai fler , intuitie . Dar ce te faci in cazuri ca ROMCAB ?Sau Electrica ,titlu care scade cand pretul electricitatii creste ?Deocamdata sunt pe castig , dar teama-mi e ca s-a cam terminat ...
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 20:46)
Când o poziție merge împotriva ta ieși. Accepți pierderea. Nu contează ce se întâmplă după. Altfel, mai devreme sau mai târziu pierderile vor deveni mari și pe măsură ce ele cresc, e tot mai greu sa le recuperezi. Adică trebuie sa ai plasate în Piață ordine de tip stop loss. Cineva menționa cărțile lui Elder. Acolo sunt capitole despre asta, ușor accesibile. Poți sa le consulți, dar sunt în engleza. Mai sunt și altele mai avansate, dar pentru începători e greu
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 20:49)
sunt greu de perceput. Remarc ca multa lume aici a avut comentarii foarte pertinente, care ating subiecte vitale pentru tranzacționare.
3. Teapa uriasa !
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 15:46)
Cand titlurile SNN s-au prabusit am auzit vorbindu-se ca acestea au fost "usor" supraevaluate ! Ca sa vezi !Cincizeci la suta
fara acoperire inseamna "usor"? Ca si in alte
cazuri statul a dat o foarte mare "teapa", ca sa
vorbesc mai familiar si nimanui nu-i pasa !
Oare cine a profitat de aceasta mare potlogarie ?
Fraierii care au crezut ca Nuclearelectrica e mai
sigura decat ROMCAB-Tg.Mures ,acum in insolventa dar curand in faliment ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de maria în data de 29.08.2017, 15:55)
bune comentarii. foarte adevarat
5. Retragerea !
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 16:17)
Comentariul meu (la tot ce se petrece acum pe
bursa romaneasca) este urmatorul : Mi-am pierdut
increderea ! Pe masura ce voi putea vinde cu un
castig cat de mic - voi vinde ! Din pacate banii imi
sunt blocati pe termen nedefinit in titluri suspendate
de la tranzactionare (incapacitate de plata a emi-
tentilor) sau in titluri foarte prost cotate (CONPET,
ELECTRICA) asa ca mai am de asteptat ...
Ce stiam eu despre finantarea intreprinderilor prin
bursa si ce se intampla de fapt ! Vorba domnului
M.Antonescu : totul e doar pentru un grup de initiati , noi ceilalti doar ii incurcam ... Asa ca am
un tel clar : RETRAGEREA , mai ales ca se vorbeste de o noua mare criza mondiala !
Pazeste-ne , Doamne !
5.1. Curiozitate (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Fane Economu în data de 29.08.2017, 16:27)
Bine faci , fratele meu alb! Te-ai intrebat oare matale
cu cate actiuni SNN pleaca doamna Lulache din
fruntea NUCLEARELECTRICA ? 100.000 ? 200.000? Ce n-as da sa stiu ! Te pomenesti ca un
milion ....La asa o valoare manageriala , de ce
nu ?(Evident , primite pe gratis nu cumparate...
6. O adevarata lectie
(mesaj trimis de Sabin Vlad în data de 29.08.2017, 23:24)
Am urmarit cu multa placere schimbul de replici pe
tema SNN. Iata ca se poate discuta si perfect civi-
lizat ! Cand participantii sunt de buna credinta cei
de pe margine se pot alege cu ceva. Mi-am dat seama ca mie-mi lipseste disciplina de fier ,de care amintea cineva , nu m-a preocupat stilul
personal . O sa ma gandesc mai mult la asta . CA SI LA ALTELE . Azi sigur am invatat ceva !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 07:01)
Exist numeroase abordari de tranzactionare,unele bazate pe analiza fundamentala,analiza tehnica si chiar astrotrading.Pentru oricare stil ai aborda,ai nevoie de ingredientul ''disciplina'',adica daca un indicator sau sistemul iti spun ca e sell acea actiune,o faci,indiferent ca managerul acelei companii vede profituri istorice peste juma de an
Mult studiu,punerea in aplicare ,disciplina ,experienta,care se acumuleaza in timp,acceptarea propriilor greseli si invatarea din ele ,astfel incat sa nu le mai repeti.Poate cel mai important aspect,sa crezi in calea pe care ai ales-o in investitii/tranzactionare,ca daca nu crezi in propriul sistem,la cea mai mica adiere de vant ,castelul de nisip se darama si cu el,toate investitiile
Sunt multe de discutat,dar cuvantul de baza ramana ''munca''/''transpiratia''.Tra dingul e un ''sport '' solitar.Cineva zicea ca aici te bati cu unii dintre cei mai intelgenti oameni.Bancile,fondurile de investiti au oameni bine pregatiti,ani de studiu,cursuri peste cursuri.Aia sunt contrapartea ta ,ca simplu investitor.
6.2. tot eu,de la 6.1 (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 07:14)
Partea mentala e cea mai importanta,poate 90% din succesul unei tranzactii.Exista carti dedicate acestui aspect,mentalului.Constance Brown are o carte buna,insa complexa,nu e pt oricine,Alexander Elder are cateva,care de meserie e psihiatru dar si tranzactiona de vreo 20 de ani la momentul cand a scris cartile,acum mai bine de 10 ani,Mark Douglas ,una dintre carti se numeste chiar ''The disciplined trader'',plus ''Trading in the zone''.Sunt doar cateva pe tema asta,
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de Adrian P. în data de 30.08.2017, 16:30)
Vedeti ? Cam asa o carte despre bursa mi-as dori , pe acest ton , accesibila . Eu am constatat pe propria-mi piele ce patesti cand iti schimbi directia
si parerile de la o zi la alta , cand nu esti constant
si perseverent . De ce nu incercati sa scrieti un
ghid (manual) pentru persoane cu studii superi-
oare dar fara experienta bursiera ? Cei de la
ziar (Bursa) ar putea sugera cum se poate rea-
liza asa ceva . Fel de fel de neaveniti publica
in regie proprie epigrame si alte bazaconii pe care
le dau apoi cadou cunoscutilor . Poate cineva
ar finanta tiparirea unei
6.4. Continuare 6.3 (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 16:37)
asemenea lucrari (principalele case de brokeraj , de exemplu), lucrare care apoi sa fie livrata ,la cerere,
contra cost , celor interesati . Ce ziceti ?
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 19:27)
Domnule Adrian P. ,
Sunt o sumedenie de carti despre partea mentala a tranzactionarii la bursa,repet,scrise peste ocean.Cel mai simplu e sa se traduca una sau mai multe ,fie de case de brokeraj,eventual puse pe site-urile lor in format electronic ,poate se reduc si costurile ,fie de edituri interesante.Oricum,va multumesc!
6.6. erata (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 20:14)
interesate
6.7. Confirmare de primire aq mesajului (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de Adrian P. în data de 31.08.2017, 14:12)
Am citit , am inteles , cred ca aveti dreptate .Va asigur ca nu v-ati pierdut vremea degeaba ; eu ,
unul , am invatat azi ceva .Va raman indatorat .
Cele bune !