DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI, Randament dublu pentru Petrom, faţă de BET-TR

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iulie 2018

Randament dublu pentru Petrom, faţă de BET-TR

Prime Transaction: "Există riscul ca Fondul Proprietatea să vândă din participaţia deţinută la Petrom, fapt cu impact potenţial negativ asupra cotaţiei societăţii petroliere"

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au marcat o primă parte a anului cu o evoluţie superioară în comparaţie cu majoritatea emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), titlurile companiei de petrol şi gaze oferind in­ves­titorilor un randament ajustat cu dividendele de circa 20%, aproape dublu faţă de indicele BET-TR, coş de acţiuni care, pe lângă evoluţia cotaţiilor, reflectă şi dividendele acordate de emitenţii care-l compun.

"La baza evoluţiei acţiunilor OMV Petrom au stat, fără îndoială, factori fundamentali", a subliniat Departamentul de Analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction.

Este vorba, în primul rând, de rezultatele financiare foarte bune publicate de companie, iar în al doilea rând de creşterea susţinută a preţului petrolului pe pieţele internaţionale, au explicat analiştii, adăugând: "La preţul actual al petrolului, rezultatele financiare pot continua să se îmbunătăţească.

Am putea vedea, la un moment dat, inclusiv un profit din reevaluarea zăcămintelor, factorul care a dus OMV Petrom pe pierdere în 2015, atunci când preţul petrolului scădea abrupt".

La rândul său, Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, a punctat: "Evoluţia preţului acţiunilor SNP a fost determinată, în principal, de următoarele evenimente - raportarea unui profit net pe primele trei luni ale anului curent în creştere cu 38,2% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, aprobarea dividendului brut de 0,02 lei/acţiune în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 26 aprilie 2018, respectiv de evoluţia pozitivă a cotaţiei petrolului".

Legat de evoluţia viitoare a titlurilor emitentului, echipa de la Prime Transaction a punctat: "Preţul viitor al acţiunilor depinde de mulţi factori, dintre care o parte nu au legătură cu emitentul şi sunt greu de previzionat. Prin urmare, nu putem spune care e evoluţia probabilă până la sfârşitul anului.

Totuşi, ne aşteptăm ca rezultatele financiare şi preţul petrolului să aibă, în continuare, un impact semnificativ asupra acesteia. Un factor particular pentru OMV Petrom este participaţia avută de Fondul Proprietatea (FP) în societate şi există mereu riscul ca FP să vândă o parte din acţiuni. Când acest lucru s-a mai întâmplat, de cele mai multe ori preţul acţiunilor emitentului a avut parte de un declin. Nu în ultimul rând, trebuie avuţi în vedere şi factorii externi care, pe termen scurt, pot face ca fundamentele emitenţilor de la BVB să devină irelevante".

Maria Vlad, BRK Financial Group: "Estimăm că OMV Petrom va raporta rezultate financiare în creştere, pentru semestrul al doilea din 2018"

Referitor la perspectivele titlurilor societăţii petroliere, Maria Vlad de la BRK Financial Group ne-a transmis: "Suntem optimişti privind evoluţia acţiunilor SNP şi datorită previziunilor referitoare la creşterea preţului internaţional al petrolului în circumstanţele unor posibile sancţiuni aplicate Iranului de către Statele Unite ale Americii.

Considerăm că OMV Petrom va raporta rezultate financiare în creştere pentru primul semestru, respectiv pentru cel de-al doilea trimestru din 2018, datorită creşterii cu aproximativ 50% a preţului mediu al petrolului Brent, respectiv cu 55% a preţului mediu al ţiţeiului WTI comparativ cu trimestrul al doilea din 2017.

Deşi OMV Petrom a publicat indicatorii cheie aferenţi trimestrului al doilea din 2018, în care se arată că producţia totală de hidrocarburi a fost în scădere cu 5%, aceasta va fi compensată, cel mai probabil, de creşterea preţului barilului de petrol".

Evoluţia acţiunilor SNP din acest an se remarcă prin două perioade distincte. Practic, de la începtul anului şi până în jurul datei de 10 mai, cotaţia societăţii petroliere afişa un avans de aproape 28%, pentru ca ulterior preţul acţiunii emitentului să scadă, în ton cu evoluţia generală a pieţei, în prezent cotaţia SNP afişând un avans de aproape 13% (fără dividende).

Privită strict din punct de vedere tehnic, scăderea preţului acţiunii a fost anunţată de divergenţa negativă pe care oscilatorul Indicele Puterii Relative (indicator ce evaluează gradul de accelerare/decelerare a tendinţei cotaţiei) de paisprezece zile a dezvoltat-o în relaţie cu preţul acţiunii. (Vezi grafic)

O divergenţă negativă reprezintă o configuraţie în care preţul face o serie de maxime în creştere, în timp ce oscilatorul face o serie de maxime în scădere, reprezentând o indicaţie asupra existenţei unei probabilităţi ridicate ca preţul titlului să se deprecieze.

(De asemenea, între finalul lunii mai şi finalul lunii iunie, preţul acţiunii şi oscilatorul prezintă o divergenţă pozitivă - configuraţie în care preţul face o serie de minime în scădere, în timp ce oscilatorul face o serie de minime în creştere, reprezentând o indicaţie asupra existenţei unei probabilităţi ridicate ca preţul titlului să se aprecieze).

În prezent, cotaţia SNP se află într-o consolidare definită de suportul (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) de la 0,3 lei/acţiune şi rezistenţa (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) de la 0,33 lei/unitate.

Emitentul a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 854 milioane de lei, în timp ce rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a crescut cu 25%, până la 958 milioane de lei.

Cea mai importantă contribuţie la rezultatele financiare din primul trimestru, de circa două treimi din total, a avut-o segmentul Upstream (explorare şi producţie), care a beneficiat de preţuri realizate la ţiţei şi gaze naturale mai mari, care au contrabalansat declinul producţiei şi efectele negative generate de evoluţia cursurilor valutare, arată compania.

La nivel de grup, OMV Petrom a obţinut, în primele trei luni ale acestui an, un preţ mediu al petrolului de 57,36 de dolari/baril, cu 27% peste cel din primul trimestru al anului anterior, când acesta a fost de 45,09 dolari/baril.

Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, pentru Downstream Oil a scăzut cu 13% faţă de trimestrul I din 2017, ca urmare a scăderii marjelor de rafinare cu aproximativ 1 dolar/baril, parţial contrabalansată de vânzări mai mari în segmentul vânzărilor cu amănuntul.

Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, al Downstream Gas a fost de peste două ori mai mare faţă de rezultatul din trimestrul I al anului 2017, în principal datorită îmbunătăţirii activităţii de energie electrică.

Rezultatul financiar net la nivel de Grup s-a deteriorat cu 11%, de la o pierdere de 56 milioane de lei în primul trimestru din 2017, la o pierdere de 63 milioane de lei pentru aceeaşi perioadă din 2018, reflectând, în principal, cheltuieli mai mari din diferenţe de curs valutar, contrabalansate parţial de creşterea netă a veniturilor din dobânzi, potrivit companiei.

În anul 2017, emitentul a obţinut un profit net de 2,481 miliarde de lei, în creştere cu 139% faţă de rezultatul din anul 2016, când rezultatul net a fost de 1,039 miliarde de lei, în timp ce în anul 2015 OMV Petrom a raportat o pierdere de 690 milioane de lei.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile SNP, în timp ce FP are 9,99%, potrivit raportului anului al emitentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb