Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut un început de an în forţă, indicele BET marcând, după treisprezece şedinţe de tranzacţionare din 2018, un avans de 7,84% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada 29 decembrie 2017 - 19 ianuarie 2018).
Spre deosebire, pentru aceeaşi perioadă din 2017, creşterea principalului coş de acţiuni al pieţei locale de capital a fost de doar 1,95%, în timp ce în cazul anului 2016, cotaţia indicelui celor mai lichide acţiuni de la BVB cu excepţia SIF-uilor, a coborât cu 11,83%.
În acest debut de an, s-au remarcat, îndeosebi, acţiunile companiilor din sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Conpet (COTE) şi Transgaz (TGN) având creşteri de peste 10%.
De altfel, singurele acţiuni din componenţa indicelui care s-au confruntat cu o scădere a cotaţiei de la începutul lui 2018 au fost cele ale Digi Communications NV (DIGI), care au coborât cu 2,37%.
• Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Acţiunile bursei locale tind să recupereze din terenul pierdut în a doua parte a anului trecut"
În legătură cu evoluţia principalului indice al pieţei locale de la debutul anului curent, domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, ne-a declarat: "Sunt de părere că avansul BET este dat de mediul general favorabil pieţelor de acţiuni (n.r. internaţionale) şi de faptul că, în ultima parte a anului trecut, pe fondul unui mediu politic intern mai dificil, bursa de la Bucureşti a fost afectată la nivelul cotaţiilor. Astfel, în condiţiile în care pieţele occidentale au continuat sa avanseze, titlurile cotate la BVB au tins să recupereze din terenul pierdut în a doua jumătate a lui 2017".
• Prime Transaction: "Deprecierea cotaţiilor de la finalul anului 2017, fără un motiv fundamental, a sporit atractivitatea preţurilor acţiunilor mai multor emitenţi"
Potrivit Departamentului de Analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction, există trei elemente care au dus la creşterea pieţei, şi implicit a indicelui BET, de la începutul anului.
Brokerii ne-au transmis: "Din punctul nostru de vedere, există câteva motive importante care justifică evoluţia pieţei de la începutul anului.
În primul rând, acţiunile româneşti se tranzacţionau (n.r. la finalul anului 2016) la multipli de piaţă destul de mici comparativ cu cei din pieţele din regiune sau cu cele dezvoltate. Prin urmare, era normală o ajustare în sus a preţurilor.
În al doilea rând, investitorii încep să fie atenţi la dividendele pe care le pot distribui emitenţii listaţi la BVB, iar din acest punct de vedere există multe oportunităţi interesante în piaţă".
Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că spre finalul anului trecut s-au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor mai multor acţiuni, fără un motiv fundamental evident, ne-au mai declarat brokerii, conchizând: "După acele scăderi, se ajunsese la preţuri foarte bune (n.r. pentru cumpărare) în cazul multor emitenţi, lucru confirmat de creşterile din ianuarie".
• Marcel Murgoci: "Aşteptările pozitive legate de rezultatele financiare anuale ale companiilor şi valoarea probabilă mare a dividendelor au făcut ca investitorii să intre la cumpărare"
Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii Estinvest, este de părere că debutul de an pozitiv al pieţei este datorat unui cumul de factori externi şi interni.
Analistul de la Estinvest ne-a spus: "Pieţele externe au avut o creştere semnificativă atât la finalul anului trecut cât şi la începutul celui curent, iar piaţa noastră a început să se coreleze, de la debutul lui 2018, după o perioadă mai lungă de timp, cu cele internaţionale".
Pe de altă parte, anul trecut a fost destul de bun în ceea ce priveşte situaţiile financiare pentru principalii emitenţi listaţi la bursă, iar valoarea dividendului a fost considerabilă, a precizat Marcel Murgoci, completând: "Probabil, pentru că luna viitoare companiile îşi anunţă rezultatele financiare pentru întregul an 2017, investitorii au intrat la cumpărare, având aşteptări pozitive în acest sens, îndeosebi în privinţa acordării unor dividende generoase".
Dintr-o perspectivă tehnică, odată cu aprecierea din acest an, BET a intrat pe un trend ascendent pe termen mediu şi lung, cotaţia indicelui trecând peste media mobilă simplă (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar) de 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp. În plus, media mobilă de 20 de zile, ce defineşte termenul scurt, a trecut peste cea de 50 de zile, ceea ce reprezintă un alt semnal pozitiv din punct de vedere tehnic pentru BET.
Totodată, au fost depăşite rezistenţele (nivel sau zonă de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei), situate la pragurile de 7.840 de puncte, respectiv 8.100 de puncte, aceasta din urmă funcţionând acum ca suport (nivel sau zonă de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţă scăderii cotaţiei). În prezent, rezistenţa se situează la pragul de 8.500 de puncte.