DE LA LISTARE ŞI PÂNĂ ÎN PREZENT, Acţiunile Purcari s-au înscris pe o traiectorie descendentă

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 3 iulie 2018

Acţiunile Purcari s-au înscris pe o traiectorie descendentă

Marcel Murgoci, Estinvest: "Atât timp cât scăderile generale ale pieţei vor continua, este puţin probabil ca preţul titlurilor WINE să îşi schimbe tendinţa"

Acţiunile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE), care au intrat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la începutul acestui an, s-au înscris pe o tendinţă descendentă încă de la listare, cotaţia WINE încheind luna iunie la preţul de 18,05 lei, cu 14,05% sub preţul de 21 de lei/titlu, cel la care s-a realizat prima tranzacţie cu acţiunile emitentului la BVB, în data de 15 februarie 2018.

Faţă de preţul la care s-a încheiat oferta publică de vânzare, prin care compania Purcari şi-a plasat în piaţă 9,8 milioane de titluri (reprezentând 49% din acţiunile societăţii), de 19 lei/titlu, cotaţia WINE a înregistrat, pe 29 iunie, o pierdere de 5%.

Pentru acceaşi perioadă, indicele BET-Plus, din a cărui componenţă fac parte şi titlurile WINE, a coborât cu 1,86%, în timp ce indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a scăzut cu 2,08%.

Referitor la evoluţia acţiunilor producătorului de vinuri, domnul Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a transmis: "Din punctul meu de vedere, comportamentul titlurilor WINE a fost puternic influenţat de contextul general nefavorabil al pieţei. Practic, de la finalul lunii aprilie, a apărut o presiune la vânzare pentru majoritatea titlurilor listate la BVB, ca urmare a unui cumul de factori, cel mai important element fiind dat de discuţiile din spaţiul public în legătură cu viitorul Pilonului II de pensii.

Astfel, rezultatele financiare bune publicate de mulţi emitenţi importanţi ai bursei în acest an (n.r. atât pentru 2017, cât şi pentru primul trimestru al anului 2018) nu s-au reflectat şi la nivelul cotaţiilor.

În acest context, nici acţiunile WINE nu puteau să facă notă discordantă. Compania a raportat rezultate financiare în creştere şi, în opinia mea, privită punctual, are perspective bune, dar, atât timp cât scăderile pieţei în ansamblu vor continua, consider că este puţin probabil ca acţiunile WINE să iasă din pluton".

La rândul său, George Brande, analist în cadrul societăţii Interfinbrok, ne-a transmis: "Purcari Wineries este o societate interesantă, având o cotă de piaţă importantă în România şi care înregistrează, totodată, creşteri la nivelul pieţelor externe. La bursă, însă, a avut o lichiditate redusă şi a părut interesantă mai mult pentru investitorii instituţionali.

Situaţia financiară solidă a emitentului poate reprezenta, pe viitor, un punct de susţinere pentru cotaţia WINE, deoarece compania şi-a menţinut, în primul trimestru al acestui an, trendul ascendent al rezultatelor obţinute, cu o cifră de afaceri în creştere".

În primul trimestru al acestui an, producătorul de vinuri a obţinut un profit net de aproape 5,92 milioane de lei, cu circa 18,1% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor venituri de 33,85 milioane de lei, cu 21,4% mai mari decât cele înregis­trate în primele trei luni ale anului 2017.

Principalele pieţe de desfacere care au generat această creştere sunt Româ­nia, unde emitentul şi-a sporit vânzările cu 32% şi Republica Moldova, cu o creştere de 48%, cele două pieţe cons­tituind 63% din vânzările totale ale grupului, explică Purcari în raportul trimestrial.

La data de 31 martie 2018, activele totale ale Purcari erau de 224,88 milioane lei, valoare cu 2,52% mai mică decât cea înregistrată la finalul anului trecut, de 230,69 milioane de lei, în timp ce pentru acelaşi interval de raportare, datoriile totale s-au micşorat cu 9,21%, la 111 milioane lei, de la 122,26 milioane lei.

Pentru anul trecut, emitentul a raportat un profit net de aproape 28,96 milioane de lei, cu 25,3% peste cel din anul 2016, pe fondul unei creşteri a veniturilor cu 33,25%, până la 142,25 milioane de lei în 2017, faţă de 106,76 milioane de lei în anul anterior.

Producătorul de vinuri nu va distribui dividende către acţionari din rezultatul anului 2017.

Oferta Purcari, ce a demarat pe 29 ianuarie 2018, a fost formată din două tranşe, investitorii de retail, care au trebuit să subscrie la preţul fix de 28 lei/acţiune, având dedicată 10% din ofertă, în timp ce instituţionalii au putut face acest lucru într-un interval cuprins între 19 şi 28 de lei.

Pe data de 19 martie, Raiffeisen Bank, managerul programului de stabilizare al acţiunilor emitentului la BVB raporta că, în perioada 15 februarie - 16 martie, cât a durat programul, nu a intervenit niciodată în piaţă pentru a susţine cotaţia WINE.

Pe data de 16 martie, preţul acţiunii producătorului de vinuri încheia şedinţa de tranzacţionare la 19,15 lei/titlu, peste preţul de închidere al ofertei.

Cu o deţinere de 25,03%, Victor Bostan, fondatorul Purcari este cel mai mare acţionar al companiei, în timp ce Horizon Capital are 22,7% din producătorul de vinuri, potrivit ultimului raport anual publicat de emitent.

Alţi acţionari importanţi ai societăţii sunt Franklin Templeton Investment Management, cu o deţinere de 8,5% din Purcari, SEB Investment Management, cu 8,45%, Magna New Frontiers Fund cu 6,51% şi IFC (International Financial Corporation), cu 3,27%.

Valoarea de piaţă a companiei este de 361 milioane de lei, potrivit ultimelor date publicate pe site-ul bursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb