• Frunda lansează varianta construirii unui "modus vivendi" cu opoziţia
• Eckstein: "Susţin ideea, dacă de asta va depinde intrarea în Parlament"
Teama de a nu mai intra în Parlament în urma alegerilor locale din 2012 îi face pe tot mai mulţi lideri ai UDMR să declare că pentru viitorul Uniunii ar fi mai bine să iasă de la guvernare şi să construiască un "modus videndi" cu opoziţia.
Unul dintre liderii UDMR care a lansat acest scenariu este senatorul Gyorgy Frunda. Frunda a declarat, ieri, pentru RFI, potrivit Mediafax, că UDMR ar trebui să părăsească guvernarea actuală şi să construiască un modus vivendi cu opoziţia, în situaţia în care Executivul nu va lua măsuri de relansare economică.
Senatorul UDMR a afirmat: "Eu îmi spun punctul meu de vedere, pentru că în cadrul UDMR eu reprezint o poziţie, împreună cu câţiva colegi, care de multe ori am pus sub semnul întrebării actuala alianţă a UDMR cu PDL şi am propus ieşirea de la guvernare a UDMR. Pentru ca UDMR să iasă de la guvernare, aceas-tă discuţie ar fi actuală după Congresul nostru şi în funcţie de măsurile economice şi financiare pe care Guvernul le va lua în perioada imediat următoare".
Potrivit lui Frunda, UDMR ar trebui să se reorienteze politic, întrucât PDL are şanse "foarte-foarte mici" să mai câştige alegerile.
"Având în vedere că există şanse foarte-foarte mici ca Partidul Democrat să mai câştige sau să fie la guvernare după 2012, părerea mea e că noi trebuie să purtăm un dialog constructiv cu partidele din opoziţia actuală, indiferent ce alianţă vor face în viitor", a spus senatorul.
"Modus vivendi" cu opoziţia ar însemna, în opinia sa, obţinerea de garanţii ca Legea învăţământului să rămână intactă la capitolele privind minorităţile şi susţinerea unor măsuri legislative printre care şi statutul minorităţilor naţionale.
• Gergely: "UDMR nu mai acceptă măsuri de constrângere a populaţiei"
Opinia lui Frunda este împărtăşită şi de liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, unul dintre candidaţii la preşedinţia Uniunii la alegerile din luna februarie.
Gergely consideră că solicitarea senatorului, ca Executivul să ia măsuri de relansare a economiei, este justificată şi că UDMR a decis să nu mai accepte alte măsuri de constrângere a populaţiei. Totuşi, Gergely a opinat că UDMR trebuie să fugă din faţa responsabilităţilor.
• Kovacs: "Scopul meu, dacă devin preşedintele UDMR, este intrarea în Parlament"
Şi consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat, ieri, că dacă de intrarea UDMR în Parlament va depinde părăsirea actualei guvernări, atunci va susţine această acţiune. Kovacs este unul dintre canditaţii la şefia UDMR. "Scopul meu, dacă devin preşedinte (n.r. - al UDMR), din programul electoral, este ca UDMR să acceadă în Parlament la alegerile din anul viitor", a subliniat consilierul prezidenţial.
Kovacs a menţionat că, în acest moment, nu susţine ieşirea Uniunii din Guvern dar a adăugat: "Prezenţa în Parlament este mai importantă pentru mine decât să fim la guvernare".
• Levente: "Noua conducere va reevalua participarea la guvernare"
Despre viitorul UDMR a vorbit şi liderul senatorilor Uniunii, Fekete-Szabo Andras Levente. Acesta a precizat că noua conducere a Uniunii va putea aprecia după primele patru-cinci luni ale anului 2011 dacă măsurile economice vor avea succes şi atunci "va reevalua" ideea de participare la guvernare. "Dacă vom vedea un eşec al acestor chestiuni de relansare sau de absorbţie a fondurilor, de pornire a investiţiilor majore în România - autostrăzi, infrastructura mare - dacă vom vedea un lucru pozitiv, e o chestiune, iar, dacă nu se va vedea absolut nimic legat de relansare economică, atunci, în mod sigur, noua conducere a UDMR se va întruni şi va hotărî în consecinţă", a încheiat Levente
• Sulfina Barbu: "Declaraţiile lui Frunda, cauzate de competiţia din UDMR"
Depuatul PDL Sulfina Barbu a declarat, ieri, că afirmaţiile senatorului Gyorgy Frunda, potrivit cărora UDMR ar trebui să iasă de la guvernare dacă Executivul nu ia măsuri de relansare economică, "pot fi cauzate de campania electorală din interiorul Uniunii". Sulfina Barbu a afirmat: "Aceste declaraţii pot fi cauzate de campania electorală din interiorul UDMR. Cred că, având alegeri în UDMR în luna februarie, acest lucru influenţează şi declaraţiile unor lideri în interiorul Uniunii". Deputatul PDL a mai spus că UDMR este o formaţiune politică autentică de dreapta, care s-a dovedit "un partener de nădejde pentru PDL" şi că propunerile noii conduceri a Uniunii pentru anul 2011 vor fi discutate în coaliţia de guvernare.
• Marko: "Este de prost gust să propui ieşirea de la guvernare după adoptarea Legii educaţiei"
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, ieri, că vocea senatorului Gyorgy Frunda este singulară în UDMR, apreciind că "este de prost gust" ca, după adoptarea Legii educaţiei, atacată de opoziţie, cineva să propună ieşirea Uniunii de la guvernare.
Marko Bela a afirmat: "Domnia sa periodic reînnoieşte această sugestie de a ieşi din actuala coaliţie şi a se alia, în primul rând, cu PSD.
În acest moment, în afară de domnul Frunda, care are această problemă în permanenţă, nu se discută acest lucru, nu avem discuţii în legătură cu ieşirea din coaliţie".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2011, 10:05)
Tara la cheremul politicienilor de doi bani; sa ajungi sa fi santajat permanent de o formatiune a unei minoritati, asta da performanta politica si patrotism la romani !!.
2. fără titlu
(mesaj trimis de co în data de 14.01.2011, 19:30)
UDMR a reusit prin santaj sa rezolve legea educatiei,iar acum cand sunt cu sacii in caruta realizeaza ca e timpul sa abandoneze vaporul care se scufunda a PDL ului si risca sa nu mai intre in Parlament(cum a facut-o de 20 ani)si cu tupeul specific tatoneaza cu opozitia pt o participare noua la guvernarea viitoare..Cum se face trotusi ca de 20ani partidele parlamentare au au fost santajate mereu de UDMR??? Pai emigrez in Congo si revin peste 5 ani in Romania.. dar daca aici totul e la fel si Congo a avansat?? Ce fac??