DE TEAMA RISCULUI VALUTAR ŞI A RESTANŢELOR, Băncile promovează creditele în lei

Ana Săbiescu, Marian Anton
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 martie 2009

Băncile promovează creditele în lei

Clienţii care aduc garanţii reale sunt avantajaţi

Băncile stimulau, la începutul anului trecut, creditarea în valută şi nici nu se gândeau că vor ajunge să acorde dobânzi atât de mari pentru a atrage depozitele populaţiei, însă situaţia s-a schimbat, iar evoluţia cursului valutar a dat peste cap planurile bancherilor.

În condiţiile în care restanţele la credite au crescut în mod alarmant, băncile doresc să acorde credite în lei, de preferabil clienţilor care aduc garanţii reale şi care sunt cât mai stabili din punct de vedere financiar.

Analistul Bogdan Baltazar ne-a declarat că, în acest moment mai dificil pentru piaţa creditelor, tendinţa băncilor este să se orienteze spre creditele ipotecare sau spre cele de nevoi personale, dar cu garanţii ipotecare.

Moneda preferată pentru credite este leul, mai ales pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice, în timp ce la împrumuturile adresate întreprinderilor, băncile permit şi creditarea în valută. În ultima vreme, numeroase instituţii bancare pun accent şi pe cardurile de credit, acestea fiind mai profitabile pentru bănci datorită comisioanelor ridicate şi mai accesibile pentru populaţie, ne-a mai explicat domnul Baltazar.

Consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României, domnul Adrian Vasilescu, ne-a explicat că, la cardurile de credit sau de debit, nu s-a schimbat nimic la nivelul reglementărilor, iar tendinţa băncilor să încurajeze aceste produse financiare este determinată de accesibilitatea ridicată pentru clienţi şi riscul scăzut de nerambursare. De asemenea, cardurile de credit prezintă şi o profitabilitate ridicată (dobânzile sunt foarte mari în cazul depăşirii termenului-limită de plată, iar comisioanele sunt "piperate"), ne-a spus domnul Vasilescu, adăugând că, la un card de credit, comisionul de administrare poate ajunge şi la 200 - 300 lei.

Pentru clienţi este mult mai bine să ia un împrumut în lei, dar, în opinia domnului Vasilescu, "pentru bănci, avantajos este să acorde credite în banii pe care îi au". "Instituţiile de credit au crescut foarte mult dobânzile la depozite, atrăgând resurse în lei, astfel că băncile au urmărit sporirea resurselor în moneda naţională, tocmai pentru a-şi permite încurajarea creditării în lei", ne-a mai declarat domnul Vasilescu.

Normele de creditare mult mai restrictive şi presiunea crizei globale au generat o scădere semnificativă a cererii pentru creditele de nevoi personale şi ipotecare, tendinţă ce a putut fi observată încă de la finalul anului trecut.

Sfatul unui bancher: Să ne gândim de două ori dacă putem rambursa creditul

Albert Roggemans, director de retail la ING Bank România, consideră că, ţinând cont de evoluţia cursului, cele mai adecvate credite sunt cele în lei. Totuşi dobânda la credit (costul) în lei este cu aproximativ şase sau şapte puncte procentuale mai ridicată decât la un împrumut în euro. Domnul Roggemans ne-a declarat: "Indiferent de moneda în care este creditul, clientul trebuie să se gândească de două ori dacă poate să îl ramburseze. Sfatul meu pentru clienţi este să împrumute doar jumătate din ceea ce visează să ia".

De asemenea, subsidiara ING din ţara noastră nu mai acordă credite în euro fără garanţii, dând dovadă de un grad ridicat de prudenţă. ING Bank nu se axează pe un anume tip de credit, ci analizează nevoile clienţilor, dar, mai ales, bonitatea lor.

Sorin Mititelu, director de retail la BCR, ne-a explicat că, din perspectiva riscului de curs valutar, sunt mai avantajoase creditele acordate în moneda în care debitorul încasează venituri. Marea majoritate a persoanelor care doresc să obţină un credit au venituri în lei, dar dacă obţin şi anumite câştiguri în euro, atunci se pot gândi şi la un credit în euro fără a mai avea grija riscului de curs.

Despre cardurile de credit, domnul Mititelu ne-a explicat că acestea prezintă un alt set de beneficii faţă de creditele de nevoi personale, ele fiind mult mai flexibile.

BCR a lansat, recent, un nou tip de card de credit, de data aceasta cu cip, şi speră ca, până la finalul anului 2009, să emită 300.000 de noi carduri. Banca intenţionea­ză să promoveze, la fel de intens, toate produsele de finanţare pe care le are în ofertă, atât diversele tipuri de credit, cât şi cardurile de credit.

Pe de altă parte, Gabriel Creţu, director de retail la OTP Bank România, susţine că, în prezent, creditele pentru persoane fizice în euro sunt mult mai avantajoase, în ciuda ris­cului valutar ridicat. Clienţii băncii pot obţine o sumă mult mai mare la un credit în euro, iar dobânda aferentă este mai redusă decât cea la un împrumut în lei. "OTP Bank România continuă creditarea persoanelor fizice, însă se axează pe finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii printr-un parteneriat şi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", ne-a declarat domnia sa.

Gabriela Nistor, director de retail la Banca Transilvania, sprijină creditarea în lei şi, în special, creditele cu garanţii. "De mai mulţi ani, politica Băncii Transilvania a fost de a încuraja împrumuturile în lei", ne-a spus doamna Nistor. Pentru Banca Transilvania, în această perioadă, cardurile de credit şi cele de debit cu descoperire de cont merg foarte bine, şi, de asemenea, ele asigură o relaţie mult mai strânsă cu clienţii.

Dobânzile din piaţă - extrem de variate

Banca Comercială Română percepe o dobândă fixă de 18% la un credit de nevoi personale în lei pe doi ani. La cardurile de credit, spre exemplu la ultimul card lansat de bancă, dobânda este de 23,9% pe an.

La un credit de până la 60.000 de lei de la ING Bank, dobânda este de 18,5% pe an, însă dacă optăm pentru cu credit de nevoi personale cu ipotecă dobânda scade la 14,5% pe an. Pentru un card de credit, ING percepe o dobândă de 21,75%, oferind, în schimb, o perioadă de graţie de 45 de zile.

Garanti Bank încasează o dobândă de 21,6% pentru un credit de nevoi personale în lei, iar dacă clientul aduce şi garanţii reale, dobânda scade cu două puncte procentuale.

Banca Transilvania acordă credite ipotecare cu dobânzi anuale de aproximativ 18% la lei şi 13% la euro, în timp ce pentru cardurile de credit în lei percepe dobânzi de 28%.

Pentru creditele de nevoi personale cu garanţii ipotecare dobânzile sunt de 18,5% la lei şi 13,5% la euro. Dacă clientul nu aduce o garanţie, atunci Banca Transilvania îi poate acorda doar un împrumut în lei cu o dobândă de 22%.

Alpha Bank oferă carduri de credit în lei cu dobânzi cuprinse între 22 şi 23%, dar acordă şi credite de nevoi personale cu o dobândă anuală de 18,5% atât la lei cât şi la euro.

OTP Bank acordă credite ipotecare cu dobânzi de 18,4% la lei, 8,33% la euro.

Creditele de nevoi personale cu ipotecă au dobânzi mai mici, de 19,04% la lei şi 8,43% la euro, în timp ce pentru creditele de nevoi personale fără garanţii, dobânzile sunt puţin mai mari, mai exact 19,54% la lei şi 12,8% la euro.

La BRD - Groupe Societe Generale dobânzile la creditele de nevoi personale în lei, fără garanţii ipotecare, sunt fixe, iar la creditele cu garanţii, dobânzile sunt variabile în funcţie de indicele ROBOR calculat la trei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb