Împrumutaţii în franci elveţieni îşi exprimă "regretul" faţă de poziţia şi opiniile Băncii Naţionale a României (BNR) referitoare la Legea dării în plată.
Debitorii subliniază, în cadrul unei scrisori deschise, că BNR "ar trebui să fie garantul echilibrului şi stabilităţii financiare, aşa cum scrie chiar în regulamentul acesteia şi cum pretinde, prin reprezentanţii ei".
Scrisoarea întocmită de membrii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) şi primită la redacţie au făcut "o scurtă trecere în revistă a atitudinii BNR referitoare la acest subiect", menţionând că afirmaţiile Băncii Centrale evidenţiază "o pledoarie acerbă în favoarea băncilor, preluând poziţia de veritabil avocat al acestora".
În opinia debitorilor, această poziţie "a transformat BNR într-o instituţie necredibilă, având în vedere modalităţile lipsite de profesionalism prin care au încercat să oprească sau să facă neaplicabilă această lege".
Printre afirmaţiile BNR pe care împrumutaţii în moneda elveţiană le amintesc se numără: "preluarea unor direcţii lipsite de sens şi fără acoperire financiară şi economică trasate de unele organisme europene; susţinerea oficială extrem de agresivă a băncilor, în comisiile parlamentare, dar mai ales în media; expunerea de opinii «neoficiale» ale unor oficiali BNR pe diverse platforme înfiinţate special în acest sens, fapt complet lipsit de deontologie; jignirea debitorilor în diverse medii online, în special pe reţele de socializare, de către salariaţi ai BNR şi persoane din anturajul acestora - aici am putea aminti poziţia foarte agresivă exprimată de către un salariat BNR care consideră legea ca fiind «tâmpită, retardată, ca şi susţinătorii ei»; afirmaţii care pun grav la îndoială buna credinţă şi cunoştinţele unor membri din conducerea BNR - cum ar fi opinia domnului Florin Georgescu, conform căreia legea ar trebui să fie opţională; ameninţarea domnului Cinteză cu plângeri la DNA ca motivare împotriva legii; ameninţarea cu falimentul unor bănci şi apoi anunţul unui risc sistemic major, o decizie care pune în pericol stabilitatea economică tocmai prin aceste mesaje nesusţinute de dovezi".
Împrumutaţii în franci elveţieni fac o observaţie legată de poziţia BNR privind situaţia debitorilor, pornind de la unele declaraţii făcute de domnul Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii centrale, care a afirmat, recent, că, probabil, foarte puţini oameni se vor afla în situaţia să dea casa băncii, având în vedere că o majoritate covârşitoare a luat sume mici de la bănci, cei care şi-au cumpărat locuinţe fiind "revoltător de puţini".
Faţă de această declaraţie, debitorii remarcă: "Poate pentru prima dată de la începutul dezbaterilor pe marginea acestei legi avem un punct de vedere comun: Legea dării în plată nu rezolvă problemele tuturor debitorilor. Asigură rezolvarea unor cazuri dificile, ale oamenilor care nu mai pot să plătească, ale celor care deja sunt executaţi silit, ale celor pe care sistemul bancar, unul abuziv - fapt demonstrat în mii de procese pierdute de bănci în instanţe - i-a adus în situaţii critice. În consonanţă cu spusele domnului Vasilescu, afirmăm că oamenii nu sunt dispuşi să îşi dea casa, decât în situaţia în care nu au de ales. Aici este marele câştig democratic: statul român a generat un mecanism prin care oamenii sunt protejaţi".
Debitorii arată că legea nu a fost şi nu este o lege cu caracter social, ci una de protecţie a consumatorului: "Este o lege corectă şi completă: de ea vor beneficia cu predilecţie cazurile grave, dar are regim de lege a consumatorului. Ştim cu toţii de câtă protecţie se bucură consumatorul român, iar consumatorii bancari sunt cei mai defavorizaţi; sperăm ca această lege să fie una deschizătoare de drumuri, iar asociaţiile cu profil de protecţie a consumatorului să-şi ocupe locul cuvenit în societate şi să acţioneze în concordanţă. În special ANPC".
Clienţii bancari apreciază că una dintre soluţii, "cu siguranţă cea mai importantă", va fi legea conversiei: "Domnul Vasilescu aminteşte vag de «pachetul de legi bine gândite, care să reorganizeze piaţa serviciilor financiare»".
În acest context, debitorii împrumutuaţi în valută "aşteaptă cu nerăbdare" o lege a conversiei. Aceştia adaugă: "Ne referim aici mai ales la creditele în franci elveţieni, a căror toxicitate e binecunoscută şi pentru care debitorii aşteaptă de mai bine de un an o lege a conversiei! Aşteptările, lupta şi susţinerea acestora sunt pentru conversia la curs istoric! În Croaţia s-au găsit soluţii, în Polonia se concretizează soluţii! Vom rămâne ultima ţară din Europa pe acest plan? O lege a conversiei la curs istoric va pune capăt unei perioade în care o întreagă generaţie de debitori tineri, cei creditaţi în CHF, a suportat consecinţele unei creditări iresponsabile! Va constitui o bază fundamentală pentru intrarea în normalitate a relaţiilor dintre client şi bancă! Sperăm că domnul Vasilescu şi conducerea BNR îşi doresc acest lucru, aşa cum şi-o doresc şi împrumutaţii în franci elveţieni".
Clienţii cu credite în CHF salută deschiderea lui Adrian Vasilescu în a susţine proiecte legislative care să reglementeze problemele concrete, "în multe cazuri extrem de mari", cu care se confruntă oamenii. Aceştia conchid: "Mizăm în continuare pe o abordare complet diferită a reprezentanţilor Băncii Naţionale a României faţă de aceste demersuri legale extrem de importante, menite să aducă echilibru şi normalitate în viaţa multor oameni şi în economia României".
Adrian Vasilescu a vorbit, în ultima perioadă, în mai multe ocazii despre umanizarea pieţei bancare, în spiritul Directivei Europene din domeniu, care urmează să fie transpusă şi la noi.
Zilele trecute, domnia sa a precizat, chiar, că "aroganţa băncilor este o realitate" şi că şi-ar dori ca managerii români de bănci "să fie mai umani".
Legea dării în plată, unul dintre proiectele care urmăresc îndreptarea situaţiei dintre bănci şi clienţi, se află la secretariatul Camerei Deputaţilor, pe parcursul acestei săptămâni, când încă poate să fie sesizată Curtea Constituţională a României.
Aprobată săptămâna trecută cu 207 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere, iniţiativa legislativă care permite stingerea datoriei odată cu cedarea garanţiei către bancă urmează să fie promulgată de preşedintele ţării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 00:57)
Putem trece si la alte subiecte? Ldp a devenit plictisitor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Descreieratu' de la Cisnadie în data de 20.04.2016, 01:20)
Inca mai publicati laturile pokaitului de neam sambatar? Chiar atat de multa intelepciune are apostaziatul fripturist care si-a vandut credinta pe o mana de dolari spurcati?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 02:24)
Sima, tu te-ai vandut cu totul, nu doar credinta.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 02:25)
Dar ce ai? Esti treaz? Nici elvetienii nu-ti mai dau bere?
1.4. Ldp prin intoarcerea l de catre Iohanis=> unica! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 06:35)
Daca te deranjeaza subiectul poti sa sari peste.
Eu vreau zilnic sa aflu fiecara amanunt, din decembrie sunt cu ochi pe ea ca pe butelie.
Astept sa intre in vigoare si in prima zi sa fie o persoana pe tara care isi da apartamentul banci. Ca si englezi cand i-au asteptat pe romani la aeroport ca vin ca furnicile, si a fost unul singur.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 09:46)
Sima...vad ca incepi sa te obisnuuesti...felicitari....st i ce urmeaza DA...ATENTIE TE ROG....CONVERSIA CURS ISTORIC
1.6. Domnule rezid genetic (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vă ce spui în data de 20.04.2016, 10:10)
Ești un postac, prost și retardat.
O sa mori pe limba ta.
Moarte în chinuri.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Schizofrenicu' de la Cisnadie în data de 20.04.2016, 11:30)
Astept sa vii dupa mine pokaitule!!!
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 13:07)
analfabetule
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 01:39)
Scrisorica spune mii de procese. Bine ca a disparut tembelul care arunca cu milioane, ca asa a vazut el pe portal.
2.1. Imi mentin milioane de procese au bancile ! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 06:38)
Nu sunt asa matinal :)))
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 02:22)
Domnilor bancheri, pierdeti teren.
Obscenitatile nu v-au servit la nimic, decat sa pierdeti si mai mult teren.
4. Dupa milioane de procese, bancile vor umanizare,
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 06:28)
Ldp e buna pt cazuri critice, executate, executare pe diferenta.
Conversia au adoptat-o alte tari, cred ca e buna, Ungaria 2014.
Sunt fara credit.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 10:37)
sunt bolnav, dar ma tratez, milioane, Milioane de lumini pe strada / Milioane de talpi pe zapada / Magazine pline de jucari / Milioane de fulgi de zapada
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 15:13)
Si milioane e procese au bancile in Romania in lume te las pe tine sa spui cate sunt si daca sunt.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Milionarul obsedat în data de 20.04.2016, 16:39)
Milioane de lumini pe strada / Milioane de talpi pe zapada / Magazine pline de jucari / Milioane de fulgi de zapada
4.4. Bcr 69 618, Brd-91 265, Bancpost 107 434 (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de pt Milionarul obsedat în data de 20.04.2016, 19:08)
Ing 31 763
Volksbank 49 805
Ti-am dat exemplu pana la 300 000 PROCESE, tasteaza toate bancile vreo 44 in tara sari binisor de 1 000 000 de procese, daca mai vrei sa continui tasteaza firmele de executare cele din Luxemburg, Cipru si ajungi spre 2 000 000 de procese.
Portaljust.ro....
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 19:22)
Electrica 78892
Primaria 682404
Deci, dupa logica ta defecta, primaria este cea mai vinovata lepra din tara. Jos Primaria.
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Milioane în data de 20.04.2016, 19:30)
Sa cantam cu totii si cu Nicola, slagarul "Milioane". Il gasiti pe utube.
Milioane de lumini pe strada
Milioane de talpi pe zapada
Magazine pline de jucarii
Milioane de fulgi de zapada
Milioane de procese gramada
Milioane de banci pentru copii
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 21:25)
Electrica are f putine la cca 5 milioane de contracte.
4.8. ma bucur ca ai vazut si tu milioane de procese (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 21:27)
Cu bancile..
Cantam Miiilioane de Procese...
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 22:00)
de banci pentru copii, n-ai inteles nimic, nu pricepi nimic din nimic
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 22:02)
esti dus cu pluta, sunt 10 mii de procese ale bancilor pe spete de clauze abuzive, nu mai delira
4.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 22:04)
Restul de la 10 mii la 1 milion sunt procese pe care bancile le fac tuturor teparilor jegosi romani care nu vor sa isi mai plateasca datoriile. "Despre mizeria umana a romanilor si devenirea prin furt" este o buna tema de discutie.
4.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2016, 05:56)
Dezvolta putin nu ma lasa in ceata.
5. Faceti-o scrum!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 20.04.2016, 13:30)
Consider ca datorita, in principal, stabilitatii in conducere BNR are rezultate deosebite, stralucite chiar. De la la dobinzi enorme - cauzate de trecerea la democratie, perioada in care tot omul, de la femeia de serviciu la presedinte, dar mai ales porcii, in principal haotii!, se simtea indreptatit sa-si impuna punctul de vedere in conducerea celor mai importante si sensibile domenii ale societatii - s-a ajuns ince-incet la dobinzi aproape rezonabile. Si asta, in principal prin activitatea BNR, ca doar nu a lui Tariceanu! Si acum apare evident faptul ca BNR este principala institutie a statului, daca nu singura, care mai poate fi si este un far pentru stabilitatea economica si financiara a tarii. Si nu-i bine! Cinva, nu se stie cine - ca n-o fi stupida aia de Anghel!, mare specialist in banci centrale - incearca sa ne faca sa credem, si asta de citiva ani!, ca ar fi mult mai bine daca si de aceasta institutie s-ar alege praful. Asa ca vor s-o faca tarite, s-o manince porcii!
5.1. imi vine sa vomit (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 19:19)
Amnezici ti-au spus poezia ?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2016, 19:32)
bine, sterge-te la fund