Debut negativ pentru indici

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2020

Debut negativ pentru indici

Actualizare

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere, deprecierile fiind situate, după prima oră bursieră, între 3,22% pentru indicele BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, coşul de acţiuni găsindu-se la 530,65 puncte şi5,37% pentru indicele financiar BET-FI, ce era tranzacţionat la 37.789 de puncte.

BET, referinţa pieţei noastre de capital, afişa un declin de 3,42%, până la 7.303,54 puncte, după ce, ieri, cel mai important indice de la BVB marca o creştere de 6,11%.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), cele mai lichide acţiuni de la bursa noastră, consemnau o scădere de4,7%, la 1,744 lei, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) afişau un declin de 4,35%, până la 1,1 lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) se tranzacţionau la 26,2 lei, cu 2,42% sub închiderea de ieri.

Cotaţia OMV Petrom (SNP) avea un recul de 1,95%, la 0,276 lei, în timp ce titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) coborau cu 3,33%, până la 11,6 lei.

Valoarea tranzacţiilor se ridica, după o oră de la deschiderea şedinţei bursiere, la 6,27 milioane de lei, circa 10% din rulajul mediu zilnic al acestui an.

---

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere puternică, BET, referinţa pieţei noastre de capital, bifând un avans de 6,11%, până la 7.561,99 puncte.

Este o evoluţie complet diferită face de cea din şedinţa anterioară când, toţi indicii BVB înregistrau căderi de peste 6%, pe fondul valului de vânzări din pieţele externe.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Am asistat la o corecţie pozitivă a pieţei, ceea ce este normal să se întâmple, după scăderile mari din ultimele zile, apărute într-un timp foarte scurt. Este o corecţie binevenită, atât în plan internaţional cât şi la noi. Acum urmează ca, în zilele viitoare, să vedem dacă această corecţie pozitivă se prelungeşte sau dacă se vor relua scăderile, pentru că traversăm o perioadă cu volatilitate extremă".

Ieri, agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat că pandemia de coronavirus va duce economia globală în recesiune, anul acesta.

"Nu este ceva surprinzător şi cred că, prin scăderile din ultimele zile, pieţele deja au înglobat acest fapt în preţuri. Rămâne de văzut dacă este vorba despre unul sau două trimestre sau va dura o perioadă mai îndelungată", spune Marcel Murgoci.

Indicele pan-european STOXX 600 a înregistrat o creştere de 2,23%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a consemnat un avans de 2,25%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea a fost de 2,79%.

Peste Atlantic, la ora 19:00, indicele Dow Jones Industrial Average avea o creştere de 2,05%, în timp ce S&P 500 avea un avans de 3,25%, iar indicele tehnologiei Nasdaq 100 marca o apreciere de 3,61%.

În acest context, la Bucureşti, indicii au înregistrat creşteri situate între 3,21% pentru indicele BET-NG, al sectorului energetic şi al utilităţilor, care a încheiat ziua bursieră la 548,28 puncte şi 10,91% pentru indicele financiar BET-FI, ce a urcat la 39.934,07 puncte.

Rulajul s-a ridicat la 70,99 milioane de lei (14,65 milioane de euro), peste media zilnică a acestui an, de circa 60 milioane de lei, întreaga valoare tranzacţionată fiind înregistrată în piaţa "deal".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 17,43 milioane de lei, cotaţia FP înregistrând o creştere de 15,23%, până la preţul de 1,15 lei. Este o evoluţie în contrast cu scăderea din şedinţa anterioară când, fără susţinerea oferită de răscumpărările de acţiuni proprii, cotaţia FP s-a prăbuşit cu 16,49%.

Locul al doilea în clasamentul rulajului a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 1,83 lei/titlu, în apreciere cu 3,39%, în condiţiile unor transferuri în sumă de 10,79 milioane lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 12 lei, în urcare cu 4,35%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 10,69 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au antrenat un rulaj 9,27 milioane de lei, ultima cotaţie a producătorului de gaze naturale fiind de 26,85 lei/titlu, în creştere cu 2,68%.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai lichide 37 de titluri de la BVB, a urcat cu 6,15%, la 1.131,47 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 5,18%, până la 1.426,05 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate acţiuni de la bursa noastră, a avut un avans de 6,25%, la 695,42 puncte.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Buna dimineata ! Vedem azi ce va urma Eu cred ca cine are cash este castigator, dar si cine a mizat pe aur este si mai castigator, aceasta este analuza mea, informativa f.bine , deciziile va apartin. PS. am auzit ca au largit toboganul sa intre mai multi sa poata vedea fundul. Sa auzim de bine si astept analiza- opinia ta. Multumesc!

    1. Buna dimineata! Cand veti vedea indicii americani sub valorile din 2009, sa intrati la cumparare!

      nu se duce pana acolo

    Tehnologia a evoluat foarte mult, informatia circula instant, poti sa vinzi sau sa cumperi actiuni doar cu doua click-uri. De aici si volatilitatea nebuna. Momentan se pare ca cine are cash sta bine. Cred ca pandemia de coronavirus nu va mai dura mult, dar economia e faultata rau si isi va reveni greu. De prin mai incolo vad cresteri mari la burse. Vad ca multi se ingramadesc sa trambiteze ca acum sunt momente bune de intrat, inclusiv manageri de fonduri. Doamne fereste! Intotdeauna, in investitii sau trading, mult, mult mai important este cand iesi, nu cand intrii. Managementul riscului e esential, nu abureli cu acum e momentul sa cumperi, vezi ca vine nu stiu ce criza. Poate sa vina orice, oricand. Asa ca, daca nu esti tot timpul pe picior de iesire, e groasa. Ma intreb oare cum se simt acum cei care au stat fara Stop-uri in piata? Sau baga placa aia.... eu sunt pe termen lung :)))

    1. eu sunt pe termen lung si am plasat constant sume modice, 500 de lei pe luna, si cand vezi castiguri de 30% parca te gandesti sa ii retragi, dar m-am programat sa ignor orice declin. Imi permit asta pentru ca niciodata nu am depins de acei bani, si totusi am un oarecare regret ca nu am retras totul la cateva luni dupa ce si-a revenit bursa dupa ordonanta aia pe lacomie. As fi putut sa retrag tot, si sa cumpar aceleasi actiuni mai ieftin, probabil acum. In orice caz, bursa nu e despre "ce bogat as fi fost daca as fi facut x treaba atunci". Raman constant, inca as retrage putin mai mult decat am investit, dar ar insemna sa-mi diminuez foarte mult castigul, si nu are sens sa fac asta, asa as fi putut face depozite bancare. Astept. Evident, daca as avea brusc nevoie de bani, i-as retrage chiar si pe pierdere. Vor mai dura cativa ani sa ajungi la castigurile de acum ceva timp, dar cum ziceam, bursa nu este despre " daca as fi facut asta atunci as fi fost bogat"

      Fiecare cu strategia lui. Important e sa ai una, care sa iti spuna si ce sa faci si in astfel de momente. Unii ies, ceea ce e bine. Altii cumpara in scadere ... treaba lor. Cred ca problema mare cu strategiile de acumulare constanta pe termen lung este chair orizontul lung de timp. 15, 20 sau chiar mai multi ani. Ne schimbam in timpul asta, ni se schimba nevoile, perceptiile si tot asa. Adica sunt greu de urmarit. Eu prefer un Stop Loss bine plasat in piata!

      Strategia mea a fost cash 45 % ... Acțiunile din portofoliu (-23 % acum) 3 ani nu mișc nimic ,iau dividende și gratuite cit este ... !

      Salut! In starea de forta majora crezi ca se mai dau dividende? mai este -un pas. Cine va avea cash, va fi castigator. Ma uit la cei care vand imobile, tinand preturile sus ( mari), facandu si iluzii ca vor vinde, analiza mea spune daca ar scadea 15-20% si ar vinde in iunie ar cumpara aceaasi prop. si i ar ramane banii fe buzunar. Eu am inceput sa vand, parca cineva spunea "v a lasat ..........si v am gasit si mai P...ti si mai S..ci" ( nu ca eu sunt destept, dar vreau sa cred ca nu intru in turma aceea) Sa auzim de bine

      Cred ca vor fi companii care nu vor mai da dividende deloc si nu pot fi acuzate de nimic. Nu e momentul deloc!

      Se opresc si programele de buyback.

      Si e normal sa fie asa. Companiile au nevoie de cash pentru plati curente, nu sa sustina preturile actiunilor la bursa!

    crize de isterie vad la toti

    mai calmati-va  

    e doar o corectie de pret... big deal!  

    si ce daca va fi de 61.8 sau 70 zi ceva la suta?  

    chiraiti toti ca muierile necoapte care vad [ ... ] prima data ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb