Decizia Curţii Constituţionale ar putea duce euro la 4 lei

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 octombrie 2008

Decizia Curţii Constituţionale ar putea duce euro la 4 lei

Inflaţia va fi mult peste ţinta BNR, iar deficitul, 7% din PIB

Euro va ajunge în scurt timp la 4 lei, inflaţia va fi anul viitor de trei ori mai mare faţă de ţinta băncii centrale, iar deficitul bugetar al României va creşte la 7-8% din produsul intern brut (PIB) în 2009, în urma deciziilor de ieri ale Curţii Constituţionale, susţin analiştii economici. "Dacă majorările salariale se vor întinde şi în rândul celorlalţi bugetari, efectele deciziilor CCR asupra inflaţiei ar putea fi catastrofale. Aceasta ar creşte într-un timp foarte scurt la 10%, iar anul viitor vom avea o inflaţie de 8-9%. Un alt efect negativ este devalorizarea puternică a leului, urmând ca în mai puţin de o lună cursul euro/leu să ajungă la 4 lei. În plus, deficitul bugetar va fi de 7-8% din PIB în 2009", a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar, citat de NewsIn.

Acesta a ţinut să atragă atenţia că, în contextul economic internaţional actual, majorările salariale din România vor fi percepute foarte prost de agenţiile de rating şi de către investitorii străini, care vor penaliza "extravaganţa şi risipa de bani de la Bucureşti".

"Majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 50% ar arăta inconştienţă la nivel naţional", a precizat Baltazar.

La rândul său economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că decizia de ieri a Curţii Constituţionale va afecta şi deficitul bugetar din 2009, care ar putea ajunge la 7% din PIB, aşa cum estima ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

"Aşa se întâmplă când nişte non-economişti iau decizii fără a înţelege implicaţia financiară", a comentat Lazea.

Economistul şef al BNR, Lucian Anghel, consideră că un alt efect al creşterilor cheltuielilor bugetare este menţinerea dobânzilor la un nivel ridicat şi atrage atenţia că este posibil ca BNR să întârzie data la care ar putea hotărî reducerea dobânzii de referinţă de la 10,25%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, deşi se aştepta această măsură pentru prima parte a anului viitor.

În 2 octombrie, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara, în faţa valului de solicitări de creşteri salariale, că majorarea salariilor funcţionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar până la 7% din PIB în 2009, ceea ce ar înseamna încălcarea, de către România, a prevederilor Tratatului de la Maastricht şi chiar punerea în discuţie a statului de membru UE.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, că decizia Parlamentului de majorare a salariilor profesorilor cu 50% este constituţională. În şedinţa de ieri, CCR a respins sesizarea Guvernului care a contestat majorarea salariilor profesorilor, pe motiv că în actul normativ aprobat de Parlament nu au fost indicate sursele de finanţare. De asemenea, Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât, ieri, că decizia Parlamentului privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă este constituţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb