Deciziile BCE îi dezamăgesc pe unii investitori: euro urcă

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 decembrie 2015

Deciziile BCE îi dezamăgesc pe unii investitori: euro urcă

Banca extinde programul de relaxare cantitativă şi taie dobânda la depozite

Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, ajungând la cel mai ridicat curs din martie până în prezent, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat măsuri de stimulare a căror amploare i-a dezamăgit pe unii investitori.

BCE a decis, după reuniunea de politică monetară de ieri, să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni (relaxare cantitativă) prin prelungirea duratei acestuia şi lărgirea gamei de titluri pe care le cumpără. Totodată, consiliul guvernatorilor BCE a redus dobânda la depozite, de la minus 0,20% la minus 0,30%. Strategii unor bănci, printre care "ABN Amro" NV, "Commerzbank" AG şi "DZ Bank" AG, estimau o tăiere a dobânzii cu 20 de puncte de bază, nu cu 10.

În schimb, BCE a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, la care se află din septembrie 2014.

În acest context, euro a urcat cu 2,4% la ora 11.21, pe piaţa din SUA, afişând un curs de 1,0864 dolari.

Amintim că, în luna martie a acestui an, BCE a început să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste în sumă de 60 de miliarde de euro. Conform planului iniţial, aceste achiziţii urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016. Acum, însă, programul a fost extins.

"Am decis să extindem programul de achiziţii de active. Achiziţiile lunare de 60 de miliarde de euro se vor derula până la finele lunii martie 2017 şi chiar mai mult, dacă va fi necesar", a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi.

Oficialul BCE a mai spus că banca a decis să cumpere şi obligaţiuni municipale şi regionale, în condiţiile în care, până acum, achiziţiile sale de titluri au generat scăderea randamentelor şi au stimulat creditarea, însă nu au stimulat inflaţia.

Inflaţia din zona euro a stagnat, în noiembrie, la nivelul de 0,1%, în vreme ce analiştii aşteptau un avans de 0,2% al preţurilor de consum.

Financial Times publică o ştire greşită privind BCE, influenţând pieţele

Cotidianul britanic Financial Times a publicat, ieri, o ştire greşită cu privire la deciziile de politică monetară ale BCE, eroare care a declanşat o reacţie semnificativă pe pieţele financiare.

Cu câteva zeci de minute înainte de anunţarea deciziilor BCE, publicaţia a anunţat pe contul său de Tweeter că banca "a menţinut neschimbată dobânda de politică monetară, o decizie şoc". Câteva minute mai târziu, cotidianul financiar scria acelaşi lucru pe pagina sa de Internet.

În condiţiile în care analiştii şi jucătorii de pe pieţe aşteptau ca BCE să relaxeze politica monetară, mesajul publicat de Financial Times i-a determinat pe investitori să cumpere euro. Drept urmare, în doar câteva minute, cursul monedei unice a urcat cu peste pragul de 1,06 dolari, de la 1,0542 dolari, cât era cotaţia anterioară (cel mai redus curs din aprilie până în prezent).

După ce BCE şi-a anunţat deciziile, mesajul de pe contul Tweeter al Financial Times a fost şters, iar publicaţia şi-a cerut scuze, menţionând că articolul în cauză a fost "pre-scris" în două variante, în aşteptarea anunţului BCE, iar publicarea versiunii în care BCE nu lua nicio decizie de relaxare a fost publicată dintr-o eroare de editare. Între timp, însă, au fost efectuate tranzacţii în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Amintim că, anul acesta, Financial Times a fost preluat de grupul japonez de informaţii financiare "Nikkei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb