Deciziile Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială în urma sedinţei de ieri

G.D.
Miscellanea / 29 iunie 2022

Deciziile Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială în urma sedinţei de ieri

Ieri, 28 iunie 2022 s-a desfăşurat a doua şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

În cadrul şedinţei, au fost supuse analizei şi deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudenţială şi riscul sistemic, respectiv analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital şi analiza Grupului de lucru CNSM pentru creşterea sustenabilă a intermedierii financiare.

Consiliul general al CNSM a fost, de asemenea, informat cu privire la: (i) rezultatele analizei periodice referitoare la amortizorul de capital pentru riscul sistemic, (ii) riscurile sistemice identificate în cadrul sistemului financiar naţional, (iii) modul de implementare de către destinatari a recomandărilor emise de CNSM în anul 2021, precum şi a celor emise în perioada anterioară şi (iv) suprapunerea amortizoarelor de capital cu alte cerinţe minime aplicate instituţiilor de credit, subliniază sursa citată.

A fost aprobată Recomandarea CNSM nr. R/2/2022 privind amortizorul anticiclic de capital. Ca urmare a păstrării tendinţei de creştere a creditării, pe fondul persistenţei dezechilibrelor macroeconomice, se recomandă ca Banca Naţională a României să menţină măsura privind stabilirea ratei amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0,5 la sută, începând cu data de 17 octombrie 2022, şi să continue monitorizarea evoluţiei situaţiei economice şi a creditării, în condiţiile înmulţirii factorilor de incertitudine la nivel regional şi global.

Totodată, a fost aprobată Recomandarea CNSM nr. R/3/2022 privind creşterea sustenabilă a intermedierii financiare. România prezintă cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, iar o eventuală ameliorare a situaţie din prezent, într-o manieră sustenabilă, are potenţialul de a se reflecta ulterior şi în performanţele creşterii economice. Analiza realizată în cadrul grupului de lucru constituit în acest scop evidenţiază o serie de factori care au influenţat rezultatele pozitive în ceea ce priveşte creditarea în statele din regiune, şi anume: capacitatea mai mare de absorbţie a fondurilor europene, accelerarea procesului de digitalizare a serviciilor financiare, existenţa unei politici industriale care a sprijinit accesul la finanţare a firmelor competitive, precum şi cererea mai mare din partea companiilor nefinanciare bancabile. Grupul de lucru a identificat 11 propuneri de recomandări. Acestea vin în completarea unei recomandări anterioare a CNSM referitoare la aplicarea unor măsuri privind sănătatea financiară a companiilor, a cărei implementare necesită aprobarea de către Parlament a proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, elaborat de către Ministerul Finanţelor, cu sprijinul Băncii Naţionale a României. Recomandările grupului de lucru au în vedere trei aspecte principale: (i) sprijinirea schimbării structurale a economiei înspre una cu valoare adăugată superioară, inclusiv prin folosirea mai amplă a fondurilor europene, (ii) îmbunătăţirea educaţiei financiare a antreprenorilor şi creşterea pregătirii profesionale a salariaţilor din sistemul financiar şi (iii) diversificarea în mod sustenabil a surselor care ar putea majora intermedierea financiară. Modul de implementare a recomandărilor va fi monitorizat în conformitate cu prevederile Legii 12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional.

Membrii Consiliului general au decis nerecunoaşterea prin reciprocitate voluntară a măsurii macroprudenţiale a Belgiei, având în vedere expunerile eligibile nesemnificative ale sectorului bancar românesc faţă de această ţară. Totodată, a fost aprobată decizia potrivit căreia nu au fost identificate ţări terţe semnificative pentru sectorul bancar românesc în ceea ce priveşte recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital. În cadrul şedinţei, a mai fost aprobată decizia privind nomenclatorul arhivistic al documentelor create şi deţinute de CNSM. Recomandările şi deciziile CNSM au fost aprobate de Consiliul general al CNSM cu unanimitate de voturi, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb