DECLARAŢII ALEGERI SUA /SPECIALIŞTII: "Intenţiile lui Donald Trump sunt total incerte"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 noiembrie 2016

Fota: "Domnul Trump a fost reţinut în declaraţii pe zona de politică externă, în campania electorală"

Intenţiile lui Donald Trump, noul preşedinte de la Casa Albă, sunt încă neclare, spun specialiştii, afirmând că declaraţiile sale din timpul campaniei electorale sunt generale şi nu ne putem baza pe ele.

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate, subliniază că noul şef al SUA "a fost reţinut în declaraţii pe zona de politică externă, în campania electorală". Domnia sa ne-a precizat: "Încă nu ştim ce vrea să facă domnul Trump. Pe lângă acele consideraţii care au pus pe gânduri multă lume - că NATO este o alianţă depăşită şi că ţările europene ar trebui să plăteas-că mai mult - nu a avut cine ştie ce alte declaraţii. Încă nu ştim care sunt intenţiile reale ale domniei sale, nu ştim cu ce oameni va lucra. Aşteptăm ca aceste lucruri să se clarifice în următoarele două luni, până la instalare".

Iulian Fota evidenţiază că discursul preşedintelui ales al SUA s-a axat mai degrabă pe politica internă şi că, acum, trebuie să-şi clarifice intenţiile, atât pe partea de politică internă, cât şi pe cea externă.

"Ceea ce a mai spus Donald Trump este că el crede că se va înţelege cu Vladimir Putin (n.r. preşedintele Rusiei), pentru că, asemeni lui, este un preşedinte puternic. Acestea, însă, sunt elemente generale, iar recomandarea multora este să nu ne grăbim să tragem concluzii. Tot ceea ce avem în acest moment este incertitudine".

Rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii sunt surprinzătoare şi neaşteptate, mai subliniază domnul Fota, menţionând că "lumea a sperat că Hillary Clinton va fi noul preşedinte al Americii" şi că acum "trebuie să ne adaptăm".

Chifu: "Nu trebuie mers pe declaraţiile din campanie"

Nu trebuie să ne ghidăm pe declaraţiile lui Donald Trump din campanie, consideră fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu, analist de politică externă, care susţine că "lucrurile sunt mult mai elaborate".

Ceea ce putem să afirmăm astăzi este că intrăm într-o eră a unei profunde incertitudini, subliniază domnia sa, apreciind: "America şi-a dorit schimbare şi va avea parte de schimbare. O schimbare de o asemenea magnitudine ne arată că instrumentarul tradiţional nu mai e posibil, că spirala tăcerii - acei votanţi care nu declară votul pentru populişti (...) - afectează fundamental voturile şi opţiunile finale pe orice temă şi va trebui să ne obişnuim cu acest fenomen din ce în ce mai mult. (...) Nivelul schimbării este major şi chiar formula clasică ce spune că un stat democratic serios nu-şi schimbă politica externă, de securitate şi apărare, şi nu se retrage din angajamente poate fi pusă sub semnul întrebării".

Iulian Chifu este de părere că principalele elemente care pot fi înregistrate acum, "ca perspective în acţiunea Americii de mâine, sunt întoarcerea Americii spre sine, spre nevoile şi aşteptările americanului de rând, răsturnarea şi reformarea sistemului politic şi a establishmentului, zgâlţâirea fundamentală a regulilor corectitudinii politice, dar poate şi a bunului simţ şi a decenţei, polarizarea Americii şi confruntarea internă pentru drumul de viitor".

Domnia sa adaugă: "Al doilea element major va fi o limitare a rolului global pe seama preocupării crescute pentru America".

În opinia analistului, o anumită succesiune la acorduri va exista şi pentru ţara naostră. "Ţara noastră va rămâne tot mai izolată între cele unde se mai manifestă interese şi capete de pod americane, ceea ce împinge, natural, către un sentiment de izolare sau înconjurare", ne-a spus domnul Chifu, menţionând că preocuparea internă americană ne va împinge tot mai mult spre situaţia în care va trebui să ne rezolvăm singuri problemele, sprijinul american fiind mai degrabă secvenţial. "După Marea Britanie, şi SUA, principalul partener al României, are nevoie de timp să-şi reaşeze şi să-şi recalibreze realităţile de acasă. Iar tumultul global nu aşteaptă!", atrage atenţia specialistul.

Domnia sa consideră că, poate, cel mai preocupant este faptul că "Donald Trump ajunge la Casa Albă cu un discurs împăciuitor cu Moscova sau, dacă vrem, cu o apetenţă spre a testa (din nou) dialogul şi negocierile la masa verde cu Vladimir Putin, tranşarea păcii prin cedări şi tranzacţii pe seama zonelor de «interese vitale» ale marilor actori, într-o deschidere fără precedent a târgurilor bilaterale". În opinia analistului, acest lucru poate însemna depărtarea celor două maluri ale Atlanticului, o prăbuşire a euro-atlanticismului tradiţional, o reaşezare a raportului de forţe cu o amprentă majoră pe rebalansarea investiţiilor în securitate şi apărare spre Europa şi aliaţi individuali şi a reaşezării avantajelor şi beneficiilor americane în asemenea investiţii peste hotare.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb