DECLARAŢII ALEGERI SUA/TITUS CORLĂŢEAN: "Alegerea făcută de poporul american trebuie respectată"

Ziarul BURSA #Politică / 10 noiembrie 2016

"Alegerea făcută de poporul american trebuie respectată"

Preşedintele Comisiei speciale a Parlamentului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, senatorul Titus Corlăţean, consideră că alegerea făcută de poporul american trebuie respectată şi că experienţa administraţiei republicane îi va permite lui Donald Trump, dincolo de retorica de campanie electorală, să meargă "în direcţia consolidării rolului SUA în lume".

Politicianul a spus: "Alegerea făcută de poporul american trebuie salutată, respectată şi se cuvin felicitări noului preşedinte al SUA, preşedintele partenerului strategic cel mai important pe care îl are România şi să putem privi cu optimism, încredere relaţia cu noua Administraţie republicană. Avem din ciclurile politice anterioare o cooperare foarte bună cu administraţia republicană, de exemplu cea condusă de George W. Bush, sub care România a fost invitată să adere la NATO şi s-au făcut paşi extrem de importanţi în strângerea relaţiilor economico-strategice. (...) Administraţia republicană are o experienţă uriaşă în gestionarea relaţiilor externe de securitate naţională pentru SUA. Eu cred că această expertiză şi sistemul american îi vor permite preşedintelui nou ales, dincolo de retorica de campanie electorală, să meargă în direcţia consolidării potenţialului şi rolului SUA în lume. Nu cred în tema, menţionată de unii, a izolaţionismului american, (...) din simplul motiv că o Americă mai izolată politic, economic, strategic este o Americă ce va pierde".

El a subliniat că şi sub administraţia democrată s-au realizat lucruri pozitive în relaţia cu România - scutul antirachetă, Parteneriatul strategic.

"Sper că neîmplinirile din relaţiile bilaterale vor găsi o soluţionare pozitivă sub noua administraţie republicană - mă refer la prezenţa americană mai consistentă în România şi la eliminarea vizelor pentru cetăţenii români", a adăugat fostul ministru de Externe, citat de Agerpres.

El şi-a exprimat dezacordul faţă de opiniile unor analişti care consideră rezultatul alegerilor din SUA "o surpriză".

"Pentru mulţi analişti, inclusiv din România, mulţi pasionali, dedicaţi cauzei democrate, acest rezultat este o surpriză. Asta denotă o superficialitate sau un subiectivism în analiza pe care au făcut-o, cu ignorarea unor elemente profunde din societatea americană - regula de a nu avea trei mandate consecutive ale aceleiaşi administraţii, criza economică socială din America a lăsat urme şi oamenii au simţit nevoia unor schimbări şi au reacţionat la mesajul lui Donald Trump. (...) Discursul lui Trump are câteva elemente importante: un mesaj de unitate a naţiunii americane odată ce competiţia electorală s-a încheiat, mesaj de asigurare pentru mediul politic, economic şi pentru partenerii externi ai Statelor Unite", a explicat Corlăţean, adăugând: "În campania electorală se folosesc anumite acţiuni care pot genera rezultate pozitive, însă conducerea Statelor Unite înseamnă totuşi altceva. Aici există o tradiţie a administraţiei republicane foarte serioasă, cu competenţă extrem de solidă, inclusiv în relaţiile externe, care sunt convins că îl va ajuta pe domnul preşedinte american să continue proiectul SUA, ca jucător pe plan mondial, cu o relaţie strategică pentru partenerii săi, inclusiv cu România".

Referindu-se la viitoarea abordare a SUA faţă de România, Corlăţean consideră că nu va exista o schimbare fundamentală:

"România contează la această frontieră estică a Alianţei Nord Atlantice. Nu cred că America se va dezangaja sau va avea măsuri sancţionatorii la adresa unor parteneri, aliaţi europeni din NATO. Evaluarea extrem de superficială a unor comentatori, inclusiv din România, în raport cu ceea ce Trump a declarat în campania electorală pe tema NATO, iată că deja este infirmată în discursul de astăzi. Donald Trump, chiar dacă a exprimat anumite lucruri într-o formulă mult mai colorată, mai acidă poate decât erau obişnuiţi comentatorii publici, el de fapt a reafirmat o poziţie constantă a SUA, inclusiv sub guvernarea administraţiei democrate în ultimii ani. (...) Nu ar trebui să fim atât de isteric preocupaţi aşa cum am văzut anumite comentarii în mediul public românesc. America nu cred că îşi permite să aibă un rol mai puţin important, altul decât rolul de lider în cadrul Alianţei Nord Atlantice".

El a mărturisit că "a avut atitudine de deschidere, de aşteptare pozitivă, faţă de o nouă administraţie, de această dată republicană, la Washington, plecând de la experienţele politico-diplomatice anterioare cu fostele administraţii republicane, relaţii extrem de benefice României".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. M-am prins Politicienii romani si-au pregatit cu totii articolele pupincuriste, urmând a completa in text doar Trump sau Clinton H, Bush sau Clinton B. Da, stiu ca asa se practica. Aceasta este practica politicienilor de cariera pe care probabil Trump nu da doi bani, insa sigur si Trump va proceda pana la urma ca orice politician.

    Dar cu opinia "poporului din Crimea", republica autonoma cu parlament, ce s-a exprimat la referendum in martie 2014, cum ramine? Merita salutata si respectata sau ei nu au asemenea "drepturi"? Sau in Rep.Moldova daca iese presedinte la alegeri candidatul "care nu trebuie" se va respecta si saluta sau se face o "revolutie portocalie" dupa modelul "branduit" la Kiev de schimbare a lui? Cum o fi si ce va fi? (intrebare retorica, desigur!)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb