Declaraţiile de avere ale membrilor ASF, greu de găsit

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2013

Declaraţiile de avere ale membrilor ASF, greu de găsit

Mircea Ursache, fruntaş la depunerea şi postarea declaraţiei

Cei 11 membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) trebuiau să îşi depună declaraţiile de avere şi interese, în termen de 30 de zile de la numirea în funcţii, din 18 iunie 2013.

ASF nu are încă un site propriu, însă cele ale fostelor comisii de supraveghere (CNVM, CSA şi CSSPP) conţin o câte o secţiune dedicată declaraţiilor de avere, numai că acestea lipsesc aproape cu desăvârşire.

Singura declaraţie postată ieri după-amiază pe site-ul CNVM era cea a vicepreşedintelui pentru piaţa de capital Mircea Ursache, care a fost încărcată recent.

Pe site-ul CNVM, este o adevărată aventură să cauţi declaraţiile de avere ale membrilor ASF. Motorul de căutare este pretenţios şi nu găseşte persoanele căutate decât dacă le cauţi după nume şi prenume şi doar aşa. Dacă îi cauţi doar după nume, site-ul îţi returnează sec: "Nu am găsit rezultate. Vă rugăm introduceţi corect numele şi prenumele".

Site-ul nu precizează cum anume trebuie să îi căutăm pe cei patru membri ASF care au câte două prenume.

Potrivit lui Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, membrii ASF au obligaţia să îşi depună declaraţiile de avere şi interese în termen de 30 de zile de la numirea în funcţii.

Domnia sa ne-a spus că este posibil ca declaraţiile să fi fost depuse în termenul legal, însă să nu fi fost procesate încă, din cauza numărului mare de documente. Nerespectarea termenului legal poate fi sancţionată cu amendă sau prin sesizarea ANI, din oficiu.

Portalul declaraţiilor de avere şi interese al ANI este ceva mai prietenos, acolo apărând şi informările depuse de alţi membri ASF, însă nu de toţi.

Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, are înregistrate numai declaraţiile din perioada în care era parlamentar, ultimele datând din aprilie 2013. Potrivit acestora, Dan Radu Ruşanu şi soţia sa deţin mai multe terenuri agricole, obiecte de artă şi bijuterii de 55.000 de euro, trei depozite de aproximativ 20.000 de lei şi unul de 1.200 euro, participaţii la cinci firme.

Daniel Dăianu şi-a depus declaraţia de avere, din funcţia de prim-vicepreşedinte ASF, pe 21 mai 2013, potrivit portalului ANI. Daniel Dăianu deţine cinci terenuri, o casă şi un apartament, conturi de 240.000 de lei, 100.600 de euro.

Daniel Dăianu a trecut în declaraţia de avere şi suma de 366.506 dolari, pe care o avea în conturile WBS Holding, firma off-shore prin care făcea operaţiuni brokerul Cristian Sima. Prim vicepreşedintele ASF precizează că suma figurează în extrasul din 28.09.2012, primit de la WBS Holding, însă banii, în fapt, nu erau în cont, fiind pierduţi ca urmare a operaţiunilor efectuate de administratorul WBS Holding, aşa cum rezultă şi din declaraţiile sale publice.

Daniel Dăianu este acţionar în cinci societăţi, însă precizează că acţiunile deţinute la "Sibex" şi "Protan", care sunt listate, au fost scoase la vânzare.

Mircea Ursache, Vicepreşedinte ASF Sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, menţionează în declaraţia de avere din 4 iulie 2013 că deţine trei terenuri, o casă de locuit, patru autoturisme, obiecte de artă de 43.000 de euro, conturi la bănci de 121.000 de lei, 88.500 euro şi 5481 dolari şi participaţii la şapte societăţi, între care un cupon la SIF Muntenia. Mircea Ursache are 22% din SC "United Distribution Holding" şi 4,38% din "Victoria Internaţional".

Daniel George Tudor, Vicepreşedinte ASF Sectorul asigurărilor-reasigurărilor, şi-a depus, pe 23 mai, declaraţiile de avere.

Daniel Tudor are, împreună cu soţia, trei terenuri agricole şi şase intravilan, patru case şi trei apartamente. Vicepreşedintele pe asigurări mai are bijuterii şi ceasuri de 100.000 de euro, două bărci cu motor şi participaţii la nouă societăţi. La bănci, Daniel Tudor are numeroase conturi care totalizează aproape 200.000 de lei, 2,3 milioane de euro şi 474.877 dolari.

Portalul ANI nu afişează declaraţiile de avere şi interese ale lui Ion Giurescu, Vicepreşedinte ASF Sectorul sistemului de pensii private.

Dintre membrii neexecutivi ai ASF, pe lista celor cu declaraţiile afişate pe Portalul ANI sunt Dorina Teodora Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Marian Mîrzac şi Corneliu Moldoveanu. Declaraţiile lui Albin Biro şi lui Maria Sârbu, dacă au fost depuse, nu au fost încă preluate.

Autoritatea de Supraveghere financiară şi-a început activitate pe 29 aprilie, cu 17 membri, după care echipa a fost redusă la 11 membri (cinci executivi şi şase neexecutivi). Parlamentul a numit actualul Consiliu ASF pe 18 iunie, însă aceştia şi-au păstrat declaraţiile de avere făcute la prima numire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb