Declaraţiile lui Ponta despre condamnarea lui Năstase, în vizorul CSM

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie 2014

Declaraţiile lui Ponta despre condamnarea lui Năstase, în vizorul CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase, potrivit unor oficiali din CSM, citaţi de Mediafax.

Potrivit surselor citate, CSM s-a reunit din oficiu pentru a analiza declaraţiile făcute de primul ministru în cazul condamnării lui Adrian Năstase şi pentru a decide dacă acestea ar putea fi de natură să aducă atingere sistemului judiciar.

În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arată că declaraţiile premierului au caracter politic, "iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică".

Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005, prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici. Premierul a arătat că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care ar fi fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern, pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

Premierul a subliniat că justiţia este generalizantă şi greşită: "Eu cred că, în mare parte, justiţia din România este independentă. Cred că - şi până la urmă ce s-a întâmplat astăzi (n.r. luni) la CSM a arătat capacitatea reprezentanţilor justiţiei de a nu se mai lăsa impresionaţi, intimidaţi de preşedinte, au ales pe cine au vrut ei - dar cred că unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-şi doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar.

Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

"Adrian Năstase, care ne-a băgat în Uniunea Europeană şi în NATO, se duce în închisoare, Traian Băsescu, care de zece ani ne fură şi ne scoate din Europa, e încă la Cotroceni. Evident că e injust", a adăugat Victor Ponta.

În acest context, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, ieri, "imperativ" premierului Ponta "să înceteze de îndată orice atac la adresa justiţiei şi să reintre în atribuţiile constituţionale ale funcţiei de prim-ministru", considerând că aceste declaraţii aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi NATO, fiind incompatibile cu exigenţele funcţiei de prim-ministru într-un stat UE, potrivit unui comunicat remis de Departamentul de comunicare publică al Administraţiei Prezidenţiale.

La rândul său, Victor Ponta a declarat că el nu se bate cu justiţia, ci cu preşedintele Traian Băsescu şi "cozile lui de topor", arătând că a observat că şeful statului nu a înţeles acest lucru, deoarece l-a acuzat de un atac la adresa justiţiei.

Instanţa supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că afirmaţiile lui Victor Ponta în privinţa condamnării lui Adrian Năstase demonstrează "incapacitatea" acestuia de adaptare la o ţară stat-membru al UE şi denotă o mentalitate potrivit căreia politicul este deasupra justiţiei.

Potrivit lui Predoiu, în ţările UE, justiţia se pronunţă pe bază de probe şi nu de poziţii politice sau de poziţii în stradă şi că justiţia în ţările UE este independentă, iar "justiţia română păşeşte pe acest drum".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb