Actualizare 17:30 China a injectat peste 110 miliarde dolari în bănci pentru a stimula economia
Banca centrală a Chinei a pus 17 miliarde de dolari la dispoziţia a 14 instituţii financiare, la o zi după ce a injectat aproape 100 de miliarde de dolari în două mari bănci de stat, toate acestea măsuri fiind destinate să stimuleze economia, transmite AFP.
Ieri, Banca Poporului (PBOC) a finalizat o injecţie de capital de 48 de miliarde de dolari în China Development Bank şi o alta de 45 de miliarde de dolari în Export-Import Bank of China. Aceste injecţii sunt destinate întăririi capitalului celor două instituţii financiare de stat şi sprijinirii economiei. Astăzi, PBOC a anunţat că a furnizat alte 110 miliarde de yuani (17,2 miliarde de dolari) unui număr de 14 instituţii financiare prin facilitatea sa de creditare pe termen mediu, în ideea de a menţine lichiditatea în sistemul bancar. Instituţia a încurajat băncile să utilizeze aceste fonduri pentru a susţine micile companii, sectorul agricol precum şi verigile slabe din economia chineză.
"Acest lucru sugerează că Banca centrală încearcă în prezent să orienteze aceste fonduri spre economia reală, în special spre companiile exportatoare şi construcţia de infrastructuri", a explicat Wang Shengzu, economist la Barclays Capital.
În încercarea de a stimula activitatea economică, Banca centrală a Chinei a redus de patru ori dobânda de bază în perioada care a trecut după luna noiembrie 2014 şi, de asemenea, a redus de mai multe ori nivelul rezervelor minime obligatorii, totul în încercarea de a stimula băncile să acorde mai multe credite. "Fondurile eliberate prin intermediul precedentelor măsuri de relaxare a politicii monetare nu au ajuns în economia reală. În schimb, majoritatea au rămas blocate în instituţiile financiare sau au ajuns pe pieţele bursiere", a subliniat Wang Shengzu.
(A.C.)
-----------------
Actualizare 13:00 Bursele chinezeşti au închis în creştere, după ce au deschis în scădere cu aproape 3%
Indicii bursieri Shanghai şi Shenzhen din China au închis şedinţa de azi în creştere, cu 1,23% respectiv 2,19%, după ce au căzut pentru a doua zi consecutiv în deschiderea şedinţei.
Bursele din Shanghai şi Shenzhen erau pe minus cu aproape 3% în şedinţa de dimineaţă, ridicând pierderile înregistrate de la închiderea şedinţei de luni la 8%, în ciuda unei campanii guvernamentale de stabilizare a preţurilor.
Astăzi, ministerul comerţului a accentuat îngrijorările când a anunţat că exporturile ar putea să continue declinul, după căderea abruptă de 8,3% din iulie.
Investitorii locali şi globali sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că economia Chinei va suferi o aterizare dură.
Angoasa lor este accentuată de probabila creştere a dobânzilor în SUA, ceea ce ar extrage capital din pieţele emergente, cum este China.
(A.C.)
----------------
Bursele din China au înregistrat, ieri, cel mai important declin din ultimele trei săptămâni, în condiţiile în care traderii şi-au redus pariurile pe acordarea viitoare de stimulente economice în această ţară, speculând că guvernul de la Beijing îşi va diminua eforturile de susţinere a pieţelor acţiunilor.
Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 6,2%,la 3.748,16 puncte, pierderea fiind cea mai importantă din 27 iulie, când pieţele chineze s-au prăbuşit, coborând cu aproape 9 procente. Declinul indicelui din Shanghai a fost declanşat de evoluţia negativă a acţiunilor companiilor de stat.
Totodată, Shenzhen Composite s-a depreciat cu 6,6%, la 2.174,42 puncte. Mai bine de 600 de companii listate au consemnat un declin de 10% (limita maximă admisă într-o sesiune bursieră).
Investitorii chinezi şi-au redus aşteptările privind o viitoare stimulare monetară, în condiţiile în care unele date oficiale anunţate ieri arată că avansul preţurilor locuinţelor se extinde.
Pariurile pe reducerea iminentă a cerinţelor privind rezervele minime obligatorii s-au diminuat după ce banca centrală de la Beijing a injectat lichidităţi în sistemul financiar prin intermediul operaţiunilor săptămânale de piaţă. Banca centrală a Chinei a pompat 120 de miliarde de yuani (18,77 miliarde de dolari), aceasta fiind cea mai importantă intervenţie a instituţiei din ultimele 19 luni.
Vineri, autoritatea de reglementare a pieţei de capital din China a anunţat că agenţia de stat China Securities Finance Corp. îşi va reduce achiziţiile de titluri ale companiilor, dat fiind că volatilitatea de pe piaţă se atenuează.
Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, vor scădea cu aproximativ 40 de miliarde de dolari pe lună în perioada următoare, în condiţiile în care banca centrală intervine pe piaţă pentru a sprijini yuanul, conform unui sondaj Bloomberg. Acesta arată că rezervele valutare ale Chinei vor scădea la 3.450 miliarde de dolari la finele anului curent, de la 3.650 la sfârşitul lunii iulie, în condiţiile în care moneda naţională (yuanul) se va deprecia cu 1,6%, la 6,50 unităţi/dolar în perioada care a mai rămas din acest an.
•
Accentuarea tendinţei descendente de pe piaţa Chinei reflectă neîncrederea investitorilor în eficienţa intervenţiei autorităţilor de la Beijing pentru susţinerea pieţei de capital.
•
Potrivit Stratfor, China se află în mijlocul a ceea ce ar putea deveni cea mai serioasă criză din zilele liderului comunist Deng Xiaoping până acum. Stratfor notează că situaţia nu arată altceva decât că modelul de guvernare şi cel economic lansate de Deng Xiaoping nu mai sunt eficiente pentru administrarea Chinei, nicidecum nu semnifică orientarea ţării într-o nouă direcţie.