Deficit comercial peste aşteptări în China

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2006

China a înregistrat, în luna aprilie, un deficit comercial peste aşteptări - de 10,5 miliarde de dolari, ceea ce va face ca oficialii americani să se gîndească tot mai serios la impunerea de sancţiuni comerciale acestui stat, care nu vrea să îşi lase moneda să se aprecieze într-un ritm mai rapid. Autorităţile de la Washington sînt de părere că oficialii de la Beijing manipulează moneda naţională (yuanul), din dorinţa de a face exporturile tot mai competitive.

Excedentul înregistrat în aprilie depăşeşte cu mult estimările specialiştilor, care nu credeau că acest indicator va fi mai mare de 7,2 miliarde de dolari. În martie 2006, excedentul a fost de 11,2 miliarde de dolari.

Autorităţile vamale ale Chinei au anunţat, la finele săptămînii trecute, că importurile acestei ţări au crescut cu 15,3% în aprilie, comparativ cu aceeaşi lună din 2005, însumînd 66,5 miliarde de dolari. Ritmul de creştere a fost cel mai încet consemnat după luna iulie a anului trecut.

În aprilie, China a cumpărat din exterior cu 2,2% mai puţin petrol faţă de aceeaşi lună din 2005 (ca volum), însă în ceea ce priveşte valoarea, importurile au crescut cu 17%.

Exporturile au crescut cu 23,9%, la 77 miliarde de dolari.

În primele patru luni din 2006, excedentul comercial al Chinei a însumat 33,7 miliarde de dolari, faţă de 20 de miliarde în perioada similară din 2005. Analiştii de la "JPMorgan & Chase" sînt de părere că, în 2006, surplusul comercial al Chinei va depăşi recordul de anul trecut (102 miliarde de dolari).

Liderii chinezi afirmă că preferă să încurajeze importurile în vederea reducerii excedentului comercial şi argumentează această alegere prin faptul că aprecierea monedei naţionale ar afecta economia, care a crescut cu 10,2% în primul trimestru din acest an.

Menţionăm că senatorii americani propun taxe vamale de 27,5% pe importurile chinezeşti, dacă acest stat nu va lua măsuri pentru aprecierea yuanului. Moneda Chinei a cîştigat doar 1,3% în raport cu dolarul după data de 21 iulie 2005, cînd oficialii de la Beijing au decis reevaluarea yuanului cu 2,1%, eliminînd astfel rata fixă de schimb, care a fost menţinută vreme de un deceniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb