DEFICIT DE CONT CURENT DE APROAPE 17 MILIARDE DE EURO Ţara noastră suferă în urma lipsei investiţiilor

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Politică / 15 februarie 2008

Ţara noastră suferă în urma lipsei investiţiilor

Deficitul de cont curent a avut o valoare de 16,87 miliarde de euro în 2007, reprezentând aproximativ 14% din produsul intern brut, a trans­mis ieri Banca Naţională a României.

Analiştii financiari anticipau acest nivel al deficitului de cont curent şi consideră că cea mai mare îngrijorare legată de acesta este scăderea ponderii finanţării lui prin investiţii străine directe.

Valoarea investiţiilor străine directe a fost de 7,069 miliarde de euro în anul 2007, în scădere cu 22% faţă de anul anterior. Acoperirea deficitului de cont curent din investiţii străine directe s-a realizat în proporţie de 42%.

Pentru acest an, analiştii prevăd o stagnare sau, în cel mai bun caz, o uşoară ajustare a deficitului. Deşi costul datoriei va fi din ce în ce mai mare din cauza condiţiilor de pe pieţele financiare internaţionale, ţara noastră va fi din ce în ce mai dependentă de finanţările primite din afară.

"Este clar că suntem dependenţi de finanţarea prin datorie", atrage atenţia Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank. Astfel, din cauza creşterii aversiunii faţă de risc şi a scăderii ratingului ţării noastre la nivel internaţional, deficitul de cont curent va fi din ce în ce mai greu de finanţat, a adăugat Ionuţ Dumitru. Şi Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, atrage atenţia că scăderea finanţării deficitului din investiţii străine directe este gravă. Domnia sa estimează că, asemenea celorlalte ţări care au aderat la Uniunea Europeană înaintea noastră, investiţiile străine directe de la noi vor stagna pentru următorii 2 - 3 ani.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată, atrage atenţia că cei mai mulţi dintre investitori negociază direct cu autorităţile locale şi, întrucât 2008 este un an electoral, investitorii nu vor şti cui să se adreseze.

Despre nivelul mare al deficitului de cont curent, domnul Liviu Voinea consideră că nu este o surpriză şi că reflectă lipsa de competitivitate a economiei româneşti şi decalajul dintre ţara noastră şi ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. Ponderea finanţării deficitului prin investiţii străine directe este mai mică şi din cauza faptului că valoarea inves­tiţiilor din anul 2006 a fost "excepţională", în principal datorită preluării BCR de către Erste Bank.

În luna decembrie totuşi, exporturile au avut o dinamică pozitivă şi superioară celei a importurilor. Analiştii consideră că aceasta se datorează şi deprecierii leului din a doua jumătate a anului.

Datele BNR indică un sold negativ al balanţei comerciale de 17,586 miliarde de euro, în creştere cu 49,6% faţă de anul 2006. În primele 11 luni ale anului 2007, importurile devansaseră exporturile cu 60%, mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2006.

Despre posibilitatea revigorării exporturilor, Ionuţ Dumitru consideră că "trebuie să aşteptăm să vedem dacă cifrele se confirmă". Este greu totuşi să sperăm la o ajustare semnificativă a deficitului de cont curent, ne-a mai spus economistul şef al Raiffeisen Bank.

Şi Dragoş Cabat apreciază că, în condiţiile în care leul va continua să scadă în comparaţie cu moneda unică europeană, am putea observa o uşoară revigorare a exporturilor şi implicit a deficitului de cont curent.

Liviu Voinea atrage atenţia însă că ţările cu care România are cele mai multe schimburi comerciale, ţările din Uniunea Europeană, au înregistrat performanţe slabe ale economiei şi este greu ca exporturile noastre în această regiune să crească.

Valoarea serviciilor a cres­cut anul trecut cu 265 milioane de euro faţă de anul 2006, iar cea a transferurilor din străinătate cu aproape 5 miliarde. Componenta venituri a balanţei de plăţi a avut la sfârşitul anului 2007 o valoare negativă de 4,4 miliarde euro.

Precum se anticipa, datoria externă din ţara noastră a cres­cut la 36,7 miliarde de euro, faţă de 28,6 miliarde de lei la finele lui 2006. Din totalul datoriilor, 10,37 miliarde este datorie publică sau public garantată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb