DEFICITUL COMERCIAL, LA MAXIM ISTORIC - 31 MILIARDE EURO LA 11 LUNI Mihai Ionescu, ANEIR: "Vom continua să trăim şi să mâncăm din import"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 ianuarie 2023

Mihai Ionescu

Mihai Ionescu

Vom continua să trăim şi să mâncăm din import, ceea ce este o ruşine pentru economia românească, atrage atenţia Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Im­portatorilor din România (ANEIR).

Afirmaţia vine în contextul în care deficitul comercial s-a adâncit la 31 miliarde euro, în primele 11 luni ale anului trecut, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Acesta arată că, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, exporturile s-au cifrat la circa 85,26 miliarde euro, iar importurile - la aproximativ 116,26 miliarde euro. Astfel, în intervalul menţionat comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, exporturile au crescut cu 25,1%, iar importurile cu 29,9%, deficitul balanţei comerciale depăşind 31 miliarde euro. Acesta este mai mare cu peste 9,65 miliarde euro (+45,2%) decât cel înregistrat în ianuarie-noiembrie 2021.

Nici în anul 2023 nu există speranţe că deficitul balanţei comerciale va scădea, ci dimpotrivă, ne-a spus Mihai Ionescu, adăugând: "Nu am avut niciodată un deficit mai mare decât cel la 11 luni 2022. Pe tot anul trecut, acesta va ajunge undeva la 34 miliarde euro, mult mai mult decât era prognozat. Deşi exporturile au continuat să crească şi luni la rând am fost campioni europeni la creşterea exporturilor, a derapat foarte mult importul. Deficitul nu ni se trage, aşadar, de la exporturi, ci de la importuri, care nu au ţinut pasul cu cererea pentru că nu a fost încurajată producţia care să oprească majorarea acestor importuri.

Toate ajutoarele de stat au în vedere creşterea locurilor de muncă, însă pe primul plan trebuie să stea indicatorii care contribuie la creşterea deficitului comercial.

Concret, dacă un antreprenor vine şi propune un proiect de investiţii care are în vedere noi capacităţi de producţie sau extinderea celor vechi pentru mărfuri pe care România le importă, atunci ar trebui să existe un bonus corespunzător, or acest indicator lipseşte din toate schemele de ajutor de stat, fie că acestea sunt din fonduri guvernamentale sau din bani europeni".

Mihai Ionescu ne-a spus că, în prezent, a fost creată o echipă de specialişti care caută soluţii pentru remedierea situaţiei: "Am început deja o discuţie cu toţi foştii miniştri ai economiei si finanţelor, cu mediul academic, cu şefii de patronate şi cu managerii de firme ca să vedem ce putem face să diminuăm importurile. În primul rând ne interesează cum putem reduce importurile, prin producerea, în România, a mărfurilor pe care le importăm".

Printre altele, preşedintele ANEIR ne-a precizat că ne lipsesc capacităţile de producţie în sectoare precum petrochimia, îngrăşămintele, produsele chimice şi cele agro-alimentare, unde avem resurse materiale, dar nu avem capacităţi de producţie, acestea trebuind stimulate: "Importul cu produse petrochimice înseamnă peste 60% din deficitul balanţei comerciale, la care dacă mai adaugăm 4-5 miliarde euro din importul cu produse alimentare ajungem la circa 80% din deficit".

Anul trecut a fost deblocat programul de promovare a exporturilor (care nu a funcţionat în 2020 şi în 2021), ceea ce a contribuit la creşterea exporturilor, conform domnului Ionescu: "Am mers anul trecut la circa 60 de târguri şi expoziţii. Vom avea comenzi, am crescut pe export în toţi anii, doar că importurile au depăşit mereu ritmul de creşterea a exporturilor. Aici a fost mereu problema economiei româneşti - nu s-a ocupat nimeni ca, atât marile unităţi de producţie, cât şi cele mici să fie încurajate să producă în ţară acele produse pe care le importăm. Niciun guvern nu a avut în vedere o strategie pe termen mediu şi lung în acest sens. Nu au plecat urechea la solicitările mediului de afaceri. În niciun caz nu vom putea în acest an să sperăm la o reducere a deficitului comercial, ci, din contră, vom continua să trăim şi să mâncăm pe datorie, din import, ceea ce este o ruşine pentru economia românească".

Conform datelor INS, în perioada ianuarie - noiembrie 2022, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (41,7% la export şi 32,7% la import) şi alte produse manufacturate (30% la export şi 28,6% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în intervalul menţionat a fost de 61,88 miliarde euro la expedieri şi de 82,15 miliarde euro la introduceri, reprezentând 72,6% din total exporturi, respectiv 70,7% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 23,37 miliarde euro la exporturi şi de 34,11 miliarde euro la importuri, reprezentând 27,4% din total exporturi, respectiv 29,3% din total importuri, mai arată INS.

În luna noiembrie 2022, exporturile au însumat 8,4 miliarde euro, iar importurile s-au ridicat la peste 11 miliarde euro, rezultând un deficit de aproape 2,59 miliarde euro. Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, exporturile din noiembrie 2022 au crescut cu 18,8%, iar importurile - cu 19,3%.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Nu este o rusine! Asea vrea mama Euro ca altfel nu pupam fonduri! Ei vor ca noi sa ii consumam nu sa ii producem intern prin capacitati de productie!!! Nu ca lovim in Euro cu Leu Si nu se doreste asta!

    Stiti ca istoric se face si revers cu nota mare de plata!!! Idem cu 89 (doar ca atunci productivitatea a devenit consum pe balanta) si 08 (consumul a dat soc in productivitate si export sclavi la munc aprin europa ca sa se plateasca creditarea - bula de credit)... idem si in fata. 

    Daca adoptam euro atunci soc pe prabusire consum si formare noua productivitate. 

    s c cret 

    Noi,nu mai producem nici chibrite,dar exportam busteni,protejand distrugatorii padurilor.Toate parlamentele,guvernele si presedintii de dupa 90,au contribuit la distrugerea Romaniei.

    Cifrele sunt reale si dure si reflecta actuala structura a economiei nationale respectiv o productie cu valoare adaugata redusa. O buna parte din exporturi contin import direct si indirect in proportie foarte ridicata. Pe masura ce productia locala de hidrocarburi s-a redus drastic s-a prabusit si petrochimia in timp ce in tari din est precum Ungaria, Polonia, Croatia , Cehia statele au ramas implicate in entitatile economice din acest domeniu pastrandu-se un nivel decent al productiei.

    In unele domenii am revenit la nivelul de acumi 150 ani ca de exemplu disparand practic productia de zahar care se asigura din import. In general rolul agriculturii in exporturi este marginal Ne-am axat pe exportul de cereale care este sustinut prin subventii si la care majoritatea inputurilor provin din import. In schimb am devenit un mare importator de carne de porc la aceasta contribuind si atitudinea irationala a autoritatilor privind pesta porcina - desi este clar ca sursa endemica o reprezinta populatiile de mistreti nu se iau masuri pentru neutralizarea drastica a acestora. Si inca multe altele. 

    Din experienta cu institutiile statului si din discutiile cu altii care au avut curaj si au patit-o: nebun sa fii sa faci ceva in productie in Romania!

    Orice are vizibilitate fizica invita toate lacustele institutionale sa fie nimicit. 

    Statul si Romanii sunt primii care distrug orice initiativa. Nu sunt patronii nostrii mai hoti decat patronii altora (ba din contra) insa statul compenseaza cu brio la capacitate de (auto-)distrugere. 

    Cei care vorbiți de la televizor, știți câte organe vin o data la 7- 10 zile în fabrica sau ferma producătorului? Va spun eu: ITM, ANAF, PSI, Direcția Agricolă, ISCIR, Mediu. Și de ce n-ar veni dacă numărul de paraziți a crescut cu 30.000 în ultimii 2 ani...deci, dragi romani, haliți porci din Spania și lapte tehnologic din Polonia!

    1. Adevar graiesti. Sa nu uitam si de baietii de la banca, daca ai o linie de credit ca oricem firma "ce se respecta".

      Vezi ca in lista mai poti nimeri si APIA daca ai si un teren pe langa. Fara numar, cum s-ar zice. 

      Cind toate institutiile publice au devenit deprofesionalizate, pline de sinecuri de partid, transformind functionarul public in aristocrat, la ce va asteptati ?

    Nu prea vad postari aici cum ca a inceput sa cresca ciclul se stres financiar la plata rate ipotecare?!

    Domnule ISARESCU se duce SAGEATA CLIFS pe Romania!!! 

    Ii da cu taiat sa o mai tinem putin?! 

    :D 

    s c cret 

    Acum exportam castraveti si varza in Bulgaria si importam de la ei fier produse siderurgice si energie electrica.

    Asta da "industrializare". 

    1. nici măcar, vin ei și cumpara de la piața pe persoana fizica...

    BRD IEFTIN BRD IEFTIN!!!

    ARE CUCUI!!! 

    s c cret 

    E normal,

    daca am vandut tara 

    un singur patriot a avut tara asta,si asta se numeste CEAUSESCU,nu Mihai Viteazu,nu Bratianu,nu alti de care invatam!

    a si gresit,dar a lasat Romania bogata,de vand naparcile astea de 33 de ani si tot mai e cate ceva! 

    eu,care am firma si am pierdut de-a lungul timpului destul,m-as fi dat afara de cateva ori pt investitiile hazardate uneori,dar,atunci eram mai tanar,usor usor devii conservator si precaut dupa ce te-ai ars la degete! 

    dar Ceausescu a gresit dar nu cu gandul la comisioane,asa a crezut ca e bine el si ministrii care erau atunci,ca erau si oameni de f buna calitate cu exceptia activistilor de partid,ce au corespondenti actuali membrii de partid ce au o gura mare si creier cat nuca! 

    traiesc mult,mult mai bine acum decat inainte,dar este un trai bun pe credit,pe care Ro nu stiu cat mai poate sa-l aiba,in conditiile inarmarii accelerate din import in detrimentul reindustrializarii tarii! 

    cu ce vei plati datoria daca nu ai industrie grea,agricultura performanta,turism ...ne uitam doar la sud,cu ce?cu servicii?aberatii infantile,vorbim de 30 miliarde ,si de lei e f mult! 

    SINGURA SANSA ESTE OPRIREA INARMARII si INDUSTRIALIZAREA RO din bugetul Apararii,ca daca ne ataca Rusii,va fi concurs cine sa-ti trimita arme,nu vei avea soldati cate arme iti trimit smecherii! 

    priveste la Ucraina,armament de 40 miliarde in nici un an,tara e cumparata de vestici,nu prea mai ai ce sa le dai,sa cotizeze ca si apara avutia lor,nu a noastra si binenteles cu eroii nostri si incurajarile lor din birouri de la Brux!

    Ionescu, acest securist care de 30 de ani nu face nimic la aneir (ca să fim corecți, nici nu prea ar avea ce face). O sinecură pentru el, asociația e obscură, nu are potențial, doar papagal, repetat: exporturi mici, importuri mari, soluții de balansare oha.

    1. Doar un marunt exemplu al unei tari care isi tine la piept toti securistii vechi si noi, plus odraslele de securisti intr-o tara de saraci in care se pot imbogati strainii sau securistii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb