Europarlamentarii români, membri ai grupului PPE-DE, au sustinut ieri rezolutia care condamna actele de discriminare din Italia. Delegatia României in grupul PPE-DE isi exprima dezaprobarea fata de masurile discriminatorii indreptate impotriva etniei rome si solicita institutiilor europene o strategie si programe comune pentru integrarea si incluziunea sociala a acestora.
Avem nevoie de solutii comune pentru toate cele 27 de state membre. Trebuie sa tinem cont de specificul nomad al acestei etnii, iar programele comune de educatie sau de incluziune sociala ar contribui eficient la integrarea acestora in orice stat al Uniunii Europene. În lipsa unei astfel de strategii europene, fiecare tara va cauta sa rezolve problemele privind populatia roma, folosind uneori politici si mijloace incompatibile cu drepturile fundamentale ale omului, cu libertatea de circulatie a persoanelor in spatiul european", sustine seful delegatiei României in grupul PPE-DE, Theodor Stolojan.
La randul sau, vicepresedintele PPE-DE, Marian-Jean Marinescu sustine ca programele europene trebuie sa elimine pe viitor astfel de actiuni discriminatorii, cum este recenta decizie a guvernului italian de amprentare sau actiuni in forta care pot aduce prejudicii cetatenilor corecti. "Atitudini de acest fel pot crea o imagine negativa, nemeritata, a cetatenilor romani care traiesc si muncesc in Italia si care sunt apreciati de comunitatile in care s-au integrat."
Opinia publica din statele membre ale Uniunii Europene a avut in atentie, in ultima perioada, actele normative emise de autorităţile italiene in vederea gestionarii situatiilor de urgenta determinate de asezarile nomade de pe teritoriile regiunilor Napoli, Roma si Milano. Autoritatile italiene au justificat aceste masuri prin contributia la combaterea infractionalitatii.
In acest context, europarlamentarii Rares Niculescu, Marian Zlotea si Flaviu Calin Rus (PPE-DE, PD-L) au adresat Comisiei si Consiliului urmatoarea intrebare: "Avand in vedere caracterul transnational al fenomenelor infractionale invocate, apreciem ca autoritatile italiene ar trebui sa recurga la intensificarea cooperarii politienesti cu celelalte state membre ai caror cetateni aflati pe teritoriul italian sunt participanti la aceste acte infracţionale. Prin ce metode au in vedere Consiliul şi Comisia incurajarea si stimularea cooperarii politienesti intre statele membre ale Uniunii Europene, pentru a solutiona si preveni astfel de situatii cu repercusiuni asupra securitatii publice si cu episoade de intoleranta si xenofobie? Ce initiative intentioneaza sa pregateasca Consiliul si Comisia in perioada urmatoare pentru gestionarea corespunzatoare, in conformitate cu drepturile si libertatile prevazute de dreptul comunitar, a unor astfel de situatii?"