Dell Technologies a revenit, ieri, pe piaţa de capital, prin listarea la New York, după ce fondatorul companiei, directorul general Michael Dell, a retras-o de la bursă în urmă cu aproape şase ani în cea mai mare răscumpărare care a avut loc după criza financiară din 2008, relatează Reuters.
Listarea a avut loc după răscumpărarea acţiunilor DVMT.N, care urmau performanţele financiare ale producătorului de software Vmware, la care Dell deţinea o participaţie de 81%. Tranzacţia în numerar şi acţiuni a fost de aproape 24 de miliarde de dolari.
Răscumpărarea acţiunilor a permis Dell să evite o ofertă publică iniţială clasică, care ar fi implicat o evaluare strictă din partea investitorilor, din cauza datoriilor companiei, de 52,7 miliarde de dolari.
Acţiunile Dell au deschis vineri la 46 de dolari pe unitate, conferind companiei o capitalizare de piaţă de 16 miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.
Compania a fost considerată un model al inovaţiilor la începutul anilor 2000, experimentând comenzile online pentru PC-uri configurate la comandă şi colaborând îndeaproape cu furnizorii asiatici de componente, pentru a-şi asigura costuri foarte scăzute de fabricaţie.
Dell a ratat însă trecerea industriei de profil la tablete, smartphone-uri şi console pentru jocuri, iar vânzările sale au scăzut la circa 10% în trimestrul patru al anului 2012.
Michael Dell a fost nevoit să retragă Dell de la bursă şi a căutat achiziţii pentru a-şi transforma compania din producător de PC-uri în furnizor de servicii IT, de la servere la reţele şi securitate cibernetică. Strategia sa diferă de cea a rivalului HP, care s-a separat de Hewlett Packard Enterprise în 2016, considerând că două companii, una producătoare de hardware şi una de servicii, vor fi mai eficiente.
Strategia Dell pare să dea rezultate, în special că marile companii recurg la furnizori de servicii pentru administrarea infrastructurii IT în sistem cloud.
Dell a raportat o creştere de 15% a veniturilor în ultimul trimestru, iar pentru 2019 anticipează venituri totale ajustate de 90,5-92 miliarde de dolari.
Compania deţine în prezent o cotă de 17% pe piaţa mindială de PC-uri, fiind în urma HP (23%) şi Lenovo (21%), potrivit datelor firmei Canalys.