DELOITTE CENTRAL EUROPE TOP 500: "România aduce o notă de optimism în regiune"

V.B.
Companii / 3 septembrie 2014

Cu 42 de companii înregistrând venituri cumulate de 43 miliarde euro faţă de 39 miliarde euro în 2013, ţara noastră "aduce o notă de optimism în regiune", unde rezultatele celei de a opta ediţii a clasamentului Deloitte CE Top 500 reflectă incertitudine, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

România şi-a menţinut locul al 5-lea în clasamentul care include acum cu 7 companii mai multe decât anul trecut. De asemenea, 16 companii din top şi-au îmbunătăţit performanţele anul acesta, iar 29 firme au consemnat venituri în creştere, faţă de 14 în 2012. Cea mai spectaculoasă ascensiune a înregistrat-o Ford România, care a urcat 258 de poziţii, până pe locul 170.

Deloitte CE Top 500 analizează companii din 18 ţări din Europa Centrală şi de Est şi Ucraina, din punct de vedere al veniturilor cumulate în 2013, precum şi cele mai importante bănci şi firme de asigurări, în funcţie de valoarea activelor, respectiv a primelor brute subscrise. Clasamentul include cele mai mari 500 de companii, 50 de bănci şi 50 de firme de asigurări.

Ca în anii anteriori, industria energiei şi a resurselor a contribuit cel mai mult la definirea locului ocupat de ţara noastră în clasamentul final, cu venituri cumulate de 19,1 miliarde euro, urmată de industria bunurilor de consum şi transporturi cu 12,1 miliarde euro, industria prelucrătoare cu 8,1 miliarde euro, iar sectorul tehnologie, media şi telecomunicatii (TMT) cu 2,3 miliarde euro.

Faţă de anul trecut, Top 10 companii româneşti a suferit unele modificări. Dacă OMV Petrom a rămas pe primul loc, poziţia a doua fost ocupată de Automobile Dacia, care a înlocuit Rompetrol Rafinare. Kaufland ocupă locul al patrulea, în timp ce Renault (care anul trecut era pe a opta poziţie) a ieşit din Top 500. Ford România ocupă locul al nouălea în Top 10 companii româneşti şi este firma cu cea mai spectaculoasă urcare în clasament. Companiile nou-intrate în clasament provin în special din retail şi industria auto.

În topul din acest an, ţara noastră are acelaşi număr de 6 bănci şi 4 companii de asigurări ca anul trecut. Cu active totalizând 51,1 miliarde euro, sectorul bancar a avut o scădere uşoară faţă de 2013, când suma activelor a fost de 52,1 miliarde euro. Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania au crescut cel mai mult, însă Banca Comercială Română şi-a păstrat prima poziţie.

Concluziile clasamentului Deloitte Central Europe Top 500 din 2014 punctează faptul că veniturile cumulate ale companiilor prezente în Top 500 au scăzut cu 0,4% faţă de 2012, la 712 miliarde euro. Firmele din regiune au înregistrat, în medie, stagnarea afacerilor, faţă de creşterea de 3,3% din anul precedent. Pentru al treilea an consecutiv, a sporit numărul societăţilor care au raportat venituri în scădere. Jumătate dintre companii au avut diminuări ale veniturilor, dar industria prelucrătoare a consemnat un avans de 2,9%, în timp ce sectorul bunurilor de larg consum a crescut cu doar 1,1%, faţă de 4,8 % anul trecut. Segmentul TMT a avut un declin de 4,9%. Imobiliarele au scăzut cel mai mult, cu 15,7%.

Activele totale ale celor mai mari 50 de bănci au crescut cu 2,8%, faţă de 6,6% în 2012. 29 de instituţii financiare au raportat sporuri ale activelor, comparativ cu 37, anul precedent. Scăderea medie a primelor brute subscrise în asigurări este de 0,8%. Totalul primelor brute subscrise a avut un declin de 3%, ceea ce reflectă stagnarea din sectorul asigurărilor.

Companiile PKN Orlen din Polonia, MOL din Ungaria şi ©koda Auto din Cehia ocupă primele trei locuri, la fel ca în ediţia precedentă.

Cele mai spectaculoase urcari în clasament au fost Ford România (258 locuri, până la 170, datorită dublării veniturilor la 1,097 milioane euro) şi Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria (156 poziţii, către 74, în urma creşterii veniturilor cu 127%).

Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, furnizează servicii clienţilor din sectorul public şi privat în: audit, taxe şi consultanţă (inclusiv financiară), deservind numeroase industrii în peste 150 de ţări, cu ajutorul a 200.000 de profesionişti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Phuiiii .... ce de optimism in tara si regiune .... da pe-afara si pe usa si pe geam dar si pe nas !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb