DEMOCRAŢIE, DICTATURĂ, TERORISM A început primul război mondial informatic!?!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 ianuarie 2015

A început primul război mondial informatic!?!

Lumea se află în plin război informatic. Evenimentele ultimelor luni confirmă din plin că evenimentele ce păreau la început doar nişte "întâmplări" fără legătură fac parte dintr-un conflict amplu pe axa democraţie-dictatură-terorism.

În urmă cu patru ani, specialiştii anticipau că următorul război mondial va fi unul care se va desfăşura cu ajutorul calculatoarelor. Tehnologia în exces a devenit deja extrem de dăunătoare pentru rasa umană, iar în acest moment atacurile informatice sunt mai periculoase decât cele în care sunt utilizate clasicele bombe. Distrugerile pot fi şi mai mari, la fel şi numărul de victime. Conducătorii celei mai mari forţe militare a lumii, SUA, recunosc că în acest moment se tem mult mai mult de un atac informatic decât de unul convenţional. Departamentul Apărării a admis că a cheltuit sume exorbitante, de ordinul miliardelor, pentru a bloca astfel de agresiuni. Un virus de câteva mii de dolari poate produce pagube de zeci de milioane, şi tocmai de aceea se fac eforturi uriaşe pentru a preîntâmpina acţiunile ostile.

Ultimele evenimente ale războiului informatic au avut în prim plan SUA, Coreea de Nord, Franţa, grupările teroriste şi hackeri anonimi. Chiar dacă "distrugerile" nu au fost majore, este clar că părţile au depăşit faza tatonărilor, în care intră atacarea şi blocarea site-urilor unor instituţii importante, şi vor trece la nivelul doi, când atacurile vor produce blocaje şi pagube economice. Preşedinţia SUA a cerut Congresului noi măsuri legislative pentru consolidarea securităţii cibernetice, după atacurile grupului Stat Islamic, care au vizat conturile de Twitter şi YouTube ale Comandamentului central american (CENTCOM). Preşedintele Barack Obama a prezentat o serie de proiecte legislative vizând protejarea datelor personale în mediile online. Pe alt palier, dar în cadrul aceluiaşi "front", grupul de hackeri Anonymous a anunţat pe 8 ianuarie că va răzbuna atentatul care a vizat revista Charlie Hebdo prin atacuri cibernetice împotriva site-urilor grupurilor fundamentaliste islamice, a scris International Business Times, citat de Mediafax. Anunţul a fost unul clar: "Nu ne putem lăsa doborâţi, este datoria noastră să reacţionăm (...). Anonymous trebuie să amintească fiecărui cetăţean că libertatea presei este un principiu fundamental al oricărei democraţii. Ne-am luptat întotdeauna pentru libertatea de exprimare; atacarea libertăţii de exprimare înseamnă atacarea Anonymous". S-a trecut rapid la fapte, la sfârşitul săptămânii trecute grupul atacând mai multe site-uri islamiste. Aparent onorabilă, acţiunea hackerilor nu face decât să pericliteze ancheta autorităţilor franceze, care nu mai pot monitoriza discuţiile jihadiştilor pe forumuri. Lipsa de coordonare între două entităţi care, teoretic, au acelaşi duşman nu face decât să zădărnicească o parte din acţiuni. Nu trebuie uitat însă faptul că actualii "aliaţi" au fost până de curând duşmani. În urmă cu trei ani, adresele de e-mail şi parolele unor oficiali britanici, americani şi din cadrul NATO au fost postate pe Internet în urma unui atac informatic, al grupului de hackeri Anonymous, îndreptat împotriva site-ului agenţiei Stratfor. Aceştia şi-au revendicat "lovitura", afirmând că au furat în ziua de Crăciun o serie de adrese şi date ale cardurilor bancare provenind de la membri ai Stratfor. Circa 221 de oficiali militari britanici şi 242 de membri ai NATO au fost victimele acestei acţiuni. Aproximativ 19.000 de adrese electronice aparţinând personalului militar american au fost divulgate la data respectivă.

Pe de altă parte, legat de scandalul Sony Pictures - Coreea de Nord preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat sancţionarea acestei ţări ca răspuns la atacul cibernetic asupra companiei. SUA vor sancţiona trei companii şi 10 oficiali guvernamentali nord-coreeni în urma ordinului preşedintelui SUA, Barack Obama, informează huffingtonpost.com. În luna decembrie, studiourile Sony au fost vizate de un atac informatic masiv pe care FBI l-a atribuit, în urma unei anchete, Coreei de Nord. Aşa cum era de aşteptat, Phenianul, care s-a declarat ostil difuzării filmului "The Interview" ("Interviul care ucide!"), o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, a negat atacul. Acestea sunt doar câteva din "conflictele" cibernetice la nivel internaţional care au ajuns în presă, dar specialiştii susţin că zilnic au loc atacuri, multe dintre ele eşuate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. site-uri de presă franceze, printre care Le Parisien, L'Express sau Radio France, sunt inaccesibile vineri, după ce au fost vizate de un atac informatic, relatează Le Monde

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb