Planul lui Donald Trump în vederea unei ieşiri din cel mai îndelungat "shutdown" din istoria americană nu a trecut de Senat, iar negocierile între democraţi şi republicani cu privire la găsirea unei soluţii temporare s-au reluat, relatează AFP.
De 34 de zile, congresmenii şi preşedintele republican se împiedică de acelaşi obstacol - zidul pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul în lupta împotriva imigraţiei clandestine.
Denunţând acest proiect drept "imoral" şi mai ales ineficient, democraţii refuză aprig să autorizeze o anvelopă în valoare de 5,7 miliarde de dolari în vederea finanţării zidului şi propun, în schimb, alte măsuri de control la frontieră.
Astfel, de la 22 decembrie este imposibil să se pună de acord asupra legislaţiei care să permită finanţarea unui sfert dintre adminsitraţiile federale - un impas bugetar care afectează 800.000 de funcţionari şi numeroşi subcontractanţi.
Textul republican supus unui prim vot de procedură joi ar fi permis finanţarea Guvernului până în septembrie şi includea anvelopa destinată zidului.
Republicanii sunt majoritari în Senat. Însă, cu 53 de mandate din 100, ei aveau nevoie de democraţi pentru a atinge pragul de 60 de voturi necesar ca propunerea lui Trump să fie supusă unui vot final. Ea a căzut, cu 50 de voturi "pentru" la 47.
A urmat un vot de procedură cu privire la contrapropunerea democraţilor, care prevedea finanţarea administraţiilor afectate până la 8 februarie, termen până la care să se negocieze pe tema imigraţiei, însă fără ca zidul să fie finanţat. A eşuat şi ea, dar, notabil, cu mai multe voturi - 52 la 44.
În urma acestor două eşecuri, liderii republican şi democrat în Senat s-au întâlnit, cu scopul de a ieşi din impas.
Casa Albă le-a dat în mod public undă verde să negocieze o lege a finanţării temporare pe o perioadă de trei săptămâni, cu condiţia ca ea să includă un "acont mare" în vederea finanţării zidului.
"Dacă ei îmi prezintă un acord rezonabil, eu îl voi susţine", a declarat ulterior Donald Trump.
Însă, în pofida opoziţiei aprige a democraţilor, el insistă. "Fără un zid, nu putem garanta securitatea la frontieră", a continuat el în faţa unor jurnalişti.
O ieşire din criză nu se întezăreşte, astfel, în mod clar.
Republicanul a părut, însă, să ofere o portiţă de ieşire din problema zidului, repetând în mai multe rânduri că el contează pe "numeroase alternative" pentru a-l finanţa.
Trump a evocat deja, în trecut, posibilitatea de a folosi o procedură de urgenţă pentru a ocoli Congresul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2019, 12:04)
Trump pare mai incapatanat decat Iohannis.