DEMONSTRAŢII LA FOC CONTINUU Vremea mitingurilor!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 8 iunie 2018

Vremea mitingurilor!
DAN NICOLAIE

Un miting mare, câteva mici, dar vioaie, unul de interes local, câteva acţiuni cultural - sportive, acesta este meniul zilei de sâmbătă în Capitală. O viermuială de evenimente înşirate pe durata unei întregi zile, dar cum punctualitatea nu este calitatea noastră forte, există posibilitatea, reală, ca evenimentele/participanţii la ele să se intersecteze, ca să nu folosim din start termenul "ciocnească".

Fără îndoială că mitingul organizat de PSD şi care are ca temă apărarea democraţiei şi a statului de drept reprezintă capul de afiş al zilei. Liderii echilibraţi ai social-democraţilor au vorbit despre o participare de câteva sute de mii de oameni, cei mai optimişti s-au repezit la milioane. Cert este că sâmbătă de la ora 20.00, în Piaţa Victoriei, vor fi foarte mulţi oameni veniţi de pe întreg cuprinsul ţării. Organizatorii au informat filialele locale despre modul cum trebuie pregătit evenimentul, ore de deplasare, cod vestimentar ("alb de la brâu în sus"), locuri de parcare, conducători de grup, număr de steaguri, bannere, pancarte, locul din piaţă destinat unui judeţ, reuşind să genereze un întreg val de glume, ironii, dar şi exclamaţii admirative legate de rigurozitate.

Având în vedere numărul mare de evenimente care au loc pe parcursul a mai puţin de douăsprezece ore, e nevoie de multă rigurozitate. Potrivit Primăriei Capitalei, Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, la care participă toţi factorii implicaţi în asigurarea liniştii şi ordinii publice (Poliţia Rutieră, Direcţia Generală de Poliţie, Direcţia Generală de Jandarmi, Brigadă Specială de Jandarmi, Administraţia Străzilor), a aprobat pentru sâmbătă desfăşurarea a treisprezece evenimente în mai multe zone din Bucureşti. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că va lua toate măsurile, astfel încât manifestările să se desfăşoare "în condiţii de legalitate şi normalitate": "Referitor la discuţiile apărute în spaţiul public despre adunările anunţate a se des­făşura la sfârşitul acestei săptămâni, MAI doreşte să asigure cetăţenii Capitalei şi participanţii la aceste manifestări că va lua toate măsurile necesare, prin structurile sale de asigurare a ordinii publice - Poliţie şi Jandarmerie, astfel încât acestea să se desfăşoare în condiţii de legalitate şi normalitate. Aşa cum s-a demonstrat până acum, structurile MAI au capacitatea şi experienţa de a gestiona astfel de manifestări publice, chiar dacă, nu de puţine ori înaintea unor astfel de evenimente, au existat diverse provocări în spaţiul public". Provocări există şi acum.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, face apel către toţi organizatorii acestor manifestări să respecte termenele şi condiţiile stabilite împreună cu autorităţile publice, astfel încât evenimentele să se desfăşoare paşnic şi civilizat: "Având în vedere numărul mare de evenimente care au loc în data de 9 iunie în Bucureşti, precum şi amploarea acestora, fac un apel către toţi organizatorii acestor manifes­tări să respecte termenele şi condiţiile stabilite împreună cu autorităţile publice, prin protocoalele de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice aprobate, astfel încât evenimentele să se desfăşoare paşnic şi civilizat, în deplină siguranţă a cetăţenilor. Primăria Capitalei, împreună cu Jandameria, Poliţia Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, precum şi unităţile de poliţie locală de sector, instituţii care au responsabilitatea de a asigura siguranţa cetăţenilor, vor lua toate măsurile legale astfel încât aceste evenimente să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Subliniez faptul că Primăria municipiului Bucureşti respectă şi va res­pecta întotdeauna dreptul democratic al cetăţenilor, consfinţit de Cons­tituţia României, de a se manifesta liber, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Nu trebuie să uităm că Bucureştiul, capitală europeană, aparţine bucureştenilor care trebuie să se simtă în siguranţă în oraşul în care trăiesc".

Municipalitatea spune că organizatorii evenimentelor aprobate de Comisia de avizare au respectat Legea 60/1991, care la art. 7 stipulează că organizatorii adunărilor publice trebuie să depună o solicitare cu cel puţin trei zile înainte de data des­făşurării acestora, în care să menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseele de acces şi de dispersare, numărul aproximativ al participanţilor, persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă de măsurile de organizare.

Nici următoare zi, duminică, nu va fi văduvită de o manifestaţie. Grupul Corupţia Ucide anunţă că va organiza duminică un miting în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care sâmbătă acolo va avea loc acţiunea PSD, acuzând Primăria Capitalei de sfidare la adresa protestatarilor #rezist, prin autorizarea unui miting în locul în care au loc proteste de un an şi jumătate. Grupul civic mai spune că, chiar dacă protestatarii ar manifesta paşnic, prezenţa lor ar duce aproape inevitabil la apariţia unor conflicte şi ar însemna "să facă jocul PSD". Astfel se face un apel la protestatarii #rezist să nu se lase provocaţi şi să iasă în stradă duminică.

Există însă şi un "antrenament" înaintea acestei zile fierbinţi. Astfel, o manifestaţie de susţinere a conservării Roşiei Montane este anunţată pentru astăzi, începând cu ora 18.00, în Piaţa Universităţii din Capitală, după ce Guvernul ar fi oprit procedura de includere a zonei în patrimoniul UNESCO. Trebuie spus că 4.000 de oameni au semnat o petiţie online prin care cer UNESCO să păstreze pe agendă dosarul zonei Roşia Montană, spunând că reprezentanţii României care au cerut retragerea dosarului nu vorbesc în numele lor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Bine ca nu au aprobat 13 demonstrații în același timp și același loc.

    Hai, mai nene, macar un cuvintel despre Forumul Investitorilor la Bursa (reloaded)...

    La atâta deplasare de autocare pe șosele exista riscul unor accidente rutiere cu victime. Ar fi trist sa existe morți pentru propaganda.

    Fraților, de astăzi dimineață Piața Victoriei arată ca o fortăreață !

    Cred ca până la ora mitingului "spontan" nici musca nu va trece pe acolo... fără autorizație :-(

    Manifestanții vor fi ținuți într-un țarc, exact ca oile... 

    1. Toate masurile inseamna ca nu va exista "m..e dragnea" proiectat in piata. Mai multe cladiri din zona Piata Victoriei au fost anunțate ca vor avea energia electrica oprita din cauze "tehnice". Asa ca injurati-l in alta parte, sau mai bine chiar aici.

    as vrea sa fie in fiecare simbata cite un miting in fiecare oras lumea sa spuna ce e bine si ce e rau sa se distreze sa serveasca mici se casa pentru ca cei de la kaufland au fost mizerabili mam c imprastiat doua zile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb