În ultimii ani, Bulgaria a prezentat mai multe modele extrem de reuşite, care pot fi dezvoltate şi incluse în procesul de cooperare regională, a declarat astăzi premierul Nikolai Denkov la cel de-al patrulea Forum Economic de la Sofia, informează Agerpres.El a menţionat ca exemplu zona economică Trakia.Denkov a precizat: "O realizare a iniţiativei private din Bulgaria, care a arătat că, în condiţiile potrivite, cu un management corect, putem atrage companii europene şi mondiale de top şi putem construi o sinergie între ele care va fi un exemplu pentru întreaga regiune".
Forumul Economic de la Sofia este o reuniune la nivel înalt a unor lideri politici, corporatişti şi intelectuali din Bulgaria şi din străinătate.
Participanţii discută despre impactul invaziei Rusiei în Ucraina asupra poziţiei geopolitice a Bulgariei, despre extinderea UE în Balcanii de Vest, despre cooperarea economică şi perspectivele pentru Europa de Sud-Est, despre sectorul bancar şi finanţarea ecologică, despre intrarea Bulgariei în Schengen, precum şi despre tranziţia energetică şi neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon în regiune.
Printre participanţi se numără fostul preşedinte Rosen Plevneliev, ambasadorul american Kenneth Merten, ambasadorul german Irene Plank, ambasadorul austriac Andrea Ikic-Bohm, ambasadorul ucrainean Olesia Ilaşciuk, Solomon Passi, preşedintele fondator al Clubului Atlantic din Bulgaria, comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi (care s-a adresat reuniunii prin intermediul unui mesaj video), ambasadorul grec Alexios Marios Lyberopoulos, precum şi Iordan Bojilov, preşedintele Sofia Security Forum, Lazăr Comănescu, secretarul general al Organizaţiei Economice a Mării Negre, Liliana Pavlova, vicepreşedintă a Băncii Europene de Investiţii şi Latcezar Bogdanov de la Institutul de Economie de Piaţă, printre alţii.
Denkov şi-a exprimat speranţa că în anii următori tradiţiile industriei nucleare vor fi consolidate cu două noi reactoare la Kozlodui, "care sunt de mare importanţă pentru stabilizarea sistemului energetic atunci când este nevoie de o astfel de stabilizare în tranziţia energetică a Bulgariei", a mai comentat premierul.
Planurile de a schimba valea Stara Zagora şi de a o transforma dintr-o vale a cărbunelui într-o vale a noilor surse de energie sunt subiecte sensibile în societatea bulgară, dar nu au alternativă, a adăugat el. Denkov a menţionat că Bulgaria este unul dintre principalii producători de biciclete electrice de înaltă calitate.
Potrivit acestuia, toate acestea reprezintă o fundaţie pe care Bulgaria poate construi, dar, în cuvintele sale, "lecţiile globalizării ne-au învăţat că fiecare ţară de mărimea noastră este prea mică pentru a fi competitivă cu marile regiuni care s-au dezvoltat ca un complex comun şi de aceea este foarte important să căutăm dezvoltarea noastră comună în viitor [la nivel regional]". Denkov vede două obstacole serioase în calea acestei dezvoltări: problemele statului de drept, care duc la nesiguranţa mediului economic; incapacitatea de a demonstra angajamentul faţă de integrarea deplină în structurile UE şi NATO.