Denominarea a creat blocaje în activitatea firmelor

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 7 iulie 2005

Procesul de denominare a generat blocaje în activitatea firmelor, susţine Marian Petre Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), bazîndu-se pe o evaluare făcută la nivelul patronatului, cu privire la oportunitatea introducerii leului greu în economie. Domnia sa a subliniat ieri, într-o conferinţă de presă, că problemele cele mai evidente în sectorul IMM, cauzate de denominare, sînt: modificarea soft-urilor pentru programele de contabilitate-gestiune, imposibilitatea de a efectua încasări şi plăţi vreme de aproximativ două săptămîni, evidenţele contabile paralele şi obligativitatea evaluării patrimoniului.

Efectele denominării vor fi sesizabile şi la nivelul populaţiei, spune Petre Miluţ, arătînd că impozitul datorat de salariaţi în noua monedă se va calcula prin rotunjire în plus, ca şi obligaţiile şi reţinerile datorate către stat în contul asigurărilor de sănătate şi şomaj.

Chiar dacă este vorba de o sumă medie de 50 de bani pe lună, raportat la numărul de angajaţi, acest aspect nu poate fi neglijat.

Petre Miluţ a mai afirmat că, dincolo de spectacolul mediatic privind denominarea, "ce nu a favorizat decît băncile care au avut inspiraţia să-şi facă reclamă", declaraţiile făcute la lansarea festivă a leului nou, atît de preşedintele Traian Băsescu, cît şi de premierul Tăriceanu, nu au nici o legătură cu realitatea economică românească.

Domnia sa susţine că denominarea, anunţată ca fiind "un semn de însănătoşire a economiei", este de fapt o consecinţă a patru guvernări eşuate, fiecare dintre ele "punîndu-şi amprenta cu cîte un zero în coada leului". În opinia domnului Miluţ, campania BNR, pentru care au fost cheltuite cîteva zeci de milioane de euro, nu are o justificare logică în contextul apropiatei treceri la euro şi a instabilităţii fiscale din ţară. UNPR apreciază că primele efecte ale procesului de denominare, corelat cu un al doilea val de scumpiri la energie electrcă şi gaze naturale pentru acest an, vor fi vizibile în primele două luni după adoptarea acestor măsuri.

În ceea ce priveşte eventuala majorare a TVA la 22%, UNPR anticipează un val de scumpiri la produsele alimentare şi la utilităţi, care va duce la scăderea dramatică a nivelului de trai.

În altă ordine de idei, preşedintele UNPR a făcut public un raport din care rezultă că greva CFR a produs pagube de zeci de miliarde de lei la nivelul constructorilor din întreaga ţară. Astfel, ca urmare a grevei CFR, principalii producători de materiale de construcţii nu şi-au putut onora contractele atît la import, cît şi la export, firmele producătoare fiind nevoite să efectueze cheltuieli suplimentare cu transportul auto al mărfurilor şi pentru plata orelor suplimentare ale angajaţilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb