Aproximativ 50 de viticultori din comunele Cîrligele, Coteşti şi Vârteşcoiu au decis să acţioneze în instanţă companiile de asigurare Asirom, Asiban şi Alianz Ţiriac, pentru refuzul plăţii despăgubirilor pentru pagubele produse pe 21 mai de grindina care s-a abătut asupra viilor. Ieri dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul comunei Cîrligele a atras atenţia asupra faptului că via distrusă de grindină va avea de suferit încă 2-3 ani de zile, perioadă în care viticultorii vor fi total decapitalizaţi.
"În loc să progresăm, noi regresăm în fiecare an. Anul trecut, mana ne-a distrus via, iar oamenii au venit să mă întrebe ce să facă pentru a dormi liniştiţi. Le-am spus să îşi asigure producţia, iar acum am aflat că societăţile de asigurare nu ne despăgubesc fiindcă exis-ta o clauză contractuală care preciza faptul că poliţele sunt valabile doar după înflorirea viei", a declarat, ieri, primarul comunei Cîrligele, citat de Rompres.
Acesta a mai spus că deşi anul acesta via afectată de inundaţii nu va mai produce niciun ciorchine de strugure, viticultorii vor cheltui bani cu întreţinerea viţei, pentru ca ea să poată fi productivă la anul.
La rândul său, secretarul general al Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Romeo Paul Pos-telnicu, afectat şi el de clauza companiilor de asigurare, susţine că se poate vorbi inclusiv de un conflict social, deoarece majoritatea celor asiguraţi sunt bătrâni care au preferat să renunţe la alte investiţii pentru a-şi asigura munca de peste an. "Mă voi adresa instanţei", a spus Postelnicu, susţinut de podgorenii din sala în care a avut loc o ultimă dezbatere pe această temă. "Exact ca la FNI. Am pus bani munciţi şi nu ne-a dat nimic", spunea un bătrân. "În România e plin de hoţi şi de bandiţi. În cinci minute ne-au luat banii şi acum nu ne dau nimic", a spus altcineva. Un bătrân a declarat că va face greva foamei până îşi va primi banii, iar alţi săteni spuneau că vor picheta sediile companiilor de asigurare.
Reprezentantul OPC Vrancea la dezbatere, Vasilica Calinoiu a precizat că poliţele de asigurare semnate de viticultori au clauze abuzive şi, din acest motiv, instituţia îi va susţine în instanţă pe viticultorii care sunt decişi să îşi revendice aceste drepturi în justiţie. "Va dura ceva timp, dar veţi avea câştig de cauză", a spus inspectorul OPC Vrancea. Pe 21 mai, grindina a distrus 2.158 hectare de vie, în procent de peste 50%, pe raza comunelor Cîrligele, Coteşti şi Vârteşcoiu, pagubele situându-se la aproximativ 100 miliarde lei vechi.
Din cele 2.158 hectare de vie distrusă de grindină, 1.205 hectare erau asigurate la opt companii de asigurări. Până în prezent, doar două companii de asigurare - Asirag şi Genelari Asigurări - i-au despăgubit pe cei care au semnat poliţe de asigurare aici.