DEOCAMDATĂ, VORBE, NU FAPTE Actorii scandalului "Harinvest", chemaţi în şedinţă la ASF

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 ianuarie 2014

Actorii scandalului "Harinvest", chemaţi în şedinţă la ASF

Discuţii despre posibilitatea utilizării Fondului de Compensare a Investitorilor

Prima întâlnire s-a încheiat fără concluzii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a chemat, ieri, "la raport" toţi actorii implicaţi în scandalul "Harinvest", pentru clarificarea situaţiei.

Şedinţa a fost una calmă, în care s-a discutat despre cum s-ar putea folosi Fondul de Compensare a Investitorilor pentru despăgubirea clienţilor care reclamă că au rămas fără banii şi acţiunile din conturile la "Harinvest", potrivit unor surse. Acestea spun că nu s-a ajuns încă la nicio concluzie, întrucât este necesară creionarea situaţiei concrete a faptelor, chiar şi păgubiţii având de clarificat, cu acte doveditoare, deţinerile pe care le aveau.

Unii susţin că participanţii la întâlnirea de la ASF erau dornici să găsească o rezolvare pentru cazul "Harinvest" şi să fie găsit vinovatul şi tras la răspundere.

Între timp, zilele trec greu pentru clienţii păgubiţi. Din punctul lor de vedere, toată lumea îşi declină răspunderea în caz şi se ascunde după deget.

La ASF s-ar fi deplasat, ieri, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, însoţit de adjunctul său, Anca Dumitru, preşedintele Depozitarului Central, Cristian Agalopol, reprezentanţi ai "Harinvest", preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, Dumitru Beze, împreună cu unii clienţi ai "Harinvest", potrivit unor surse. La întâlnire, ar fi fost invitaţi şi BCR şi SSIF Broker, intermediarii care au răspuns vânzărilor forţate iniţiate de "Harinvest", însă BCR ar fi absentat, conform surselor noastre. Din partea ASF, la discuţii ar fi participat Mircea Ursache, vicepreşedintele pentru piaţa de capital, şi Cătălina Sava, şefa supravegherii sectorului piaţă de capital din ASF.

Scandalul "Harinvest" a izbucnit, în luna noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.

După un control la Vâlcea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a închis "Harinvest" şi a acordat amenzi usturătoare reprezentanţilor săi.

Acţionarii Harinvest sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Crăciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%).

Organele de cercetare penală derulează şi ele o anchetă, pe tema "Harinvest".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. In acest caz nu e loc de targuiala; ASF-ul trebuie sa aplice legea si sa-si asume in totalitate deciziile pe care le ia. Apoi exista o comisie parlamentara precum si alte institutii abilitate care vor face o analiza si vor lua masuri in consecinta.

    Se ingroapa cazul ca la Petromidia in spatele usilor de la cnvm ! Organele de cercetare penala de ce nu au fost invitate la aceasta cina de tainuire si unde e comunicatul purtatorului de cuvant al asf ?

    Cine avea obligatia si putea sa previna cazul Harinvest dar nu a facut-o ? 

    "Actorii" astia vor sa fure banii investitorilor de la FCI pentru a acoperi incompetenta, abaterea de la lege si paguba facuta de ei ! Ar trebui ca DNA sa le trimita la toti cate o invitatie daca tot este un grup care se organizat . 

    Grupul de la SIF1 este si el inregistrat la cooperativa ASF care trebuia sa se autosesizeze si sa trimita mai departe catre DNA, in cazul suveicilor cu hotelul, obligatiunile si divizarea mascata de sif imobiliare . 

    Daca aceasta intalnire a avut loc DNA ar trebui sa se autosesizeze iar conducere ASF sa fie demisa chiar azi ! 

    1. ASF+BVB SI DC=MAFIAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!! !

      Esti cu capul! Medicamente, medicamente!!!

    Asociatia Brokerilor si FCI de ce nu au fost invitate sau de ce nu au venit la aceasta tainuire de probe ?

    1. teoria conspiratiei, mai usor!ce tainuire de probe cand au fost vreo 10 pagubiti prezenti?

      Si daca au fost zece pagubiti ce inseamna ? Cati dintre ei stiu cu adevarat ce s-a intamplat acolo in conditiile in care nici ASF-ul si nici DC nu stiu deocamdata si cati dintre ei stiu legislatia pietei de capital ? Un lucru este clar : utilizarea Fondului de Compensare nu trebuie interpretata cum vrea fiecare . Atat in lege cat si pe site-ul FCI sunt prezentate conditiile ce trebuie indeplinite pentru a fi utilizat . Daca " interpretarile personale " nu sunt in lege si nu sunt afisate pe site-ul FCI atunci "specialistii " sa-si vada de treaba si sa nu mai agite pagubitii !

    Ce mai vreti de la ASF? Am retras licenta Harinvest, am incercat sa facem tot ce-i posibil la masa rotunda, si voi nu si nu ca sa va scoatem banii. Sinteti ai dreaq deja.

     

    - De-acu prin tribunale.  

    - Pai?  

    - Va face dreptate justitia, n-aveti incredere in justitie? 

    - Avem, da. 

    - Si-atunci. Hai, la Vilcea cu voi. Nu vedeti ca impreuna cu dl. Sobo ne ocupam sa facem o piata emergenta si voi ne sabotati? Faceti voi valuri sa speriati investitorii straini.  

    Acasa si sa nu va mai vad pe net si prin ziare.  

     

    1. ASF...BVB...SI DP CENTRAL AU FACILITAT HARINVEST SA FURE ACTIUNILE SI BANII CLIENTILOR HARINVEST SI ACUM SE FAC CA NU STIU NIMIC....ASF +BVB+DP CENTRAL=MAFIAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAA !!!.....UN SFAT PENTRU CEI CARE SE GANDESC SA CUMPERE ACTIUNI DE ACUM INCOLO....GANDITI VA BINE SA NU PATITI CA NOI PAGUBITII DE LA HARINVEST SI SA PIERDETI TOT DIN HARINVEST...ASF...BVB SI DEP.CENTRAL!!!!MARE ATENTIE !!!

      Ești cu capul?

      ..sa nu fii tu cu banul si actiunile luate ca mine ca sa vezi ca te ia si capul imediat anonimule..!!!

      Ești cu capul! Era pentru purtătorul de cu alt așa. .... El e cu capul

      Pentru purtătorul de cuvânt asf

      De-ai fi in locul nostru ai simți alături de noi dar cum ești de partea cealalta a mesei rotunde nu poti pretinde ca intelegi ce se intampla.

      Maine , poimaine o vei putea pati pe pielea ta si vei ajunge sa intelegi ca pana nu se pun banii la loc vom vorbi de o deposedare de bunuri efectuata pe o piata "reglementata" 

      Nu va fi o piata emergenta, nu vor veni investitori straini, domnul Sobolewski isi va irosi energia in van pana nu vom fi repusi in drepturi. Exemplele anterioare, Imobiliare Muntenia, Mobinvest, Carpatica arata ca nu se misca justitia la noi asa cum ar trebui ! 

      La Valcea am fost pagubiti de lacunele unui sistem, se vor schimba legi, regulamente, norme dar taraboiul va continua pt ca suntem in o tara europeana, membra UE, care se vrea in Schengen dar, care, uite, nu poate rezolva un incident de plata al unei societatii comerciale decat jecmanind niste investitori prapaditi.

      Ce facem cu cei care aveau detineri sub 10 000 de euro si reprezinta economii de o viata comparativ cu salariile lunare de pe partea cealalta a mesei? Taraboiul e si va fi intretinut de tergiversarea rezolvarii acestui nemaiintalnit abuz din Romania! Purtatorule de cuvinte ! Coboara printre oamenii de la Valcea! Vorbeste cu ei si vei vedea cum ei te vad un monstru !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb