DEPĂŞIND CEHIA, Bursa din Polonia a devenit a treia piaţă de acţiuni din Europa

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2010

La Bursa din Varşovia sunt listate 385 de societăţi.

La Bursa din Varşovia sunt listate 385 de societăţi.

Bursa de Valori din Varşovia (Polonia) a devenit a treia piaţă de acţiuni din Europa, după NYSE Euronext şi Bursa din Londra, cu oferte publice iniţiale de 1,59 miliarde euro (2,2 miliarde dolari) în 2009, potrivit "PricewaterhouseCoopers" LLP. Astfel, Bursa din Varşovia a luat locul celei din Praga (Cehia).

Pe piaţa poloneză au avut loc 117 listări de companii de la începutul lui 2009, în timp ce la Bursa din Praga nu a mai avut loc nicio ofertă publică iniţială din 2008. Conform "PricewaterhouseCoopers", volumul tranzacţiilor derulate la Praga a scăzut cu 53% în ultimii doi ani.

La Bursa din Varşovia, numărul companiilor listate pe piaţa principală a ajuns la 385, de la 225 în deceniul trecut. În aceeaşi perioadă, numărul companiilor tranzacţionate la Praga a scăzut la 26, de la 151, din cauza lipsei investitorilor instituţionali.

"Bursa din Praga este, pentru mine, un internet café, unde aceleaşi persoane tranzacţionează aceleaşi 10-15 titluri", a declarat, citat de agenţia Bloomberg, Georg Hotar, director financiar al "Photon Energy" AS din Cehia, companie care a preferat să se listeze la Varşovia în urmă cu doi ani, în defavoarea pieţei locale. Georg Hotar a subliniat: "Piaţa din Cehia nu-şi îndeplineşte funcţiile sale esenţiale, respectiv să fie un loc unde companiile pot obţine capital. În Polonia, societăţile pot câştiga bani".

"Photon", constructor de centrale solare, nu a fost singura companie care a ales piaţa din Polonia.

Valoarea acţiunilor tranzacţionate pe platforma din Polonia a ajuns la 186 miliarde dolari, depăşind Aus­tria, care are o capitalzare de 121 miliarde dolari. La Bursa din Praga, capitalizarea este de numai 47 de miliarde dolari.

Praga a pierdut teren în favoarea Varşoviei din cauză că executivul ceh a ales să vândă companiile de stat, printre care "Skoda Auto" AS, direct către investitori străini. În plus, alte societăţi, precum banca "Ceska Sporitelna" AS, au fost delistate. Totodată, analiştii cred că societăţile cehe preferă să ia credite de la bănci decât să apeleze la piaţa acţiunilor pentru finanţare, a nu face publice unele informaţii financiare.

Bursa din Varşovia va fi listată luna viitoare, după ce statul va înstrăina 64% din capitalul acesteia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb