DEPĂŞIND CU MULT RIVALUL YAHOO, Valoarea de piaţă a companiei "Google" se apropie de 100 de miliarde de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 octombrie 2005

Acţiunile firmei au ajuns la maxim istoric

Rezultatele financiare au crescut cu peste 630%

Valoarea de piaţă a companiei americane "Google", care oferă cel mai mare motor de căutare online din lume, se apropie de 100 de miliarde de dolari, creşterea cursului acţiunilor fiind urmarea publicării rezultatelor financiare aferente trimestrului al treilea, care au depăşit şi cele mai optimiste aşteptări. În aces-te condiţii, analiştii de pe Wall Street şi-au modificat în creştere estimările privind evoluţia viitoa-re a acţiunilor.

În ultima zi a săptămînii trecute, preţul acţiunilor "Google" a încheiat sesiunea de tranzacţionare la 339,90 dolari/titlu, maxim istoric, iar pentru perioada imediat următoare specialiştii anticipează un curs de 450 de dolari/acţiune. La un asemenea preţ, compania "Google" va avea o valoare mai mult decît dublă comparativ cu cea a rivalului "Yahoo!" Inc., ajungînd în topul primelor 20 de companii din SUA. Astfel, valoarea "Google" o va depăşi şi pe cea a "Coca-Cola". Acţiunile "Google" au fost listate, pe piaţa Nasdaq, la un preţ de 85 de dolari, iar în cursul şedinţei de vineri au urcat chiar pînă la 346,43/dolari/titlu. Faţă de ziua precedentă, un titlu "Google" a cîştigat 36,70 de dolari, respectiv 12%.

În ultimele 14 luni (după lansarea pe piaţă), valoarea acţiunilor "Google" au crescut de patru ori. La o valoare de piaţă de 100 de miliarde de dolari, "Google" va fi a cincea companie tehnologică din SUA, după "Microsoft", "Intel", IBM şi "Cisco Systems" Inc.. La 450 de dolari/acţiune, valoarea de piaţă a "Google" va ajunge la 131,8 miliarde de dolari.

"Google" a raportat, vineri, o creştere explozivă a profitului său pe trimestrul al treilea şi, totodată, dublarea vînzărilor. În perioada iulie-septembrie 2005, "Google" a realizat un profit net de 381,2 milioane de dolari sau 1,32 dolari/acţiune, de şapte ori mai mult comparativ cu cel de 52 milioane de dolari sau 19 cenţi/acţiune din perioada similară a anului trecut. Nu trebuie uitat, însă, că anul trecut "Google" a fost nevoită să plătească o taxă de 201 milioane de dolari pentru rezolvarea unei dispute cu rivalul "Yahoo" Inc. Rezultatele "Google" au depăşit previziunile analiştilor pentru al cincilea trimestru consecutiv.

Cifra de afaceri a "Google" s-a ridicat la 1,58 miliarde de dolari, în creştere cu 96% comparativ trimestrul al treilea din 2004. Ţinînd cont că majoritatea veniturilor "Google" provin din publicitate, analiştii se aşteaptă ca, în ritmul actual, compania şi partenerii săi să cucerească o treime din piaţa publicităţii on-line, estimată pentru acest an la 12 miliarde de dolari.

Potrivit studiilor de marketing, cota de piaţă a companiei "Google" creşte mai rapid decît cea a principalului rival, "Yahoo". În luna septembrie 2005, 45% din cei care utilizează motoare de căutare online au preferat "Google", de două ori mai mult comparativ cu 23% cît reprezintă cota de piaţă a celor de la "Yahoo" şi, totodată, de patru ori mai mult decît cele 12% ale MSN Microsoft, potrivit unui studiu "Nielsen/NetRatings".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb