DEPĂŞIND "GENERAL ELECTRIC", "Gazprom" devine a patra companie din lume, după valoarea de piaţă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2008

"Gazprom" devine a patra companie din lume, după valoarea de piaţă

Gigantul rus al gazelor naturale "Gazprom" a devenit numărul patru mondial după valoarea de piaţă, depăşind compania americană "General Electric" Co (GE). Acţiunile grupului au înregistrat cea mai mare creştere din ultimele trei luni (4,3%) la data de 7 mai, când preşedintele "Gazprom", Dmitri Medvedev, a devenit preşedintele Rusiei, depunând jurământul. Ieri, fos­tul preşedinte Vladimir Putin a devenit premier al Rusiei.

Acţiunile "Gazprom", cel mai mare producător mondial de gaze naturale, au cres­cut cu 30% pe piaţa din Moscova în cele 12 luni încheiate la data de 7 mai, ca urmare a ascensiunii preţului energiei, iar valoarea de piaţă a companiei a ajuns la 7.800 miliarde de ruble (327 miliarde de dolari). Capitalizarea bursieră a GE a scăzut cu 13% în aceeaşi perioadă, la 325 miliarde de dolari.

Analiştii sunt de părere că este normal ca o companie ce deţine aproape o cincime din rezervele mondiale de gaze naturale să-şi crească valoarea.

Pe perioada mandatului lui Medvedev în fruntea "Gazprom", care a durat şase ani, valoarea de piaţă a grupului a urcat de mai bine de 32 de ori. În această perioadă, preţul petrolului a crescut semnificativ, iar compania şi-a extins operaţiunile în sectorul ţiţeiului, al electricităţii şi cărbunelui. Medvedev va părăsi "Gazprom" luna viitoare, după ce va fi ales un nou consiliu de administraţie.

Ţintă: capitalizare bursieră de 1.000 de miliarde de dolari

Oficialii "Gazprom" aşteaptă ca grupul să devină numărul unu mondial după valoarea de piaţă, iar în 2014 să aibă o capitalizare bursieră de 1.000 de miliarde de dolari.

Analiştii îndeamnă la cumpărarea de acţiuni ale grupului rus şi lansează o estimare medie de preţ de 19,66 dolari (470 ruble) pe titlu, cu 42% mai mult decât cursul de închidere din data de 7 mai.

"Gazprom", societate care asigură 25% din necesarul european de gaze, este precedată în clasamentul mondial al societăţilor listate de producătorul american de ţiţei "Exxon Mobil" Corp., care ocupă primul loc, cu 476 miliarde de dolari, de societatea petrolieră chineză "PetroChina" Co., aflată pe locul secund, cu 441 miliarde de dolari, respectiv de operatorul chinez de telefonie "China Mobile" Ltd., deţinătorul locului al treilea, cu 341 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb