DEPĂŞINDU-ŞI PREROGATIVELE ASF s-a apucat să-i facă treaba lui Sobolewski

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie 2015

ASF s-a apucat să-i facă treaba lui Sobolewski

Autoritatea de supraveghere a recomandat listarea unor societăţi de stat

Ştirea că Autoritatea de Supraveghere Financiară a recomandat listarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor societăţi din portofoliul statului ar suna bine dacă nu ar însemna că, de fapt, Autoritatea se bagă unde nu îi fierbe oala şi îşi depăşeşte atribuţiile stabilite prin legea de înfiinţare.

Din ciclul "ce boacăne a mai făcut ASF", Consiliul Autorităţii a anunţat, joi, ca a luat notă de informarea privind oportunitatea de listare pe piaţa reglementată a unor societăţi din portofoliul statului român.

Ceaţă!

Ulterior, ASF a explicat că a făcut propuneri cu privire la listarea unor societăţi, în baza unei analize interne, dar că, desigur, deciziile le vor lua acţionarii.

Poftim?

"Raportul discutat în Consiliul ASF se bazează pe o analiză proprie privind potenţialii emitenţi din portofoliul statului, care ar putea fi listaţi la Bursa de Valori Bucureşti", a transmis ASF, la solicitarea HotNews, continuând: "În baza acestor analize s-au făcut propuneri pe sectoare, care urmează să fie analizate în detaliu de acţionari.

Hotărârea cu privire la listarea acestor societăţii nu o pot lua decât acţionarii. Pe măsură ce acţionarii vor agrea recomandările noastre, desigur că vor fi anunţate detaliile. Deocamdată, nu există un grafic al acestor listări, dar acestea ar putea fi făcute în următoarele 6-12 luni".

Dragă ASF, de recomandări de listare se ocupă brokerii, consultanţii şi, cel mult, Bursa de Valori Bucureşti, o societate privată care are interesul să se dezvolte, inclusiv prin atragerea de emitenţi.

Potrivit legii, ASF exercită atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra entităţilor din cele trei pieţe de care se ocupă - piaţa de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private.

Adică, ASF trebuie să fie deasupra tuturor, iar acţiunile pe care le întreprinde să fie în folosul general. Nu să facă recomandări punctuale unor acţionari. În plus, nu prea este clar dacă ASF s-a adresat tuturor acţionarilor companiilor pe care le-a analizat, şi nu cumva a discutat doar cu statul, ceea ce ar reprezenta o discriminare, lucru nepermis pentru ditamai Autoritatea de stat.

Poate că mai mergea dacă ASF recomanda listarea tuturor spocietăţilor din ţara noastră care se califică să fie cotate. Dar nici asta nu face parte din prerogativele ASF.

Conform legii, "supravegherea exercitată de ASF, se realizează prin:

a) acordarea, suspendarea, retragerea ori refuzul acordării, după caz, în condiţiile legii, de autorizaţii, aprobări, avize, atestate, derogări;

b) emiterea de reglementări, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I;

c) realizarea controlului asupra entităţilor şi operaţiunilor prevăzute la art. 2 alin. (1) pe baza raportărilor primite şi prin verificări la faţa locului;

d) dispunerea de măsuri şi aplicarea de sancţiuni".

În cazul de faţă, ASF nu a acordat nici un aviz, nu a emis nici un regulament, nu a controlat pe nimeni şi nu a dispus nici o măsură.

Dar, ASF nu se lasă!

Autoritatea a mai transmis că "acţiunea face parte din măsurile prevăzute în Proiectul STEAM pentru dezvoltarea pieţei locale de capital şi trecerea la stadiul de piaţă emergentă". Şi continuă: "ASF are un rol activ în promovarea acestor măsuri, inclusiv în ceea ce priveşte încurajarea de noi emitenţi, diversificarea instrumentelor listate la BVB şi creşterea volumelor de tranzacţii".

Din ce lege o fi partea asta? Sau trebuie să o credem pe cuvânt?

Nici măcar informaţia că recomandările ASF pentru listări fac parte din proiectul STEAM nu este precisă. Desigur, dacă nu cumva proiectul STEAM conţine şi prevederi care nu sunt publice.

La, punctul 4, faimosul STEAM prevede "creşterea lichidităţii pieţei şi atragerea de noi investitori pe piaţa de capital", dar specifică în mod clar prin ce măsuri: "A. Dezvoltarea şi eficientizarea activităţii market-makerilor; B. crearea unui program educaţional în domeniul pieţei de capital; C. diversificarea tipurilor de organisme de plasament colectiv (OPC) reglementate de ASF (în special cele care investesc în fazele de iniţiere şi dezvoltare a unei afaceri); D. crearea cadrului legal privind înfiinţarea şi funcţionarea cluburilor de investiţii; E. reducerea nivelului cotelor/ tarifelor percepute de ASF; F. Atragerea unor categorii specifice de emitenţi pe piaţa de capital".

Toate sunt acţiuni generale, la nivel de piaţă, pentru toată lumea. Nicăieri în proiectul STEAM nu scrie că ASF va face vreo recomandare vreunei companii.

Oricum, măcar Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, trebuie sa fie fericit de excesul de zel al ASF. Ajutorul de la Autoritatea de autorizare, reglementare, supraveghere şi control este binevenit pentru BVB, într-un an în care nu sunt anunţate listări de stat. Oricum, Parlamentul, căruia îi este subordonat ASF, are alte treburi decât să urmărească respectarea prerogativelor instituţiei.

Poate că, pentru moment , iniţiativa ASF ar fi benefică.

Poate să pară nepotrivită critica aspră din acest articol. Dar ce ne facem dacă, în viitor, acceptându- i iniţiativa de acum, ASF va începe să facă recomandări de delistare?!

Este motivul pentru care nu este de acceptat ca ASF să se substituie celei care ar trebui să fie comisia de listare de la Bursă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Vulturii de la FP mai au de vandut ceva partcipatii la societati majoritar de stat si nelistate. Asa ca au dat o spaguta tovarasilor de la ASF, este foarte simplu, daca a mers de atatea ori (pt. manager ilegal, pt ofertele publice de rascumparare, pt devalizarile de la TGN, TEL, etc.) De ce nu ar merge si acum? Va veti intreba de ce nu au mers direct la guvern, pai au mers si acolo, dar cu deranjul acesta provocat de DNA, decidentii au zis ca ar fi bine sa se acopere cu o hartie de la ASF.

    1. Asta-i chiar culmea. Daca unii dorm sunt criticati cei care incearca sa miste ceva.Penibil articol.

      ASF are alte atributii, nu sa recomande listari. Nu mi s-a parut ca ar fi menajati cei care dorm

      articolul nu este "penibil". penibila este reactia dvs

    Negritoiu confunda atributiile si da impresia ca a gresit scaunul...probabil vroia la BVB dar s-a multumit cu ASF-ul. Vedeti-va de reglementare, supraveghere...ca aveti multa treaba, si lasati lobby-ul pt listari (sau nu va mai ajung banii?)

    Finantarea prin bursa este mult mai eficienta decat finantarea bancara. Orice efort de listare si mai ales de listare a societatilor de stat este salutar indiferent daca este initiat de bvb sau de asf. Restul , inclusiv retorica cine are dreptul este de mica importanta. Important ar fi sa se analizeze de ce se intarzie atat de mult listarea hidro si a celorlalti mamuti de stat!

    1. Nu credeti, totusi, ca mult mai important este cine are DREPTUL sa faca "efortul de listare" ? Ca legalitatea unui astfel de demers isi are importanta sa ?

       

      Ar fi extrem de util - ptr noi toti - daca s-ar inteleage, si de catre dvs, si de catre dl.Negritoiu, si de catre unii membri ai Consiliului, faptul ca societatile sunt persoane juridice cu drepturi si obligatii si nu doar oi intr-o turma condusa discretionar. Au propria lor viata de care ASF nu poate dispune cand si cum pofteste. Cu atat mai mult cu cat, cel putin unele dintre aceste societati, se afla in afara domeniului de expertiza/supraveghere al ASF.

      ASF ar trebui sa faca in primul rand un alt gen de analize prin intermediul carora sa identifice, spre exemplu, toate elementele de neconformitate cu reglementarile europene pe care le-a impus discretionar si haotic in legislatia interna nationala. Asta presupunand ca si-ar dori, realmente, asigurarea acelorasi conditii europene de competitivitate de care beneficiaza toate societatile in spatiul pietei unice, pentru toate cele trei domenii pe care le "pastoreste".  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb