Depăşirea blocajului politic european

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 21 noiembrie 2011

Cristian Pîrvulescu

Fără depăşirea actualului blocaj politic şi ideologic, degringolada UE riscă să se adânceas­că. Dar şansele unei reacţii politice decisive se lasă încă aş­teptate. Iar dacă soluţii la problemele cauzate de disfuncţionalităţile sistemului monetar internaţional - care se află la originea actualei crize financiare - au fost găsite, acestea nu s-au putut pune în aplicare din cauza lipsei de viziune sau de curaj a factorilor de decizie politică. Incapacitatea de decizie şi jumătăţile de măsură care au dat tonul pe întreg parcursul anului 2011 sunt cel mai bun indicator al vidului în care trăiesc politicienii. Simple produse ale marketingului politic, lipsiţi de voinţă proprie şi de capacitate de analiză, politicienii nu pot decât să mimeze decizia. Iar "pieţele", de la care se spera reechilibrarea, au devenit prizoniere ale speculatorilor şi nu pot asuma niciun fel de rol politic.

În aceste condiţii este vitală găsirea unui alt mecanism care să compenseze indecizia politicienilor. Un asemenea instrument ar putea fi reprezentat de un fel de cont de substituţie de tipul celui care func­ţionea­ză la FMI. Căci dacă după prăbuşirea, în 1971, a sistemului inaugurat la Bretton Woods, FMI a dispus totuşi de un mecanism care să reglementeze o eventuală criză a datoriei suverane a unor state, precum şi procedurile de declarare a "falimentului", ceea ce a asigurat stabilitatea economică mondială, astăzi absenţa unor mecanisme asemănătoare pentru reglarea situaţiilor de criză din zona euro a făcut ca un caz până la urmă marginal, precum cel al Greciei, să nu poată fi rezolvat. Un astfel de cont de substituţie ar oferi statelor cu excedent bugetar posibilitatea să-şi diversifice rezervele prin depunerea lor într-un astfel de fond, în schimbul obţinerii unor echivalenţi ai Drepturilor Speciale de Tragere de la FMI. Avantajul ar fi acela că s-ar putea permite o diversificare a rezervelor de schimb în afara constrângerilor "pieţei". Şi dacă, deşi create încă din 1969 pentru a oferi o alternativă la dolar, Drepturile Speciale de Tragere nu au reuşit să se impună (în special ca urmare a opoziţiei egoiste a Statelor Unite), un mecanism asemănător ar putea fi activat pentru găsirea unor surse de finanţare a deficitelor din zona UE. Revitalizarea DST ar fi o variantă simplă, dar cum acestea au debutat prost, iar interesul american nu s-a schimbat în cele patru decenii ce s-au scurs de la decizia lui Robert Nixon de a suspenda convertibilitatea dolarului în aur, este greu de anticipat dacă vor putea fi relansate.

Oricum, dacă, deşi abia creat, Fondul European de Stabilitate Financiară întâmpină deja serioase probleme în încercarea de a aduna de pe "pieţe" câteva miliarde de euro, recursul la FMI este o alternativă. Ceea ce a împiedicat adoptarea unei soluţii atât de simple şi la îndemână a fost frica de consecinţele distribuţiei riscului valutar între membri. Însă acordarea unor responsabilităţi sporite către FMI, pentru a monitoriza şi promova stabilitatea sistemului, este o decizie ce ar duce la deblocarea situaţiei. Chiar dacă, cel puţin în teorie, zona euro dispune de suficiente resurse financiare pentru a-şi sprijini membrii în dificultate, o astfel de soluţie ar putea asigura condiţiile ca actuala criză să nu degenereze într-un cutremur financiar mondial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ....lipsa de viziune sau de curaj a factorilor de decizie politica. ..... 

    Sigur ca da; politicienii se pricep doar la hau,hau...; necazul mare este ca si la nivel european (si mondial) situatia este aceasi. Adevarata valoare se vede in momentele dificile.

    Ce o sa constatam dupa terminarea "ostilitatilor" : cei mari vor fi si mai mari, iar dictatul lor, pe masura. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb