DEPOZITARUL CENTRAL A PUS LA BĂTAIE JUMĂTATE DIN FONDUL DE GARANTARE SSIF "Harinvest", forţat să vândă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 noiembrie 2013

SSIF "Harinvest", forţat să vândă

Sobolewski: "Dacă avem un participant care eşuează decontarea cash, vom lua măsuri decisive să eliminăm ameninţarea din sistem"

"Harinvest" are o cotă de 26% din piaţa tranzacţiilor cu produse structurate

Depozitarul Central a recuperat banii Fondului, afirmă oficialii pieţei

Depozitarul Central a trebuit să folosească 500.000 de euro, jumătate din Fondul de Garantare pe care îl gestionează, după ce SSIF "Harinvest" nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group.

Conform procedurilor în astfel de situaţii, brokerul a iniţiat vânzări forţate ("sell-out") din portofoliu.

Potrivit Depozitarului Central, Fondul de Garantare a fost reconstituit, banii fiind recuperaţi.

Oficialii Depozitarului ne-au transmis: "Având în vedere faptul că un participant la sistemul Depozitarului Central nu a disponibilizat fondurile băneşti necesare pentru finalizarea decontării, Depozitarul Central a utilizat o parte din fondul de garantare, care ulterior a fost returnată în întregime de către participantul respectiv.

Atât înainte, cât şi ulterior utilizării fondului de garantare, Depozitarul Central a aplicat şi alte măsuri de management al riscului, spre exemplu procedura de vânzare specială sau impusă, toate aceste măsuri aplicate reprezentând proceduri normale prevăzute în Codul Depozitarului Central".

Însă situaţia creată nu a fost deloc pe placul lui Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, care anunţă măsuri drastice împotriva brokerului care a eşuat decontarea.

Domnia sa ne-a declarat: "Se întâmplă, uneori, ca un participant la piaţă să nu îşi îndeplinească obligaţiile de decontare. Acum, s-a întâmplat pe partea de «cash». Participantul nu a avut suficienţi bani pentru decontare. Întrucât înţeleg foarte bine clearingul şi settlementul şi ca reprezentant al acţionarului majoritar al Depozitarului Central, pot să vă spun că Depozitarul Central a luat toate măsurile necesare, într-un mod profesionist.

Totuşi, acel broker a creat nişte probleme. Dacă avem un participant care eşuează decontarea cash, vom lua măsuri decisive să eliminăm ameninţarea din sistem. Îmi pare rău, dar piaţa de capital este ca un comandament: trebuie să ai bani să plăteşti acţiunile. Fie ale tale sau împrumutate, trebuie să ai banii".

În vară, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Cental, declara că, până atunci, resursele Fondului de Garantare nu fuseseră utilizate decât o singura dată, în 2009, pentru o suma foarte mică, în limita contribuţiei participantului respectiv în sistem.

Autoritatea de Supraveghere Financiară investighează situaţia creată de "Harinvest", potrivit Cătălinei Sava, Şeful Departamentului Supraveghere în cadrul sectorului piaţă de capital din ASF.

Mai mult decât o simplă analiză, se pare că ASF a demarat chiar un control la "Harinvest", potrivit unor surse din piaţă.

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii "Harinvest" ne-au transmis că nu au o poziţie oficială asupra subiectului.

Surse din piaţă ne-au spus că la "sell-out"-urile iniţiate ieri nu s-au găsit cumpărători pentru acţiunile mai puţin lichide.

Săptâmâna trecută, au fost vândute prin "sell-out", 113.000 de acţiuni BVB la 24 de lei/unitate, în timp ce, pe piaţă preţul fluctua între 25,92 şi 26,85 lei.

"Harinvest", performer la intermedierea produselor structurate

Alte surse ne-au spus, însă, că deşi vânzările forţate ar trebui să fie excepţii, "Harinvest" ar fi recurs la aceste operaţiuni, timp de câteva luni la rând. Potrivit unor zvonuri, BCR ar fi fost contraparte pentru "Harinvest" la unele vânzări forţate de certificate emise de Erste Group.

Reprezentanţii BCR nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aceste zvonuri, răspunsul lor fiind: "Nu putem comenta".

"Harinvest" a intermediat tranzacţii de 298,45 milioane lei, până la finalul lunii octombrie, ocupând locul 12 în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 1,68%.

Produsele structurate intermediate reprezintă însă 86% din volumul înregistrat de casa de brokeraj.

"Harinvest" are o cotă de 26,60% din tranzacţiile cu produse structurate, în acest an, ocupând locul al doilea în topul intermediarilor, după BCR.

În acest an, "Harinvest" a avut, lunar, performanţe la tranzacţiile cu certificate, ocupând mereu una din primele două poziţii în topul brokerilor.

În piaţă se comentează că, anul acesta, "Harinvest" a crescut mult, pe seama unui client pe segmentul de produse structurate.

Rata medie a decontărilor eşuate în Europa, în T+3, aproximativ 1,1%

Oficialii Depozitarului Central ne-au mai transmis că dintr-o analiză realizată de Asociaţia Depozitarilor Centrali din Europa în cursul anului 2012, procentul de decontare cu succes a tranzacţiilor a fost de 99,12% în Austria, 97% în Italia, respectiv rata medie a decontărilor eşuate în Europa în data decontării este de aproximativ 1,1%, respectiv sub 0,5% în ziua următoare datei de decontare (procentele se referă la numărul de tranzacţii).

Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central ne-a declarat: "Decontările parţiale sau ratate fiind evenimente uzuale pe pieţele dezvoltate şi emergente, nu trebuie să le privim ca pe operaţiuni în afara pieţei de capital sau ca pe situaţii excepţionale. Depozitarii centrali şi europeni au prevăzute, în procedurile lor pentru pieţele în care-şi desfăşoară activitatea, mecanisme de gestionare a riscurilor,

pentru a se asigura că procesul de decontare se desfăşoară cu risc controlat. Toate aceste mecanisme sunt descrise detaliat şi în Codul Depozitarului Central, aprobat de ASF şi BNR - instituţii care, de altfel, au şi fost notificate asupra acestei situaţii. Mai mult decât atât, şi procedurile de «buy in» (n.r. cumpărare specială) şi «sell out» (n.r. vânzare forţată) sunt detaliate în Codul Depozitarului şi avem o comunicare permanentă cu Bursa de Valori Bucureşti când aceste situaţii apar. În general, fondul de garantare face parte din mecanismele de gestionare a riscurilor ( în ţările unde fondul de garantare există şi este administrat de depozitari) iar depozitarii, ca administratori de drept ai acestor fonduri, trebuie să se asigure că utilizarea acestor fonduri se înscrie în procedurile de piaţă aprobate, iar dacă lichidităţile din aceste fonduri de garantare sunt utilizate pentru decontarea tranzacţiilor participanţilor care întâmpină dificultăţi, sumele utilizate vor fi rambursate integral de aceşti participanţi. La ora actuală, fondul de garantare administrat de Depozitarul Central este în starea lui integrală.

Astfel de situaţii fiind frecvente pe majoritatea pieţelor, inclusiv pe cele cu care ne place să ne comparăm, ar trebui privite ca atare şi să nu le acordăm o atenşie mai mare decât este cazul".

Potrivit Codului Depozitarului Central, în situaţia în care un Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru nu dispune de suficiente disponibilităţi în contul de decontare pentru acoperirea obligaţiei de plată la data decontării tranzacţiei iniţiale de cumpărare, acesta poate solicita sistemului de tranzacţionare efectuarea de tranzacţii de vânzare specială (sell-out speciale), în scopul obţinerii de fonduri pentru decontare, notificând totodată Depozitarul Central asupra iniţierii acestei operatiuni.

Decontarea tranzacţiilor de vânzare specială (sell-out speciale) va avea loc înainte sau cel târziu la data decontării tranzacţiilor iniţiale de cumpărare, potrivit Codului.

Fondul de Garantare se constituie în scopul asigurării resurselor financiare necesare bunei funcţionări a mecanismului de decontare a tranzacţiilor încheiate în sistemele de tranzacţionare şi înregistrate în sistemul Depozitarului Central.

Acţionarii Harinvest sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Craciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%).

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. in piata se comenteaza....e clar, ce dracu...bine ca nu a avut cota de piata peste bcr...daca aveau 2 clienti, sigur ii depaseau...pacat de inca o pata la bisnitzareala

    de ce sa faci trz pe structurate la bvb?faci trz ori cu bcr ori cu harinvest...mergi direct pe externe si reduci si riscul valutar...

    1. Ce piata avem...

    Stimate domnule Sobolewski,

    abia au trecut cateva saptamani de cand ati ajuns pe plaiurile mioritice si se pare ca domnul Treichl isi teleporteaza personalitatea.Doamna Adina este o finuta si spune " Însă situaţia creată nu a fost deloc pe placul lui Ludwik Sobolewski", desi domnul director zice " Dacă avem un participant care eşuează decontarea cash, vom lua măsuri decisive să eliminăm ameninţarea din sistem." Eu ma gandeam ca intre timp dvs. v-ati adaptat la plaiurile mioritice, din moment ce nu ati avut nicio obiectiune atunci cand Romgaz prezinta doua valori diferite ale capitalului social, asemenea Petrom , sau mai bine zis OMV Petrom, pentru a corecta pe Fitch, pana in primavara cand au reusit sa invete limba prietenului Wolfgang. Ce parere v-ati face dumneavoastra daca i-am lua un interviu prietenului Andreas si sa-l intrebam cum ar fi sa listam cele sase procente ale oltenilor la BCR. Probabil ca acum sunt bani suficienti sa cumpere squizoutu, ca daca era sa o faca in 2009 nu le ajungeau nici daca puneau amanet pe DJ Otzi daca vreun adormit citea prospectu si vedea RITARN ON ECHITY da 53,4 (cincizeci si trei de procente virgula patru) . Va dau aici letopisetul original pentru anii 2009 si 2008 extras de plante " Return on equity 53.4% 40.8%" pentru anii 2008 si 2007. Cu siguranta dvs. va este cunoscuta expresia domnului Ackerman referitoare la 25% ROE si oprobiul cetatenilor germani care au reactionat virulent la aceasta remarca. Sunteti un om extrem de inteligent pentru a intelege ca a face dublu profit acestei cifre si apoi a spune ca te enervezi daca se va lista participatia majoritara a ERSTE cativa ani mai tarziu nu este chiar cea mai diplomatica exprimare pentru personalitate de marimea domniei sale. Daca exista persoane care au intelepciunea sa citeasca intreg articolul doamnei Adina ar putea sa ridice din spranceana la silabisirea acestei propozitii " "Harinvest" are o cotă de 26,60% din tranzacţiile cu produse structurate, în acest an, ocupând locul al doilea în topul intermediarilor, după BCR. " In loc de comentariu as spune doar IN ESENTA , IDENTIC. Salutari virtuale, Maidanezul Consecvent.  

    La ce sa intamplat ssif trebuia suspendat de cnvm imediat ! Aici sau incalcat reguli de baza ale pietei ! Cand a fost ultimul control preventiv al cnvm ?

    Ar trebui ca cei care vin cu produsele structurate pe piata introducand un risc sporit sa aiba si contributie pe masura emisiunilor la fondul de garantare . Asa se poate fura din fondul de compensare strans cu atata efort de intermediarii de buna credinta de la clientii lor. Cei care emit produse structurate sa aiba inca un acord intocmai ca la ofertele publice cu cei care vor sa participe la piata pe fiecare simbol emis. Ar trebui sa fie ultima oara cand se apeleaza la fondul de garantare pentru riscurile cu produse structurate. Daca actiunile de la Harinvest care au fost vandute de forta majora de BVB erau gajate sau aveau alte sarcini si chichite legate de ele ? Ce se intampla atunci ? 

    Iata ce spunea ultimul control la harinvest din 2011: 

    ocietatea a oferit clienților săi în decursul întregii perioade controlate, posibilitatea de a realiza tranzacţii de cumpărare fără ca aceștia să aib 

    ă disponibilul necesar în cont la momentul 

    decontării, utilizând fondurile 

    disponibile ale unor clienți creditori. Fapta este calificată ca fiind practică frauduloasă 

    conform prevederilor art. 163 lit. 

    c) din Regulamentul C.N.V.M. nr.32/2006 (în lipsa acordurilor clienților creditori de utilizarea fondurilor proprii pentru acoperirea acestor debite), iar ulterior datei intrării in vigoare a Dispunerii de Mă 

    suri a C.N.V.M. nr. 5/2009, conform prevederilor art. 2 alin. (2) lit. f) din Dispunerea de Masuri a 

    C.N.V.M. nr. 5/2009.  

    Pt ce ia comisionu din tranzactii cnvm ? 

    Cnvm ? ASF ? care sunteti pe acolo ? 

    La mai mult de 6 luni de la infiintarea ASF e varza site-ul asta al institutiei . Nu gasesti nimic la zi. totul e istoric si ascuns de la declaratii de avere pana la informari zilnice asupra activitatii acestei institutii publice ! Te plimbi ca intr-o jungla totul e ascuns si greu accesibil ! 

    In DECIZIA NR. A/326/08.08.2013 se spune ca in urma controlului efectuat la elda a fost sanctionat un broker de la actinvest ! copy-paste a la ponta !

    Ar trebui ca CNVM sa publice rezultatele controalelor efectuate la SSIF, acestea sa fie puse pe site cnvm iar SSIF la randul lor sa le aiba puse pe site.  

    1. Ar trebui ca rezultatele tuturor controalelor sa fie facute publice indiferent daca se constata sau nu nereguli.

      Stimate dl. Teraflu,

      In legatura cu afirmatia dvs. "in DECIZIA NR. A/326/08.08.2013 se spune ca in urma controlului efectuat la elda a fost sanctionat un broker de la actinvest ! copy-paste a la ponta", rog sa faceti verificari.... Nu e vorba de niciun copy paste.... Verificati angajatorul ASIF-ul 

      Rog profesionalism in afirmatiile dvs. ....

      Astept scuzele dvs. in legatura cu afirmatia de mai sus 

      Acesta este paragraful din decizia cnvm :

      Având în vedere controlul tematic efectuat la S.S.I.F. Eldainvest S.A. în perioada 25.03.2013 

      – 29.03.2013, în sarcina dlui. Claudiu Pocorea, 

      în calitate de agent pentru servicii de investiții financiare în cadrul S.S.I.F. Actinvest 

      S.A., autorizat prin Decizia C.N.V.M. nr. 

      365/23.01.2004, a fost identificat un ordin de vânzare (în legătură cu acțiunile unui emitent 

      admis la tranzacționare în cadrul secțiunii bursiere RASDAQ) preluat în data de 21.12.2012 a ora 10:30:00 și introdus în sistemul de tranzacționare al bursei la ora 13:56:33, fiind astfel încălcate prevederile art. 137 alin. (1) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 32/2006. "

      Unde e greseala mea demna de atata rusine ! 

      Revin... Inainte de a face o afirmatie, de a arunca cu noroi, ar trebui sa studiezi... Deontologic, asa se face!!!

      Inca astept scuzele tale!!!! 

      Nu te inteleg ! Asa scrie pe site-ul cnvm-ului. ce vrei mai mult ? Tu unde citesti, unde studiezi, unde te informezi ?

      Daca tot nu ai toate informatiile, e mai bine sa nu mai arunci cu noroi... gen "copy paste a la Ponta"....

      Ti-am acceptat scuzele :p 

      Sa fi fericit !

    domnule sobolewski, pe cei de la bcr si pe domnul valerian ionescu (amendat de cnvm pt.nerespectarea L 297/2004)ar trebui sa ii intrebati despre produsele structurate mai exact cum au respectat domniile lor in 2011 parametrii aplicabili furnizorilor de lichiditate.apropo procesul cu muntenia imobilare in ce stadiu este?? p. s. bcr a incalcat in perioada iunie 2011-ianuarie 2012 parametrii aplicabili furnizorilor de lichiditate in 136 de cazuri asa cum ne anunta cnvm la vremea respectiva

    1. polonezul s-ar putea sa stie fabula "cainele si catelul" si sa nu vrea sa deranjeze stapanul care tine lesa.

      Ar trebui ca in SUA, Cnvm sa oblige emitentul de cate ori nu sau asigurat cotatii sa plateasca compensatii clientilor intre pretul minim si cel maxim !

      tocmai derivatele de la Erste Group s-au impotmolit. Pai dumnealor nu stiu nici componenta Stoxx EU Largita la 15 si imi aduc aminte comunicatilii in care se spune ca nu se poate asigura o co tatzie. Atunci prietenul Andreas ramanea linistit ca in reclama drei wetter taft.Frizura rezista. Ar fi un slogan cel putin la fel de tare ca urmatorul: My Name is Base, CaptainBase. And I'm always back ...

    structuratele sint instrumente care nu contribuie cu absolut nimic la sanatatea bursei.

    sint un drog "legal" pentru gambleri. 

    Dl. Sobolewski, faceti o cerere la ASF sa le interzica.

    e mai bine pentru toata lumea 

    Sper ca dupa intamplarea asta se va urgenta infintarea Contrapartii Centrale care va gestiona riscul de decontare.Astazi piata de capital din Romania este tot in epoca primitiva in care tranzactiile se fac pe INCREDERE.Orice ametit de trader poate sa introduca ordine in bursa lui marmake de orice marime fara sa verifice nimeni disponibilitatile banesti ale participantului.Nu se schimba sistemul deoarece ar crapa peste 90% dintre brokeri.

    1. Mai rau acum exista online, daca cad filtrele ce se poate intampla si cine raspunde !

      Tanasoiu habar n-are de piata.A investit milioane de euro in siteme aberante si futuriste,in intocmiri de chestionare la nivel european ca sa fie alesa sefa in structura europeana iar Agalopol daca-l scuturi putin este ZERO barat.SAstia doi se opun din rasputeri infintarii Contrapartii Centrale.Depozitarul are in acest moment peste 70 de salariati si cheltuieli lunare de peste 1 mil lei.Nimeni nu-i trage la raspundere!Sunt stat in stat.De acolo trebuie sa inceapa Sobolewski cu curatirea putegraiului din piata!

      Habar n-ai ce vorbesti. Nu la Depozitar s-a impotmolit CCP ul si o stie toata lumea! Daca vrei sa barfim, ai gresit locul. Fiti mai profesionisti, oameni buni, ca de la voi incepe schimbarea (stii tu ce vreau sa spun).

      Familia mea detine un portofoliu insemnat prin harivest.... Esposibil sa-l piarda ? Cine raspunde pentru aceasta pierdere ? Actionarii harinvest au vreo raspundere ?

      Familia mea detine un portofoliu insemnat prin harivest.... Esposibil sa-l piarda ? Cine raspunde pentru aceasta pierdere ? Actionarii harinvest au vreo raspundere ?

      Harinvest a vandut prin procedura sell out actiuni detinute in nume propriu. Depozitarul nu se atinge de detinerile clientilor intermediarului respectiv, acestea se afla oricum in alt cont, diferit de contul house

    HARINVEST A VANDUT TOATE ACTIUNILE CLIENTILOR SI A PIERDUT TOTI BANII CLIENTILOR!!! NU MAI ARE NIMIC !!! CEL MAI MARE CUTREMUR PE PIIATA FINACIARA!!! TOTI INVESTITORII DIN ROMANIA SI DIN STRAINATATE VOR FUGII DE ROMANIA DUPA SCANDALUL CARE VA FII LA HARINVEST IDUPA AFLAREA ADEVARULUI PE CARE AL ASCUNDE ASF -BVB SI DEPOZITARUL CENTRAL !!!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb