• Conducerea instituţiei nu a abandonat speranţa de a deveni un centru regional în domeniu
Conducerea Depozitarului Central (DC) estimează, pentru 2009, un profit brut de 167.785 de lei, în scădere cu 94,77% faţă de profitul înregistrat anul trecut, potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli aprobat de acţionarii instituţiei în Adunarea Generală de joi.
Reprezentanţii DC au explicat că Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2009 a fost construit astfel încât să susţină realizarea obiectivelor pe care Depozitarul le-a stabilit prin Planul de Afaceri pe 2009.
"Obiectivele stabilite sunt subordonate viziunii Depozitarului Central de a deveni centru regional pentru activitatea de depozitare şi decontare sud-est europeană", a declarat Adriana Tănăsoiu, directorul general al DC.
Conducerea instituţiei şi-a reiterat intenţia, menţionată de Planul de Afaceri, de a dezvolta cadrul post-tranzacţionare necesar pentru operaţionalizarea platformei regionale MTF a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Anunţul survine în condiţiile în care, la finele lunii martie, proiectul MTF dezvoltat de Bursă în parteneriat cu DC a fost pus temporar "pe tuşă", ca urmare a concedierii consultantului italian Giulio DiCerbo.
Planul de afaceri al DC mai urmăreşte analizarea şi adoptarea celei mai eficiente structuri de conturi, în funcţie de standardele europene şi de stadiul de pregătire a participanţilor la piaţa BVB sau îmbunătăţirea managementului riscului şi întărirea măsurilor de securitate privind protejarea deţinerilor de instrumente financiare.
De asemenea, în planul de afaceri a fost prevăzută extinderea modelului complex de împrumut de instrumente financiare (cu administrare de garanţii) la nivelul tuturor instrumentelor financiare şi tuturor participanţilor, care reprezintă premisa pentru dezvoltarea de noi mecanisme şi tehnici de tranzacţionare la BVB, precum şi analiza oportunităţii implementării unui nou sistem de gestionare a garanţiilor, în contextul noului model de împrumut de instrumente financiare şi a adoptării unei noi structuri de conturi.
Depozitarul Central şi-a mai propus iniţierea unor proiecte pentru dezvoltarea de noi facilităţi pentru participanţi, similare cu cele oferite de cei mai dezvoltaţi depozitari centrali din Uniunea Europeană, coroborată cu proiecte pentru dezvoltarea de noi servicii pentru companiile cu care Depozitarul Central are contract de registru şi, în special, cu cele admise la cota BVB, cum ar fi: servicii de plată a dividendelor, servicii privind acţiuni corporative voluntare, servicii informaţionale (comunicări acţionariat, rapoarte şi statistici).
Tot în planul de afaceri au mai fost incluse finalizarea analizei oportunităţii autorizării Depozitarului Central, ca instituţie de credit cu scop limitat, prin care Depozitarul Central ar putea fi într-o poziţie competitivă egală cu ceilalţi depozitari centrali din Europa şi participarea activă, alături de BVB, la iniţiativele europene şi la proiectele iniţiate de Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.