Depozitele First Republic Bank au scăzut cu peste 100 de miliarde de dolari

D.T.
Bănci-Asigurări / 25 aprilie 2023

Depozitele First Republic Bank au scăzut cu peste 100 de miliarde de dolari

Acţiunile First Republic Bank (FRC.N) au scăzut cu mai mult de 20%, iar depozitele au scăzut cu peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru, informează Reuters. Banca a declarat că explorează opţiuni precum restructurarea bilanţului.

Scăderea depozitelor a umbrit profiturile care depăşeau aşteptările pentru compania asediată, susţinute prin depozite de la giganţii bancari americani luna trecută, după ce doi creditori regionali s-au prăbuşit.

First Republic, cu sediul în San Francisco, intenţionează să îşi micşoreze bilanţul şi să reducă cheltuielile prin reducerea compensaţiilor directorilor, reducerea spaţiului de birou şi concedierea a aproape 20% până la 25% dintre angajaţi în al doilea trimestru, a anunţat aceasta ieri. Compania îşi propune, de asemenea, să-şi crească depozitele asigurate şi să reducă împrumuturile de la Federal Reserve Bank.

"Luăm măsuri pentru a ne reduce semnificativ cheltuielile, pentru a ne alinia atenţiei noastre pe reducerea dimensiunii bilanţului", a declarat CEO-ul Mike Roffler.

First Republic a mai spus că "urmăreşte opţiuni strategice" pentru a ajuta la accelerarea progresului în consolidarea băncii, fără a oferi detalii. Creditorul studia toate opţiunile disponibile, potrivit unei persoane familiarizate cu problema, vorbind sub rezerva anonimatului. Sursa a mai spus că banca caută să ajute guvernul SUA convocând partide care ar putea juca un rol în susţinerea averii First Republic, inclusiv firme de capital privat şi mari creditori.

First Republic a intrat în atenţie după ce Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank s-au prăbuşit luna trecută, zguduind încrederea în băncile regionale din SUA şi determinând clienţii să mute miliarde de dolari către instituţii mai mari.

"Odată cu închiderea mai multor bănci în martie, am experimentat ieşiri de depozite fără precedent", a declarat Neal Holland, şeful financiar al First Republic.

Depozitele au scăzut la 104,47 miliarde dolari în primul trimestru, de la 176,43 miliarde dolari în al patrulea trimestru, în ciuda faptului că împrumutătorul a obţinut o rată de salvare de 30 de miliarde de dolari în depozite combinate de la companiile grele din sectorul bancar din SUA, inclusiv Bank of America Corp. (BAC.N), Citigroup Inc. (C.N) , JPMorgan Chase & Co (JPM.N) şi Wells Fargo & Co (WFC.N). Fără depozitele de 30 de miliarde de dolari oferite de băncile mari, scăderea depozitelor ar fi fost de aproape 102 de miliarde de dolari.

"Am estimat că ieşirea netă de depozite se ridică la aproximativ 40 de miliarde de dolari", a declarat Coffey, potrivit sursei. "Să pierzi atât de mult din depozite şi să trebuiască să le înlocuieşti cu împrumuturi este foarte costisitoare", adaugă acesta.

Totuşi, depozitele au început să se stabilească în săptămâna din 27 martie şi au rămas stabile până în 21 aprilie, a spus compania. Creditorul a câştigat 1,23 dolari pe acţiune în primele trei luni încheiate în martie, cu mult peste cei 85 de cenţi pe acţiune estimaţi analiştii pentru trimestrul respectiv. Rezultatele au arătat amploarea pagubelor suferite de Prima Republică după criza bancară de luna trecută, care a alimentat îngrijorarea cu privire la răspândirea panicii în sistemul financiar. De asemenea, se confruntă cu o cale dificilă pentru a-şi reînvia averile, spun analiştii bancari şi experţii din industrie.

Cartea de credite şi portofoliul de investiţii al First Republic au devenit, de asemenea, mai puţin valoroase pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut. Opţiunile băncii sunt limitate atunci când vine vorba de vânzarea activelor.

Banca caută modalităţi în care îşi poate reduce dimensiunea dacă încercările sale de a strânge noi capitaluri eşuează.

Agenţia de rating Moody's a retrogradat astăzi First Republic alături de alte câteva bănci. Creditorul şi-a redus ratingul cu trei niveluri, ceea ce a fost mai sever decât comparaţii, inclusiv Western Alliance Bancorp (WAL.N), Comerica Inc (CMA.N) şi US Bancorp (USB.N).

Investitorii analizează rezultatele mai multor bănci regionale pentru a-şi evalua starea de sănătate şi capacitatea de a absorbi şocuri financiare viitoare. Cele mai mari bănci din SUA au raportat profituri extraordinare din plăţile mai mari ale dobânzilor în primul trimestru, eliminând în mare măsură tulburările, precizează sursa.

"Este doar o imagine foarte strânsă pentru First Republic, pe baza câştigurilor sale", a spus analistul Autonomous Research Smith. "A pune în formă banca va fi multă muncă, ca să spunem uşor", a mai adăugat acesta.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Buna ziua,

    Ar fi fost util sa precizati ca banca nu are legatura cu First Bank prezenta si la noi (sau daca are sa specificati). Astfel de articole pot crea panica printre deponentii bancilor.

    Cu respect. 

    1. Banca se numeste FIRST REPUBLIC, nu FIRST BANK.

      E un mesaj pertinent. Asemănarea de nume este mare și nu e clar dacă există legătură între ele sau nu.

    SUA e plina de bănci fantoma

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb