Depozitul geologic pentru combustibil nuclear uzat are ca termen de realizare anul 2055 şi va costa peste două miliarde de dolari, a declarat, ieri, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive (ANDRAD), Gheorghe Ioniţă. În prezent, nicio ţară din lume nu are un astfel de depozit geologic (de mare adâncime), iar primul ar putea fi realizat de SUA în 2020, probabil cam în acelaşi timp cu Suedia şi Finlanda.
ANDRAD urmează să dezvolte un program de cercetare privind conceptul de depozitare ecologică a combustibilului nuclear, crearea unui laborator subteran de cercetări în domeniu şi un program de cercetare-dezvoltare privind selectarea rocii gazdă şi a amplasamentului.
Potrivit Agerpres, Dobrogea este avută în vedere pentru realizarea acestui depozit, datorită apropierii de generatorul de deşeuri - centrala de la Cernavodă şi a faptului că depozitul poate fi construit în rocă granitică de şisturi verzi. Acest tip de rocă reprezintă, însă, o specificitate a României, care nu ar mai putea beneficia astfel de prea multă experienţă internaţională în domeniu. În acest depozit vor fi aduse numai deşeuri radioactive din Româ-nia, însă la nivel internaţional există iniţiative privind crearea unor depozite regionale.
Potrivit reprezentanţilor ANDRAD, depozitarea câtorva zeci de kilograme de deşeuri radioactive pe 20 de ani costă şase milioane de euro, luând în calcul preţurile solicitate de Rusia la momentul actual.