Dolarul s-a depreciat în raport cu euro în ultima zi a săptămânii trecute, pe pieţele externe, depăşind pragul de 1,35 unităţi/euro, aşa cum anticipau analiştii. Scăderea a avut la bază speculaţiile privind o viitoare majorare a dobânzii Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce vine în sprijinul euro. Moneda americană a fost cotată, vineri, la 1,3539 unităţi/euro, de la 1,3480 unităţi/euro în ziua precedentă, pe piaţa din New York. În cursul şedinţei de vineri, dolarul s-a depreciat până la 1,3547 unităţi/euro, aceasta fiind cotaţia cea mai scăzută atinsă după ianuarie 2005. Amintim că, în decembrie 2004, dolarul a înregistrat cotaţia minimă a tuturor timpurilor, 1,3667 unităţi/euro.
Administraţia SUA a anunţat, vineri, că preţurile plătite producătorilor americani au crescut cu 1% în luna martie. Specialiştii aşteptau o creştere de numai 0,7%.
Deficitul comercial al SUA a scăzut în februarie
Deficitul comercial al SUA a scăzut, în mod neaşteptat, în februarie 2007, comparativ cu luna anterioară, dat fiind că americanii au cumpărat mai puţine bunuri din China şi au importat mai puţin petrol, arată datele oficiale publicate vineri de administraţia de la Washington. În februarie, deficitul comercial al SUA a însumat 58,4 miliarde de dolari, faţă de 58,9 miliarde în ianuarie, conform cifrelor Departamentului Comerţului. Economiştii anticipau un deficit comercial de 60 de miliarde de dolari.
Atât importurile, cât şi exporturile SUA au scăzut în perioada analizată. Importurile de bunuri şi servicii au scăzut cu 1,7%, la 182,4 miliarde de dolari, de la 185,7 miliarde în ianuarie. Importurile de bunuri industriale, care includ petrolul, au scăzut la 44 miliarde de dolari, de la 47,9 miliarde de dolari. Importurile din China au scăzut, în februarie, până la cel mai mic nivel de după mai 2006.
Importurile de ţiţei au scăzut la 20,7 miliarde de dolari, de la 24,5 miliarde în ianuarie. Nivelul din februarie este cel mai redus atins după iunie 2005.
Exporturile SUA s-au diminuat cu 2,2% în februarie, la 124 miliarde de dolari, de la 126,8 miliarde în ianuarie.
Deficitul comercial pe relaţia cu China a scăzut la 18,4 miliarde de dolari, de la 21,3 miliarde. În primele două luni ale anului în curs, China a livrat în SUA bunuri de 48,7 miliarde de dolari, depăşind Canada, care era, până acum, cel mai mare exportator către SUA.
Totuşi, analiştii nu sunt prea optimişti şi nu cred că vom vedea o îmbunătăţire simţitoare anul acesta a situaţiei SUA.