Deputat UDMR: Leul a supravieţuit datorită BNR, rămâne de văzut cât va mai rezista Banca Centrală

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 august 2011

Deputatul UDMR Lakatos Peter a criticat modul în care au fost făcute în ultimii ani rectificările bugetare precum şi faptul că împrumuturile statului nu au dus la rezultate în infrastructură, potrivit Mediafax.

Întrebat care consideră că sunt cauzele crizei economice mondiale, Lakatos a răspuns că este vorba despre consumul exagerat pe credit şi despre lipsa de reformă din anumite state.

Pe de altă parte, el a spus că în România restructurarea economiei nu s-a produs. "În cei 20 de ani, privatizarea a avut loc, dar nu am avut o strategie foarte bine definită, care să treacă peste mandatele unor guverne, pe termen mediu sau lung", a spus deputatul UDMR.

"În afara faptului că suntem strâns legaţi de economia Uniunii Europene, n-am încercat şi n-am reuşit să avem exportul către ţările fostei Uniuni Sovietice, iar, în ceea ce priveşte agricultura, care ar trebui să fie un motor foarte important la ora actuală, foarte puţin s-a făcut. Aceste lucruri m-au făcut mai pesimist", a spus Lakatos Peter.

El a criticat politica de împrumuturi practicată în ultimii ani, precum şi rectificările bugetare. "În momentul în care cineva verifică rapoartele Curţii de Conturi în ultimii cinci ani, poate să observe că din 2006 până în prezent rectificările care au fost în plus ulterior nu au fost confirmate de rezultate şi deficitul bugetar a cres-cut de fiecare dată, iar suma împrumutată din 2004 până acum s-a triplat", a spus Lakatos.

În opinia sa, ritmul de creştere a îndatorării este alarmant sau trebuie să dea de gândit. "Foarte rapid am ajuns la acest grad de îndatorare, fără să fie rezultate concrete în infrastructură. Aici avem probleme foarte mari, dar numai în acest an Guvernul şi preşedintele au conştientizat, şi numai acum, în al 25-lea ceas se îndreaptă efortul către investiţii în infrastructură", a spus parlamentarul.

El a amintit că reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional, inclusiv Jeffrey Franks, spuneau, în 2010, că prin creşterea consumului se va relansa economia. "Era clar că nu cunosc realităţile româneşti şi psihologia populaţiei ţării, care, după ce s-a ars odată, trece la economii sau încearcă, dacă mai poate, să economiseas-că. Noi încă mai avem avantajul, comparativ cu Ungaria de exemplu, că leul, faţă de euro, s-a ţinut şi se ţine încă bine. La noi, datorită politicii juste a BNR, nu am avut până acum probleme, dar nu ştim cât va rezista Banca Naţională şi cât vor rezista rezervele în valută", spune deputatul.

Întrebat cum vor evolua lucrurile la nivelul economiei mondiale, Lakatos a răspuns că există un efort dis-perat din partea Germaniei şi Franţei de a salva moneda euro şi Uniunea Europeană, dar că acest lucru trebuie să se combine cu poziţia SUA, care trebuie să realizeze că sunt vulnerabile pentru prima dată în ultimii 20-30 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb