Deputaţii au finalizat dezbaterile la noul Cod Penal

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2004

Calomnia continuă să fie incriminată

Camera Deputaţilor a votat ieri, pe articole, modificările la Codul Penal. Printre noutăţile pe care le aduce proiectul se află împărţirea infracţiunilor în crime şi delicte. Această delimitare duce la o mai clară apreciere a pedepselor. Majoritatea deputaţilor au apreciat că noul Cod Penal reprezintă un pas înainte în legislaţia în materie.

Cel mai disputat a fost articolul privind dezincriminarea calomniei ca infracţiune penală. Opoziţia a cerut fie trecerea calomniei în Codul Civil, fie reducerea pedepsei pentru calomnie. "Exigenţele europene în domeniu cer ca această infracţiune să dispară, pentru că incriminarea ei reprezintă o inhibare a celor ce critică guvernarea", a declarat în plen, deputatul PD Emil Boc.

PSD a replicat prin vocea deputatului Ioan Timiş, susţinînd că dezincriminarea insultei şi pedepsirea calomniei cu zile amendă reprezintă o soluţie bună, care trebuie păstrată. "Partidul Social Democrat apreciază că această lucrare juridică aduce o nouă filosofie în materia penală şi respectă exigenţele europene", a declarat Ioan Timiş.

PRM a salutat eliminarea infracţiunii de insultă, însă în opinia parlamentarului Lucian Bolcaş, Codul face lucrurile doar pe jumătate. "Ar trebui ca şi calomnia să fie trecută în latura civilă a dreptului, pentru că orice lucru, oricît de bun, poate fi folosit împotriva celor care l-au creat", a afirmat deputatul PRM. Mai mult, Lucian Bolcaş s-a arătat nemulţumit de menţinerea în Cod a unor infracţiuni care nu îşi mai găsesc locul într-o economie de piaţă, dînd drept exemplu specula.

Deputaţii democraţi s-au declarat mulţumiţi de noile elemente din Codul Penal, care îl fac să fie modern. Printre aceste elemente salutate de PD sînt introducerea conceptului de răspundere penală a persoanei juridice şi sistematizarea infracţiunilor şi pedepselor. Şi liberalii au salutat noile reglementări, considerînd că acestea ne aliniază la exigenţele Uniunii Europene. Proiectul dezbătut de deputaţi propune noi abordări ale instituţiei infracţiunii, sistemul cauzelor justificative şi al cauzelor care înlătură caracterul penal al faptei şi sistemul sancţiunilor. Sistemul cauzelor justificative include legitima apărare. Astfel, o infracţiune săvîrşită pentru a preveni un atac material direct şi imediat sau intrarea prin forţă în locuinţă nu va mai fi sancţionată. La fel, nu vor fi sancţionate infracţiunile săvîrşite în stare de necesitate, adică atunci, cînd au fost făcute pentru a salva viaţa sau proprietatea unei persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb