Deputaţii PE, îngrijoraţi de polarizarea statelor din Balcanii de Vest

Elena Deacu
Internaţional / 11 martie 2015

Parlamentul a votat astăzi rezoluţiile prin care a evaluat progresele reformelor în Serbia, Kosovo, Muntenegru şi în fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi au subliniat provocările continue pe care le ridică statul de drept, corupţia, discriminarea, ritmul reformelor structurale şi polarizarea vieţii politice.

Parlamentul a salutat reluarea discuţiilor la nivel înalt între Priştina şi Belgrad, subliniind că relaţiile lor trebuie să se normalizeze pe deplin.

Parlamentul a salutat, în rezoluţia adoptată, angajamentul noului guvern sârb faţă de procesul de integrare în UE şi abordarea constructivă a acestuia în relaţiile cu vecinii. Procesul de aderare trebuie să fie, totuşi, mai inclusiv şi transparent, se arată în text. Serbia trebuie să facă mai mult pentru reforma justiţiei, pentru creşterea transparenţei privind proprietarii media şi pentru alinierea politicii sale externe şi de securitate cu cea a UE, mai ales în ceea ce priveşte Rusia, au mai spus deputaţii.

"2014 a fost un an important pentru Serbia, având în vedere că au fost începute negocierile de aderare. Durata lor va depinde de capacitatea Serbiei de a face progrese susţinute în domenii cheie, cum ar fi statul de drept, guvernanţa economică şi normalizarea relaţiilor cu Kosovo. Sunt convins că acest progres poate şi va fi făcut. Trenul de la Belgrad este pe drumul cel bun spre Bruxelles", a spus raportorul PE pentru Serbia, David McAllister (PPE, DE).

Depăşirea celor şase luni de blocaj politic în Kosovo subliniază nevoia urgentă de a continua drumul european şi de a redemara reformele necesare, spun deputaţii. Statul de drept, independenţa justiţiei şi măsuri efective anti-corupţie trebuie să fie printre priorităţile noului guvern, arată Parlamentul, cerând adoptarea în prima parte a anului 2015 a deciziei de semnare a Acordului de stabilitate şi asociere cu Kosovo, ceea ce ar putea da un impuls puternic reformelor.

"Votul de astăzi cu o majoritate largă arată sprijinul puternic pentru un viitor european al Kosovo. UE trebuie să accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru Kosovo, iar guvernul de la Priştina trebuie să facă paşi concreţi pentru a oferi cetăţenilor săi un viitor într-o ţară prosperă. Am făcut din nou un apel clar către cele cinci state membre UE să recunoască statul Kosovo", a spus raportorul Ulrike Lunacek (Verzi/EFA, AT).

Deputaţii salută progresul Muntenegru şi subliniază situaţia sa actuală ca singura ţară din regiune care a deschis şi închis provizoriu capitole de negociere, subliniind, totodată, responsabilitatea pe care o implică această stare de fapt. Deputaţii salută deplina aliniere a Muntenegru la Politica Comună Externă şi de Securitate a UE, subliniind că sunt încă necesare progrese în lupta împotriva corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei şi garantarea libertăţii de expresie şi a mass media.

"Rezoluţia reflectă o imagine corectă a Muntenegru, salutând progresele sale şi oferind recomandări acolo unde sunt necesare ameliorări. Angajamentul Muntenegru faţă de procesul de aderare la UE este puternic şi va fi important din punct de vedere politică să se menţină un sprijin transpartinic. Acquis-ul comunitar stabileşte indicatori duri pentru aderare, dar, după părerea mea Muntenegru rămâne pe drumul cel bun", a spus raportorul Charles Tannock (ECR, UK).

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei - nevoia unei cooperări politice constructive

Deputaţii cer pentru a noua oară Consiliului să stabilească fără întârziere o dată pentru începerea negocierilor de aderare cu Skopje, altfel riscând să afecteze credibilitatea politicii de extindere a UE. Liderul politicii externe a UE trebuie să prezinte noi iniţiative pentru depăşirea blocajului privind subiectul numelui şi să faciliteze dialogul pentru a depăşi climatul politic polarizat din ţară, spun deputaţii. Guvernul şi opoziţia trebuie să unească forţele pentru accelerarea agendei europene şi să asigure o cooperare politică constructivă, se arată în rezoluţia PE.

"Votul de astăzi arată sprijinul nostru deplin pentru perspectiva europeană a Macedoniei. Este momentul pentru Consiliu să dea undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare, iar Macedonia şi Grecia să găsească o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi privind subiectul numelui. O Macedonie stabilă şi prosperă este în interesul vecinilor săi şi a întregii Europe", a spus raportorul Ivo Vajgl (ALDE, SL).

Cele patru rezoluţii au fost adoptate prin ridicare de mână.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb