DEPUTATUL DANIEL ZAMFIR: "Legea dării în plată se va aplica şi creditelor vândute recuperatorilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2016

"Legea dării în plată se va aplica şi creditelor vândute recuperatorilor"

Adrian Vasilescu: "În opinia mea, nu cred că această lege poate fi aplicată şi împrumuturilor cesionate în afara ţării"

Florin Cîţu: "Toţi spun că rata creditelor neperformante contractate prin Programul Prima Casă este mică, dar nimeni nu garantează că va rămâne la acest nivel"

Actualizare 13:16 Asociaţiile De Consumatori: "Creditele de nevoi personale cu ipotecă au fost date cu încălcarea legii"

Asociaţiile de consumatori evidenţiază, în cadrul unei ample scrisori deschise adresată deputaţilor din Comisia Juridică, faptul că împrumuturile de nevoi personale garantate cu ipotecă nu erau legiferate la momentul când au fost acordate, în perioada 2007-2008 existând reglementări doar pentru creditele de consum şi pentru cele ipotecare.

Aceste entităţi arată, astfel, că "împrumuturile de nevoi personale cu ipotecă au fost date cu încălcarea legii".

În acest context, dacă s-ar aplica doar contractelor de credit luate pentru construirea unui impobil, Legea dării în plată i-ar discrimina pe cei care au contractat împrumuturi de nevoi personale cu ipotecă pentru construirea/amenajarea unei locuinţe şi care nu pot demonstra acest aspect, în condiţiile în care în contractele respective, care nu se încadrează în niciuna dintre cele două legi ce se aplicau la vremea respectivă, nu se menţionează destinaţia exactă a creditelor.

În scrisoarea semnată de Loredana Hodor al Ghazi, Vicepreşedinte al Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari şi Asiguraţilor din România, Alin Iacob, Preşedinte al Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Costel Stanciu, Preşedinte al Asociaţiei de Protecţie a Consumatorilor, Beatrice Aldea, Vicepreşedinte al Asociaţiei Parakletos şi echipa de coordonatori ai Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, clienţii cer ca Legea dării în plată să se aplice tuturor creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă.

(E.O.)

--------

Legea dării în plată ar urma să se aplice şi creditelor vândute către recuperatorii de creanţe, ne-a spus, vineri, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul proiectului legislativ, precizând: "Creditul se consumă în continuare şi pentru cei urmăriţi de recuperatori. Împrumutul nu şi-a încetat efectul în aceste cazuri şi evident că va intra sub incidenţa legii. De altfel, având în vedere că recuperatorii cumpără aceste imobile la preţuri foarte mici, după care le execută şi le vinde la preţuri mult mai mari decât au plătit pe creanţă, aplicarea legii nu le va aduce pierderi. Sunt şi cazuri în care banca deja a executat imobilul înainte să vândă creanţa neperformantă, însă oricum firmele de recuperare cumpără creanţe nesigure. După aplicarea legii dării în plată, vor fi sistate acţiunile de urmărire din partea recuperatorilor".

Daniel Zamfir susţine că inclusiv creditele cesionate în afara ţării ar urma să intre sub efectul legii al cărei iniţiator este, explicând: "Debitorul, dacă nu mai poate plăti, notifică banca să dea în plată ipoteca, după care merge la notar şi dă imobilul în plată entităţii cu care a semnat contractul de credit. Plus că, în general, băncile au cesionat creditele unor entităţi din grup".

De altă părere este, însă, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care arată, printre altele, că legile naţionale nu se aplică pe teritoriul altor ţări.

Domnia sa ne-a explicat: "Cesionarea sau vânzarea creditelor reprezintă un aspect asupra căruia au fost puse multe întrebări. În codurile moderne, creditul poate fi despărţit de creditor, ceea ce nu se putea întâmpla în Dreptul Roman. Vânzarea creditului nu poate fi oprită de nimeni - nici de preşedintele ţării, nici de Guvern şi cu atât mai puţin de BNR.

Cât priveşte Legea dării în plată, personal, nu cred că aceasta poate fi aplicată şi cazurilor de cesiune a creanţelor în afara ţării, pentru că, din câte ştiu eu, legile noastre nu pot fi aplicate decât la noi, nu şi pe teritoriul altor ţări. Legat de creditele neperformante vândute recuperatorilor din ţara noastră, s-ar putea, însă nu-mi este foarte clar, ca legislaţia să prevadă faptul că debitorii care apar într-o astfel de tranzacţie, respectiv vânzarea de credite, să nu-şi mai păstreze calitatea de «consumator». Şi atunci, se pune întrebarea dacă aceştia mai intră sub incidenţa legii, care se adresează strict consumatorilor. În cazul în care debitorul îşi păstrează titlul de «consumator», atunci da, bănuiesc că legea se poate aplica şi creditelor vândute recuperatorilor care activează în ţara noastră".

Domnul Vasilescu atrage atenţia că, în zilele următoare, Comisia Juridică ar trebui să fie foarte atentă la toate aceste aspecte în momentul aprobării legii.

Săptămâna trecută, iniţiatorii Legii dării în plată, reprezentanţii consumatorilor şi parlamentarii au căzut de acord ca reglementarea să aibă efecte şi asupra împrumuturilor de nevoi personale cu ipotecă. "PSD a fost de acord ca legea să nu fie doar pentru cei care locuiesc în imobilul pus garanţie, ci şi pentru consumatorii care au luat credite de nevoi personale cu ipotecă pentru achiziţia, construcţia sau amenajarea unui imobil cu destinaţia de locuinţă", ne-a declarat domnul Zamfir".

Adrian Vasilescu este de părere că va fi foarte greu de stabilit care vor fi beneficiarii unor astfel de credite: "Împrumuturile de nevoi personale sunt împrumuturi de nevoi personale, adică pot fi luate pentru orice necesitate. Ele pot fi garantate cu ipotecă şi, ca să intre sub rigorile legii, în primul rând beneficiarii trebuie să îndeplinească acest criteriu - să fie garantate cu o ipotecă. După aceea, trebuie să demonstreze că împrumutul a fost luat cu scopul de a-şi construi/amenaja o locuinţă. Nu ştiu, acest lucru poate fi menţionat în contract sau poate să nu fie, contractele de credit sunt diverse".

Părţile implicate au mai stabilit că legea se va aplica şi debitorilor care deja au fost executaţi silit, în sensul că va fi sistată poprirea pe veniturile împrumutatului.

Legea dării în plată nu se va aplica şi celor care s-au împrumutat apelând la programul Prima Casă, după cum ne-a spus deputatul Zamfir, adăugând: "În ceea ce priveşte plafonul aferent creditelor contractate, reprezentanţii PSD sunt deschişi să majorăm valoarea acestuia la 250.000 de euro. Dacă va fi ridicată excepţia de neconstituţionalitate a acestui plafon şi Curtea Constituţională va constata că el este neconstituţional, atunci se va renunţa la plafon".

Analistul economic Florin Cîţu consideră că, deşi este mai limitată, această formă a legii păstrează esenţa variantei iniţiale.

Cu toate acestea, domnul Cîţu precizează: "Consider că plafonul, indiferent cât ar fi de mare, şi eliminarea Programului Prima Casă sunt criterii discriminatorii şi nu este normal să discriminăm, prin lege. Toţi spun că rata creditelor neperformante contractate prin acest program guvernamental este mică, dar nimeni nu garantează că va rămâne la acest nivel. În câţiva ani, dacă vom avea o nouă criză, cei cu împrumuturi Prima Casă pot ajunge în situaţia să nu mai aibă capacitatea să-şi plătească ratele şi atunci rata de neperformante va creşte. Să vedem cum va fi rezolvată această problemă! Atunci va trebui ca aceia afectaţi să se adreseze BNR, pentru că este o prostie să spui că, acum, nivelul creditelor neperformante este mic şi nu este nevoie ca legea să acopere acest segment".

În opinia lui Florin Cîţu, darea în plată a imobilului garantat ar trebui să fie un pas final, care să fie făcut într-un moment critic, după ce debitorul demonstrează că nu mai are nicio posibilitate să-şi plătească împrumutul. Analistul susţine că, în acest sens, ar fi mult mai bună o lege a falimentului personal care să conţină darea în plată. Domnia sa este de părere că iniţiativa legislativă ar fi fost aprobată mult mai uşor dacă ar fi prevăzut că, în cazul executării silite, banca nu mai are dreptul să urmărească debitorul pentru suma rămasă de plată.

"În forma actuală, legea lasă loc de interpretări", conchide domnia sa, subliniind că este un "abuz incredibil de mare" ca banca să execute, fără drept de apel, un imobil în baza contractului de împrumut cu titlu executoriu, după care să urmărească în continuare clientul.

Iniţiativa legislativă va intra în dezbatere la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor joi, 31 martie. Camera Deputaţilor este for decizional şi, după avizul din comisie, legea va merge în plen, pentru un ultim vot.

Opinia Cititorului ( 72 )

  1. Legea dării în plată de la inceput trebuia sa se aplice creditelor vândute către recuperatorii de creanţe, ei sunt cetatenii care au nevoie de protectie (multi au ramas si fara case si executati pe salarii) pina la urma daca vorbim de o lege sociala trebuie pastrat acel maxim de 150.000 de euro

    Iata ce sustine bancherul: "ar fi mult mai bună o lege a falimentului personal care să conţină darea în plată". Pana acum, bancherii s-au opus, cu succes, intrarii in vigoare a legii falimentului personal. Acum se opun legii darii in plata, afirmand ca mult mai bine ar fi sa existe o lege a falimentului personal. Cunoaste cineva hahalere mai hahalere decat oamenii astia?

    1. Da, pe voi, care nu sunteti multumiti nici cand e la un pas sa treaca legea asta. Si trece intr-o forma mai buna care nu afecteaza economia si ratingul de tara, viitorul creditat sau deponenontul. Din cate se pare insa pe spargatorii de seminte care injura pe net nu ii intereseaza decat 2 lucruri: sa scape de datorii si sa moara banca. Daca iese doar primul nu e bine

      Ti-a reamintit Ce ca nu se inchide nu o banca, Bnr-ul la fel.

      Daca se inchide vre-o banca vezi doamne din cauza ldp inseamna ca cine va minte acum, Bnr, Ce,Fmi,Bm,... Ceea ce nu cred! 

      Sa fie masluite careva,cineva iar nu cred. 

      Ai tu alte informati punele la dipozitie lui Zamfir&co, Bancilor, presei.

      Daca doar latri aicea ce putem crede ca s-au slaabit balamalele ? 

      Experienta au, noi am vazut constatat.

      Bail-in nu am putut spune nimic, e in vigoare ( pt binele mers al bancilor ).

      Ldp spunemi pareri, dicuti interminabile, nu este in vigoare (pt ca ar afecta putin profitul bancilor-executorilor; Executare pe diferenta pana la saturare; ce e presie au gasit, parca ar fi o capusa sa bea sange pana plesneste? ). 

      Informatii nu dau in nici un caz lui Zamfir sau lui Piperea:)))))) .Lasa tu tiparnita aia acolo si moartea bancilor, ca daca iti mor bancile o sa suferi si tu fraiere. O economie instabila se imprumuta pe dobanzi mai mari. In loc sa platesti 2% ca acum, platesti 5% in cazul unui viitor imprumut desteptul pamantului. Si tu si toti din tara. Daca tot esti tot esti tare in balamale du-te tu si da informatii in loc sa latri "aicea" ca vad ca esti mare expert in finante.

      Cine a zis ca trebuie sa e imprumutam ?

      Ursul cand se trezeste din hibernare merge la banca pt un imprumut ? 

      si nici cei din somalia nu se imprumuta! si traiesc foarte bine. in schimb cei din europa de vest si usa sunt foarte imprumutati, este vai si amar de capul lor, o duc foarte rau, si mor de foame, nu ca cei din somalia care nu se imprumuta. Bravo ursule.

      Ce zici daca China nu imprumuta o luna Sua ce se intampla? Detroit cum arata ?

      berbecutu lu' tata 

      Este fix ce iti spuneam. Lumea nu poate functiona fara credite. Cine crede asa ceva, merita sa mearga in somalia, pentru ca acolo nu sunt probleme legate de credite.

      Eu zic sa-ti tii informatiile pentru tine dudarule platit de bancheri..cine dracu o sa mai i-a alt imprumut in afara de prima casa? noi ne-am lecuit... n-am avut cultura ta financiara de azi...zmeule

      dar nici gramatica nu ai

      "Facultati si doctorate" pt o facultate si un doctorat.

    Dl. Vasilescu tocmai ne descrie cum sistemul bancar romanesc va ocoli LDP. Vor externaliza toate creditele unor companii straine pe care le vor crea in acest scop. In cazul celor multinationale, cel mai simplu pare sa fie sa schimbe creditele intre ele: iti dau un pachet de credite romanesti contra unui mix polonez si bulgaresc. Impreuna cu niste arbitraje intre marje si dobanzi dintre ariile acoperite de sucursale.

    1. Asa fac acum cu firmele de executare care sunt tot din grup?

      Cred că Vasilescu vrea să spună că nici creditorul nu poate fi obligat să stingă datoria (deoarece nu i se poate aplica legea românească, fiind înregistrat în afară), nici debitorul nu poate fi obligat la poprire pe venituri (deoarece va fi judecat după legea românească, fiind cetățean român). Dar datoria nu se va stinge prin executare în bilanțul creditorului extern. Va rămâne în coadă de pește pentru toată viața omului. Va rămâne fără casă dar va fi înscris la biroul de credite pentru toată viața.

      Da, dar dacă va fi așa vor trebui să aplice legea privind creditele din tara respectiva si nici așa nu cred le va conveni.

      Nu cred

    ati batut mana cu bancile domnul zamfir si pe noi cu credite de nevoi personale cu ipoteca ne lasa-ti afara

    1. Aoleu, vezi sa nu te trezestjudecata judecata pentru despagubiri si daune punitive sau amenintat prin articole pe forumuri juridice. Jignesti, e de judecata, de tarat in lanturi in huduielile gloatei:))))) Nu mai jigni ca baietii astia sunt sensibili si speriosi, numai ei ay voie sa spurce in voie, au dezlegare de la marele avocat!:)))))))))

      Cat despre problema ta in loc sa pla

      ngi pe aici tushti si spune-i lui Zamfir care e problema ta, cu dovezi cu tot. Inca nu s-a votat legea, nu e nimic batut in cuie. Va modifica legea daca vrea, nu cred ca are de gand sa piarda un purcoi de voturi.Daca nu modifica Zamfur nimic, cred ca oricum poti dovedi ca banii i-ai folosit pentru casa prin diverse documente de achizitie.  

      Uite o idee pentru Zamfir legat de problema ta. Modifica legea in asa fel incat sa se aplice tuturor creditelor de nevoi personale cu ipoteca, dar cu mentiunea ca daca banca descopera ca banii nu au fost folositi pentru cumparat de casa, renovat, amenajat, ci ca ala sa isi cumpere vreo masina sau sa mearga in vacanta, atunci darea in plata este anulata si debitorul deferit justitiei pentru inselaciune, art.244 ncp. Cu alte cuvinte, dai in plata si e treaba bancii sa aduca dovezi solide ca NU ai folosit banii la o casa, in loc sa trebuiasca sa demonstrezi tu ca i-ai folosit la casa, asa cum e acum.

      Si eu am scos un credit pt complectare la un imobil, dar nu au dorit sa dea asa ca se intinde pe 30 de ani si pt o suma asa mica nu se merita... am platit la acel credit de s-au inrosit palmele ochi cat trebuie sa platesc pt o suma asa mica, cred ca s-a dus spre 100% fata de cat am scos raportat la toti ani cat am platit dobanda; GARANTIE BINEANTELES IMOBIL !!!,evaluat anual, diminuat cu 40% dinvaloare de piata, diminuat ca nu bate Soarele doar pana la amiaza, asigurare pe imobil, asigurare persoana ,... bineanteles toate la aceeasi banca.

      Cand ma apropiam de final haideti sa marim creditul, am raspuns nu, se inchide!  

    Total de acord ce zice Catu.

    Domnu Vasilescu Executorul tot in Romania trebuie sa vina din Luxemburg, Cipru ca imobilul e in Romania si atunci i se aplica ldp.

    Inca nimeni nu mi-a explicat cine a luat decizia ca pc sa nu intre sub ldp? 

    1. PSD si PNL au luat decizia asta, pe surse iti spun ca la fel o sa faca si ALDE, nu vad din ce alt motiv decat jigodeala v-ar supara pe voi ca PC va exista mai departe? Probabil doar ambitia tampeasca de a le pune si altora oprelisti.

      2. Ai spus o tampenie dar ai spus si un lucru bun, executorul isi face meseria pe legile din RO. Din moment ce si acum recuperarea creantelor cesionate se judeca dupa Codul Civil din RO(incuviintari, popriri, contestatii), clar ca DIP va actiona si asupra lor. 

      Daca noi doi am o se va acest amanunt amneziVasilescu dezinformeaza ?

      Pune bostanu' la contributie un credit are ldp cel cu pc=ajutor de stat Nu, pt lobby bancar ? 

      Perfect de accord lasa sa-i execute liftime pe astia cu PC.

      Vasilescu nu e avocat, la fel cum e posibil sa si dezinformeze. Eu ti-am spus deja cum se aplica legea. Esti executat dupa legile din RO indiferent de tara in care e cesionat creditul.

      Vasilescu e fost ziarist ?

      da

      Bun, daca Vasilescu a fost ziarist atunci in mintea ta e obligat sa cunoasca exact Codul Civil?

    Legea este foarte buna pentru parlamentari. Acopera foarte bine legea pensiilor speciale si nesimtite ale lor(nu se mai discuta de ele).Peste 40%din cetateni Romaniei sunt saraci iar parlamentari PSD voeaza aceasta lege.Sa le fie rusine.

    1. Corect

    Trebuia sa oblige statul sa ii mareasca plagonul Prima Casa fara numar ?

    De s-ar injosi bancile sa lucreze cu statul ele fiind private de ce nu se indreapta spre economia reala ? 

    Dupa criza bancile obliga sa aiba o catusa  

    ele o catusa statul ? Sa fie sigure ca statul nu da o lege pro consumator ? Sa fie digure ca nu se intampla ca in Islanda unde au condamnat la inchisoare 26 de bancheri ?

    Omenirea nu a cunoscut viata fara credit ? 

    1. Te miri de ce va injura lumea. Tocmai din cauza felului in care te manifesti tu. Hai sa vi se dea voua o lege prin care sa scapati de datorii, sa fie legea asa cum vreti voi, sa va negociati ratele cat vreti voi dar restul sa nu mai pupe credite, totul numai pentru voi, restul da-i in ma-sa.

      Eu am scris o parere, o astept pe a ta.

      Poezia care ai recitato o stiu, e invechita,,mi se pare atac la persoana si nu zici nimic. 

      Tu zici ca fara PC nu exista credit in tara ?

      Nu vreau sa citesc printre randuri asa ca rogu'-te vorbeste citet! 

      Omenirea a cunoscut viata fara credit, insa eu si probabil nici tu nu iti doresti sa traiesti precum traiau cei din vremurile pe cand nu era credit.

      Ce perioada a fost ?

      Perioadele egalitare

      Ani ma intereseaza.

      Daca la comuns te referi a fost credit Fmi pt hidrocentrale, fabrici uzine. 

      Inca din anul 2000 i. Hr, erau acordate imprumuturi in grane, prin Asiria si Babilon. Ulterior prin Grecia Antica. Insa tarile care au avut prosperitate in ultimii 30-50 de ani sunt cele care s-au indatorat. Oare cate afaceri ar putea sa se dezvolte fara credite? Eu zic ca sub jumatate. In concluzie dezvoltarea economica a unei tari depinde foarte mult de posibilitatea accesarii de credite. Daca creditele nu sunt accesibile, atunci nu mai exista multiplicator economic. Ii ca si cum ai merge cu masina in viteza 1, Oricat ai calca acceleratie mai mult de 40 de km/h nu merge.

      si de ce te grabesti?

    acum sau biografic:

    Distractie cu Dick si Jane, Sua 2005 cu Jim Carrey, ieri a fost pe Digi film. 

    In ce calitate s-a pronuntat ?(contrabanci.com, astept un raspuns la scrisorile de acolo !).

    Protectia omului sau drepturile omului ( cum se numeste ) s-a pronuntat pe ldp dar pe bail in ? 

    Ce parere are protectia copiilor despre bail in ? 

    Ce parere are prot cop despre familiile care sunt executate, in strada, chirie, poprire 50% din salar ? 

    De ce familiile-concubinajele de romi fac mai multi copi decat ceilalti ?

    La margine de Paris ce parere aveti de acei copi? 

    1. chemati spitalul de nebuni, a scapat unul

      Atat e argumentul tau, ziarist bancar ce esti ?

      da, spre binele tau, mergi si te controleaza la cap pentru ca nimic din ceea ce spui nu are sens

      Tasteaza pe goagelu' protctia copilului legea darii in plata , vezi ce da, citeste te rog pe gandeste.org

      Daca toate astea ti-au suprasolicitat neuronul care da din colt in colt recomand tuica de pruna curata de 52°

      Organizatia este impotriva LDP. Nici macar asta nu ai inteles... ia-ti neuronul anemic la plimbare si nu mai posta aberatii.

      Salvati Copiii sustine ca aceasta situatie (situatia ingrijoratoare din Romania in privinta spatiului de locuit care afecteaza dezvoltarea copiilor) se va adanci in cazul adoptarii proiectului de lege, prin aparitia urmatoarelor consecinte:  

      "inasprirea conditiilor de creditare ipotecara", 

      "cresterea varstei medii la care se poate accesa un credit de la 34 la 42 de ani, amanand pentru multi dintre cei care apartin generatiei actuale de 25-35 de ani, decizia de a constitui o familie sau de a avea copii"; 

      "accentuarea prudentialitatii sectorului bancar prin impunerea unui avans de cel putin 30-40%, fata de 10-15% cerut in prezent"; 

      "disparitia programului 'Prima Casa', garantia statului anulandu-se prin mecanismul darii in plata. Acest program si-a dovedit utilitatea sociala daca tinem seama de numarul foarte mare de credite (159.106 de clienti), care au o rata de neperformanta de 0,04%"

      "descurajarea investitiilor in piata imobiliara si cresterea preturilor in acest sector".  

      Salvati c. pe ce s-a bazat cand a afirmat ce a afirmat ?

      Sper ca nu s-a pronuntat ca mine neica nimeni ! 

      Cu copii romani din Spania, Italia, Franta (si rromi din gherete) ce parere are. 

      Eu stiu o familie(verisoara) care e in Spania in chirie cu doi copi, ce parere are Salvati copiii ? 

      Sa poti emite asemenea pareri mi se pare ca ai un studiu, niste specialisti economisti avocati ..., ce a avut ?  

      Sper ca nu a preluat varianta bancilor fara sa o rumege ?

      Cine finanteaza aceasta organizatie ? 

      Ma omul lui Dumnezeu, tu chiar nu intelegi ca Salvati Copiii nu s-a pronuntat pe DIP ci pe consecintele ei? Chiar nu aveti un dram de bun simt, am inteles, spurcati pe toata lumea care e impotriva voastra, ii amenintati cu de toate, ii balacariti in orice fel, dar lasati fratilor in pace o organizatie care a ajutat sute de mii de copii, a deschis centre moderne de recuperare pentru copii handicapati, a donat aparatura medicala in valoare de milioane de euro si multe, multe alte opere umanitare. Aveti macar bunul simt sa nu aruncati si in oamenii astia cu noroi !

      Stii cine finanteaza organizatia? surpriza.....BCR...

      BCR e partener, lasati minciunile. Salvati Copiii este o organizatie internationala la fel ca UNICEF sau Medici fara frontiere. Lasati mai moale atacurile la adresa unei organizatii care a facut enorm de mult bine. Sunt spitale in tara care au aparatura moderna sau chiar sectii intregi de neo-natologie construite de Salvati Copiii. Ramaneti voi la porcait "postaci", "sacali bancari", oculta mondiala si alte chestii din astea.

      cum se face ca tocmai o banca e partener? si cum se face ca organizatia,care a facut mult bine,judeca numai intr-o parte?

      paranoia, chemati spitalul

      Partenerul Salvati Copiii este cel care te poate vindeca 9.10

      Spitalul de Psihiatrie „Al. Obregia” – Clinica de psihiatrie copii şi adolescenţi 

      Postacii chf au un comportament extrem de deviant in frunte cu liderul lor, care ala e un adevarat compendiu de boli si multiple personalitati.

      In alta ordine de idei nu vad de ce o banca nu poate sa fie partener. E cumva o crima sa donezi niste bani pentru copiii defavorizati?  

      da, este o crima sa donezi din banii clientilor, asa spune GCCC... nu ai voie sa faci nimic cu ei: nici afise, nici copii defavorizati, absolut nimic

      Aoleu!!! Vezi sa nu te caute si pe tine sefimea GCCC impreuna cu ciracii lor sa iti faca "surprize" :)))))))))))))))))))))

      E de la loooooooooobbbbbbbbyyyyy ????????

      Cati bani a donat Bcr sa recite Salvati copiii asa ceva ? 

      Pe ce bani ?

      Postacila sa iti explicam lucrurile logic nu merge din cate vad. Fa urmatoarea comparatie foarte graitoare pentru felul in care ganditi voi si care arata nivelul vostru de moralitate:

      Pe unul care a ushchit-o cu 400.000 euro intr-o singura zi, din ban public il ridicati in slavi pentru ca vrea sa dea o lege care va pica voua bine. 

      Pe unii care au construit sectii intregi de neo-natologie, au modernizat spitale si ajutat zeci de mii de copii ii ponegriti si ii denigrati pentru ca nu sunt de acord si cu borfasul vostru. QED

      Israel vrea sa limiteze salarul/sef de banca la 650 000/euro sau dolar pe an ,bancile nu vreau ca ...1 000 de explicati.

      Digi24 Busniss Magazin azi spre sfarsit ultimul minut. 

      Foarte bine face. Dar sa limiteze tuturor oamenilor, de ce doar bancherilor? Toata lumea trebuie sa fie supusa acestei restrictii?

      Nu , doar bancheri hoti, care au fost salvati in criza.

    Pana acum cum a fost ?

    Credit de nevoi personale garantie imobil evaluat si a scos cred 20-40%, e clar total in favoarea banci. 

    Astept un punt de vedere de la ARB !

    Na Bnr ce mai spui ?

    Pooti sa ni-l trimiti pe Olteanu sa ne aburesca putin, dupa aceea a doua zi sa dea iar o complectare la idee. 

    1. pari deja aburit ... sau asa esti tu de obicei?

      pt cei care stau la contracarat pareri bineanteles fara argumente ca doar va detasau bancheri la masa rotunda

    Organizatia Salvati Copiii sustine ca aceasta situatie (situatia ingrijoratoare din Romania in privinta spatiului de locuit care afecteaza dezvoltarea copiilor) se va adanci in cazul adoptarii proiectului de lege, prin aparitia urmatoarelor consecinte:

     

    - "inasprirea conditiilor de creditare ipotecara", 

     

    - "cresterea varstei medii la care se poate accesa un credit de la 34 la 42 de ani, amanand pentru multi dintre cei care apartin generatiei actuale de 25-35 de ani, decizia de a constitui o familie sau de a avea copii"; 

     

    - "accentuarea prudentialitatii sectorului bancar prin impunerea unui avans de cel putin 30-40%, fata de 10-15% cerut in prezent"; 

     

    - "disparitia programului 'Prima Casa', garantia statului anulandu-se prin mecanismul darii in plata. Acest program si-a dovedit utilitatea sociala daca tinem seama de numarul foarte mare de credite (159.106 de clienti), care au o rata de neperformanta de 0,04%" 

    - "descurajarea investitiilor in piata imobiliara si cresterea preturilor in acest sector".  

    1. Raspuns la 9.6

      Cred ca tu ai bagat asta 

      esti bantuit

    Daca o sa vrei sa-ti cumperi o casa ai sa vii cu avans mare si cu garantii suplimentare de la parinti,socri si eventual de la alte neamuri. Bancile nu o sa mai dea credite si deci sistemul bancar se duce la vale si economia o sa aiba de suferit. Si nea Caisa care o sa renunte la apartament in baza LDP nu o sa mai pupe alt credit ulterior de la alta banca caci o sa se vada la CRB si la Biroul de Credite ca s-a folosit de LDP. DECI O SA FIE BINE!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb