Notificarea adresată statului român de Raiffeisen Bank International (RBI) în legătură cu Legea dării în plată a fost, ieri, în atenţia senatorilor din Comisia Juridică, după ce Executivul a solicitat opinia Parlamentului referitoare la acţiunea RBI.
Deputatul Liberal Daniel Cătălin Zamfir ne-a spus că senatorii vor sesiza Biroul Permanent menţionând că decizia Parlamentului a fost aprobarea acestei legi. Domnul Zamfir ne-a declarat: "Am vorbit cu colegii de la Senat şi mi-au spus că vor înainta o adresă către Biroul Permanent al Senatului în care vor menţiona că Parlamentul, care este suveran, a aprobat Legea dării în plată şi aceasta este decizia lui. Nu ştiu ce doreşte Guvernul, de ce a cerut punct de vedere Parlamentului".
Raiffeisen Bank a avertizat, recent, România că, dacă în trei luni nu va interveni pentru modificarea acestui act legislativ, atunci va deschide un proces la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID). Raiffeisen Bank a solicitat modificarea actului normativ, astfel încât să nu mai ameninţe siguranţa investiţiilor băncii în ţara noastră.
Referitor la acest aspect, Daniel Zamfir, care a iniţiat legea, ne-a spus: "Raiffeisen susţine că i-a fost afectată proprietatea. Dar pe ce este banca proprietară? Pentru că bancherii tot timpul au spus că banii nu sunt ai băncilor, ci ai deponenţilor. În acelaşi timp, Raiffeisen susţine că şi-a redus profitul pentru că au constituit provizioane. Dar aceste provizioane nu înseamnă bani pierduţi, sunt sume ţinute deoparte, care vor fi eliberate după ce va trece aşa-numitul pericol.
Referitor la pretinsele contracte bilaterale, odată intrată în UE, ţara noastră funcţionează în baza Tratatului de aderare, care spune că toate tratatele bilaterale devin inoperabile dacă aderarea nu s-a făcut cu păstrarea acestor tratate. Aşadar, banca invocă aceste tratate bilaterale, care nu mai sunt operabile".
Daniel Zamfir consideră că notificarea şi ameninţările făcute de Raiffeisen Bank asupra statului român reprezintă o formă de presiune asupra Curţii Constituţionale, care urmează să judece sesizările băncilor legate de Legea dării în plată.
Raiffeisen Bank International (RBI) a menţionat, în scrisoarea sa transmisă statului, că este nemulţumită de "conduita" autorităţilor noastre în cazul Legii dării în plată.
RBI susţine că investiţiile Raiffeisen Bank au fost "serios prejudiciate" de Legea dării în plată, banca suferind pierderi importante "din cauza modului în care a acţionat România".
Printre altele, documentul băncii subliniază: "Din păcate, conduita României şi a diverselor sale instituţii, inclusiv Guvernul şi Parlamentul, faţă de noi în ceea ce priveşte investiţiile noastre în România a dat naştere unui diferend referitor la investiţii, în temeiul Tratatului, şi vă scriem pentru a notifica în mod oficial acest diferend, conform art. 8 din Tratat (Acordul dintre Republica Austria şi România privind promovarea investiţiilor, în vigoare din 1 iulie 1997 - n.r.). (...) Dacă nu vom putea rezolva acest diferend pe cale amiabilă, în termen de trei luni de la data prezentei notificări, vom fi forţaţi să demarăm procedurile de arbitraj împotriva României, în temeiul Tratatului, pentru a ne proteja investiţiile".
Banca "invită România să se angajeze în consultări şi negocieri pentru a se ajunge la o înţelegere amiabilă referitoare la cererile investitorului", menţionând: "Investitorul propune ca negocierile şi consultările să aibă loc pe teren neutru, la o dată stabilită de comun acord până în 30 septembrie".
Potrivit raportului semestrial al Raiffeisen Bank, instituţia financiară a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a Legii dării în plată. În acest context, banca a înregistrat un profit net de 36 milioane euro, în prima jumătate a anului 2016, în scădere faţă de 48 milioane euro - profitul din aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatul fiind afectat şi de provizioanele făcute pentru darea în plată, după cum au menţionat reprezentanţii băncii.
1. Raiffaisen lupul moralist
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2016, 05:33)
Raiffaisen uita sa spuna ca in Austria a fost amendata drastic.
Raiffaisen ce face in Rusia lui Putin cu coada-ntre picioare si cu botecuta pe spate?
Raiffaisen de ce face profit mai mare aici decat in Austria?
Inchide puncte de lucru peste tot in Romania vocifereaza ca e Isarescu?
2. Cum a intrat reifeisen in Romania ?
(mesaj trimis de Theraflu în data de 15.09.2016, 08:11)
Verificati cum a cumparat Banca Agricola din Romania si alte aranjamente si poate se impune o nationalizare !
Bancile isi fac de cap in Romania !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2016, 08:51)
Pai dacă tot vor la ICSID, vor trebui sa dovedească "investitia" acolo.
Pana una alta,Raiffeisen face provizioane la greu după falimentul Astra.
3. Zamfir e liberal din Coreea de Nord.
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2016, 09:05)
Nu are el treaba cu lumea asta, ce e aia proprietate, contract, piata, cursuri, institutii democratice, relatii si conventii internationale,...
Daca Romania e sanctionata, plateste Zamfir banii ?
Ca sa nu mai vorbim de efectele macroeconomie, le suporta el ?
PNL sa stie de ce va pierde masiv la alegeri, fiindca a ajuns partid liberal populist socialist.
Nu sunt cuvinte sa putem explica lipsa de gandire a PNL, parca i-a furat cineva judecata corecta, pentru care l-au sustinut anumiti romani.
Rusine .
3.1. Esti penibil (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de nino nino în data de 15.09.2016, 12:57)
Dar banca are treaba cu lumea asta....nu respecta legile unui stat...nu respecta un contract facut cu o persoana fizica....fura fura prin diferite mijloace populatia romaniei.....tu vb de moralitate anonimule....esti penibil
4. Afara cu olandezu
(mesaj trimis de luavardna în data de 15.09.2016, 18:33)
Van G, de data asta nu-ti mai iese! Nu ti-a iesit nici cu strategia CPBR de a sincroniza bancile sa creasca avansurile la creditele ipotecare. Nu ti-a iesit nici cu strategia CPBR de a critica justitia din Romania. E timpul sa pleci! Nu mai merge cu golaneala!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2016, 20:14)
Da