Deputatul Eugen Tomac:  Poziţia Comisiei de la Veneţia este una corectă

V.D.
Politică / 14 iulie 2018

Eugen Tomac

Eugen Tomac

Deputatul Eugen Tomac, preşedintele PMP, a declarat că poziţia Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România este una corectă, bazată pe o "evaluare temeinică din teren", adăugând că mecanismul de numire a procurorilor şefi trebuie regândit astfel încât aceştia să-şi poată desfăşura activitatea fără niciun fel de ingerinţe din partea politicului.

"Poziţia Comisiei de la Veneţia este una corectă, pentru că a evaluat lucrurile cunoscându-le temeinic din teren. Doi, îngrijorările cu privire la mecanismul de numire a şefilor de Parchete, iarăşi este o abordare corectă pentru că ultimele decizii ale Curţii Constituţionale cu privire la acest mecanism arată vulnerabilităţile unui sistem care poate cu foarte multă uşurinţă să fie transformat într-un sistem controlat de decidenţii politici. Şi, tocmai de aceea mecanismul trebuie să fie unul regândit, astfel încât independenţa Justiţiei să fie garantată, iar procurorii să-şi poată desfăşura activitatea fără niciun fel de ingerinţe din partea politicului", a declarat Eugen Tomac, vineri, pentru AGERPRES.

Preşedintele PMP a adăugat că procurorii nu pot fi subordonaţi ai Guvernului, "să depindă de voinţa unui ministru al Justiţiei, ci trebuie să aibă confortul necesar că sunt independenţi şi nu răspund decât în faţa legii şi a propriei conştiinţe".

"Deci, din acest punct de vedere, cred că punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia nu mai poate fi ignorat şi, iată, că avem în faţă o nouă problemă pe care trebuie să o gestionăm cu maturitate, nu în funcţie de ambiţiile unui lider politic cum este Liviu Dragnea", a mai declarat Tomac.

Comisia de la Veneţia a recomandat vineri României să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării de condiţii pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei.

Recomandarea face parte din opinia preliminară, publicată vineri, a Comisiei de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional) cu privire la proiectele de amendamente la trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. canad o persoana are puteri depline pentru a nu abuza de acestea, acea persoana trebuie sa raspunda de faptele sale, sa existe un control real si eficient asupra; sa nu raspunda numai in fata proprie cunoastinte

    PROCURORII NU TREBUIE SUBORDONATI,GUVERNULUI.DE ACEEA COMISIA DELA VENETIA A SPUS CLAR CA PROCURORII SUNT COORDONATI DE PROPRIA CONSTINTA.

    1. Zic să acționăm toți după propria conștiință.

      Comisia mai zice și conform legii, inclusiv conform legii răspunderii magistraților.

      Ghinion! 

      minti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb