Graţiela Iordache, preşedintele Subcomisiei pentru piaţa de capital din Camera Deputaţilor, a iniţiat un proiect de lege pentru ca tot mai multe companii să se finanţeze prin intermediul pieţei de capital. "Scopul unei astfel de iniţiative îl reprezintă dezvoltarea pieţei de capital prin încurajarea societăţilor comerciale să-şi finanţeze activitatea prin intermediul pieţelor reglementate. Dacă procesul de listare este unul rapid şi cît mai ieftin, companiile vor apela la această formă de finanţare", subliniază domnia sa.
Doamna Iordache este de părere că industria valorilor mobiliare poate şi trebuie să devină un adevărat motor de dezvoltare a economiei româneşti.
Graţiela Iordache afirmă: "Impactul prezentului act normativ vizează creşterea atractivităţii ofertelor publice primare pentru companii prin eliminarea unor taxe şi scurtarea termenelor de avizare a ofertelor publice iniţiale".
Avînd în vedere numărul redus de oferte publice primare de acţiuni înregistrate în ultimii ani (Flamingo, SSIF Broker, Vrancart Adjud), creşterea numărului de emitenţi este vitală pentru dezvoltarea pieţei de capital şi pentru creşterea lichidităţii acesteia.
Deputatul Partidului Conservator ne-a declarat: "Măsurile pe care prezenta lege le stabileşte au un impact minor asupra bugetului de stat şi al instituţiilor implicate în avizarea admiterii la tranzacţionare a valorilor mobiliare emise".
Concret textul propunerii legislative prevede ca emitenţii care derulează o ofertă publică de vînzare de valori mobiliare în vederea admiterii acestora la tranzacţionarea pe o piaţă reglementată ar trebui să beneficieze de scutiri sau reduceri de taxe. Mai precis, este vorba de cota de 0% din valoarea ofertelor publice de vînzare derulate pentru listarea la cota Bursei şi cea de cel mult 0,5% din valoarea altor oferte publice de vînzare. Onorariile notariale datorate de emitenţi pentru redactarea actelor juridice de majorare a capitalului social ca urmare a derulării unei oferte publice de vînzare de acţiuni trebuie să fie stabilite în suma fixă de 200 lei, se precizează în proiectul amintit anterior. De asemenea, se reduce termenul de aprobare sau respingere a prospectului la maxim 45 de zile de la înregis-trarea cererii, iar în lipsa oricărui răspuns cererea va fi considerată aprobată tacit.
CNVM este obligată prin propunerea preşedintelui Subcomisiei pentru piaţa de capital din Camera Deputaţilor ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei iniţiative, să organizeze un birou de informaţii prin intermediul căruia să acorde consultanţă de specialitate emitenţilor, în mod gratuit.